Pengikut

02 September 2017

Alifa Hibatillah .. Syurga Kami (9.9.2016) part 1

Assalamualaikum Wbt

hampir setahun... anak yang dikandung dijaga Penjaga yang terbaik ... bukan senang nak terima dugaan yang agak hebat ni.. perkataan sabar .. tabah.. anak menunggu disyurga semua perkataan tu boleh buat air mata turun laju macam air terjun.. rasanya org yang pernah mengalami akan faham perasaan aku ni... ye faham Allah takkan turunkan dugaan kepada seseorang jika HambaNya tak mampu menanggung... akulah antara org yang terima dugaan yang hebat tu...

Kehilangan anak yang dikandung saat kandungan cecah 41 minggu.. saat menunggu masa untuk dikeluarkan sebab overdue .. tiba2 datang menyerah diri ke hospital dengan hati yang berbunga2 tak sabar nak jumpa baby dikejutkan pulak dengan ayat2 dari nurse ' tak dapat detect jantung baby' .. hati ibu mana yang tak keruan.. muka masih tersenyum tapi hti gundah gulana.. cuma masih berfikiran positif mesin rosak kot walaupun bertukar ganti nurse keluar masuk dengan dua tiga mesin.. bila ditolak pulak jumpa pakar masih tak jumpa jantung sikecil aku .. haih.. berpeluh sudah ibu ni... dibawak pulak kepada yang lebih pakar... jawapan masih sama dan bila sipakar kata ''maaf kami tak jumpa jantung baby" masih boleh senyum dan tanya lagi maksudnya ape dr? dr kata baby puan meninggal..

krik ..
krik..
krik..

terdiam kejap.. lama berfikir biar betul.. lepas tu tanya dr.. betul ke ni.. senyum lagi... dari bentuk u jadi bentuk n ... mata dah tak boleh tahan air mata dah keluar suara raungan pun terkeluar.. bukan sengaja ..spontan... pitam kejap dr kejut2 jangan pengsan.. siapa yang boleh tahan... saat menunggu hari tiba2 dapat berita mengejut macam ni.. hurmm... ditolak balik ke katil memang tak boleh nak bendung perasaan sedih menangis setiap masa.. dr tanya nak bgtau mak ke atau saya call.. emm boleh lagi ke nak bercakap masa ni.. cakap dengan dr ..'dr lah bgtau saya tak tau nak bgtau macam mana'

mak datang, abah dtang, kakak ipar yang datang untuk membantu saat berpantang pun datang jengah.. apa lagi yang mampu dibuat menangis je yang mampu .. saat tak kuat teringat pulak dekat suami yg jauh di seberang laut bekerja mencari rezeki.. terfikir macam mana nak bgtau dia.. sedangkan semalam baru je call bgtau condition diri.. nak cakap dah tak mampu.. whatapps je yang boleh... kuatkan hati.. SEND.. saya minta maaf sangat... baby masih ada dalam perut... hanya jasad tanpa nyawa... usap..usap..usap... harapan keajaiban akan berlaku .. masih berharap.. manalah tau semuanya ditangan Allah..

Mungkin suami pun dah tak keruan di sana.. akhirnya dengan izin Allah, suami minta untuk pulang dari majikan.. majikan izinkan.. perjalanan 14 jam untuk sampai kuala lumpur.. hati hanya berdoa semoga suami selamat sampai..Baby masih lagi dalam perut.. mak, abah, adik, kakak ipar yang meneman sepanjang masa di hospital. bilik pun diasingkan takut2 meroyan dengar suara baby... ikutkan aje asalkan hati tenang..

3 petang air ketuban pecah 5 petang ditolak masuk didalam labor room... menunggu lagi untuk dilahirkan secara normal.. bukaan masih 3cm.. sabar lagi.. suhu badan dah naik 38c nak demam pulak. masuk ubat induce ... 4 kali ubat induce dari yang paling sikit sampai yang paling tinggi.. baru 5 cm... dah jam 12malam... belum lagi.. kena tunggu lagi jam 5 pagi (9.9.2016) baru 5cm... dr suruh tunggu lagi 2jam... kalau x czer.. ending dia czer la jawabnya.. czer la dr saya tak kisah keluarkan la jasad yg ada dalam perut saya... 7.45 baby da dikeluarkan dari perut .. takde suara.. peluk sekejap.. tak tahan air mata keluar lagi.. cium sekejap... bagi balik dekat nurse... suruh bagi dekat mak & abah utk tgk cucu dia... sorry mak & abah ...

air mata pun dah kering... baby dah dibawak balik..mandi, kafan.. belum tanam lagi sebab menunggu si ayah... makan? minum? tak sentuh langsung hilang rasa lapar padahal masa dalam labor room lapar ya amat... lepas operate tak boleh makan 6 jam.. mata pun tak nak lelap... termenung tengok kipas berputar tgk siling tgk lampu ... haih.. mengeluh lagi .. berapa kali nak mengeluh ni..

pukul 9 malam ayah tiba dari KLIA bergegas terus ke rumah terkedu lihat kelibat ayah sampai dirumah mak.. ayah sempat bertanya kepada tetamu... " mana anak saya" berjurai air mata tetamu yang hadir.. saya yang dihospital hanya terima update dari whatapps.. malam tu baby dikebumikan terus....menangis lagi mata ni...adik ambik telefon letak jauh2 ... dia taknak bg tgk hp .. emosi kakak dia tak stabil lagi katanya... risau takut kakak dia meroyan... selesai kebumi baby ayah sampai di hospital... rindunya dekat ayah.. menangis lagi ...ayah yg sampai dari london melayan isteri berborak sampai ke pagi... tak sentuh cerita pasal baby lagi takut isteri menangis lagi...terima kasih suami/ ayah... perut masih x lapar dah masuk 10/9/2016 dah ni .. x jamah langsung makanan..

Dr datang tanya da berak? mananya nak berak makan pun tak.. dr tegas suruh makan.. yelah makan la jugak walaupun telan tak rasa apa... emm mata bengkak muka bengkak.. org nak call tak bagi sebab takut tak keluar suara.. kawan2 dtg cakap boleh lagi kau senyum kuatnya... kuat dari luar dalam hati hancur luluh berkecai ... nasib baik ada peneman... jgn tinggalkan saya sorang2

to be continued .....







Tiada ulasan: