Pengikut

30 Julai 2014

dah confirm booked!

assamualaikum cayang2... hehehehe... lama dah tak review pasal preparation kawen gue....buat masa ni yang penting2 aku dah booked kecuali makan sebab makan mak ngan abah sponsor. jom tgk list apa aku dah buat sehingga bulan Julai ni ye.. :-

Make up artis : Raja feena 
RM : 900
booked RM 300
balance : RM 600

event ( persiapan dewan / baju) : adam&hawa bridal - ampang water front 
RM 3800
booked : RM 500
Balance : RM 3300

Video + fotografer : Yadzroom Digital studio 
 RM 3450
booked : 1000
RM : 2450

buat masa ni, tiga benda ni yang paling penting utk majlis aku.. yang mana aku nampak la kan.. untuk barang hantaran pulak, memandangkan tahap kebizian yg melampau n kalau keluar timing tu asyik tak kena je nak beli barang, jadi aku dengan encik tunang da decide masing2 beli barang sendiri... heheheh senang kan... Senarai barang2 aku yang dah beli dan yang kena beli


  1. minyak wangi + barang mekap
  2. peralatan mandian 
  3. beg + kasut 
  4. Jam tangan
  5. sireh junjung + cincin
  6. makanan (kek @ coklat) 
  7. makanan jugak ( tak fikir lagi) 
lain - lain barang yang penting : 

set hantaran - dulang / alas kain dulang/ bunga hiasan/ 
kotak telur 
kad kahwin / penunjuk arah/ banner
sword bearel

lagi ape lagi yg penting ek... hihihi blur dah @@


18 Julai 2014

DUGAAN BUAT MALAYSIA #prayforMH17

assalamualaikum dan salam ramadhan sahabat2..rasanya semua rakyat malaysia sekarang masih terkejut dengan cerita kapal terbang MAS yang terhempas di sempadan ukraine + Russia genap pada 10 Ramadhan.. aku sendiri pun bangun pagi terkejut tgk ramai sangat yg tag MH17 .. selepas MH 370 yang hilang tanpa khabar berita tak sampai 5 bulan MH 17 pulak.. subhanallah dugaan berat yang Kau bagi untuk kami... adik aku pun baru terbang dari amsterdam ke KL bulan lepas tapi naik Qatar Airway.. sangat menggusarkan..tapi alhamdulillah selamat dia..

 aku harapkan semoga semua ahli keluarga mangsa dapat bersabar , tabah, walaupun tau benda ni susah nak hilang.. yelah kalau kena kat aku pun makan trauma jugaklah ... sebagai Manusia yess susah nak terima tetapi sebagai islam yg percaya pada qada' dan qadar kena terima segala ketentuan dan perjalanan kita .. redha dan tawakal. percayalah Allah S.W.T sayangkan kita.. dugaan yang datang bukan saje2 pasti ada hikmah. Allah takkan bagi dugaan jika hambaNya tak mampu untuk tanggung..

Kepada KEYBOARD WARRIOR, tak payah lah keluarkan andaian korang yang bijak pandai, kepada ATTENTION SEEKER tak payahla nak kejar trending kat tweeter ke, berangan nak masuk paper ke radio ke, TV ke... keluar ayat2 sampah tetiba pulak maki2 kata orng tu kata orang ni macam kau bagus sangat...menyampah wei...

kepada PM semoga terus tabah mentadbir malaysia... kepada RAKYAT MALAYSIA khususnya jgn memburukkan lagi keadaan dengan meng"kondem" negara sendiri.... dah la kondem post dalam media sosial semua orang boleh baca... nampak sangat tak sayang negara.. Kalau malaysia ni perang aku nak tgk jugak orang2 macam ni ape dia nak buat.. doalah yang baik2...sokongan satu sama lain tu penting... bila ada sikit retak, orang sentuh sikit je yang retak tu boleh pecah berderai...dah berderai kena ganti baru pulak.. haa paham tak kiasan aku... sudah2lah mencari salah orang.

apa pun semoga malaysia selamat dijauhkan daripada segala ancaman dan semoga hati rakyat malaysia ni bersatu ... amin.. salam takziah untuk keluarga mangsa MH17... innallillah.. T_T

13 Julai 2014

SATIN SKINZ - PROMO PERCUMA TAK MINTAK BAYAR

Haluu assalamualaikum.. hehehe lama pulak aku tak tulis blog.. hangat2 chicken shit pulak terasa hehehe... apsal pulak linda buat cerita pasal satin skinz ni.. jadi dealer ke?? hek..hek.. taklah saje je sebab aku rasa produk ni bagus so nak share le.. hehehehe


aku sebenarnya memang tengah nak mencari satu produk untuk kulit.. bukanlah kata nak putihkan kulit cuma taknak kulit kering je.. lagi2 tangan huhuhu.. nak dijadikan citer, masa tunang ari tu ntah cemane tengah dok belek2 tangan lahaii.. awat sadis sangat tangan aku huhuhu.. hitam satu, kering pulak.. penatlah utk hari tu pikiaq cemane nak bagi tgn ni nampak cantik sikit.. malu dalam gambar nanti muka putih tangan hitam.. tapi apakan daya.. huhuhu.. terpaksa aku tunang dengan tciri2 tangan di atas.. hehehe pasrah je..bukan ape masalahnya tangan tunang aku lagi putih tu yg payah tu.. huhuhu

So, sekarang sambil2 mengcountdown hari ni hehehe carik2lah aku ape supplement yang bagus.. tgh dok search FB , internet ni nampak lah satin skinz.. baca sikit2 testimoni tanpa berlengah aku pun terus order.. kenapa aku boleh terorder sebab dia ada kelulusan KKM .. tu yang penting.. lepas mintak pendapat kawan2 jugak , kawan aku kata cubalah dulu.. urmm yelah tak cuba mana nak tau.. hehe aku pun takde masalah alergik ubat.. jadiknya mmg rembat lah

Hari ni hari ke-5 aku makan satin skinz, hari ke tiga kakak aku tegur dia kata makan apa kulit macam cerah hahaha memula taknak la kongsi hahahha nanti dia cantik dari aku! wahahahaha.. takdelah.. aku cakapla makan satin skinz tu... hehehe.. aku tak rasa pulak aku macam putih cuma rasa kulit tak kering je dengan parut jerawat kecik2 tu  hilang.. lagi satu black head dekat hidung pun takde..

sebelum aku makan tu memang la aku ada amek gambar sebelum selepas.. hehe hari ni sajela nak try gedik2 amek gambar selepas 5 hari .. jeng..jeng..jeng..
yang atas sebelum.. yang bawah tu selepas
haaa nampak2 so takyah la aku post muka kan.. tangan pun korang dah nampak hehehe... serius gambar ni tak edit .. tempat sama, cahaya sama, waktu je lain.. so nikah ni harap2 tanganku lebih segar dari semasa tunang hehehe... 

kawan2 yang nak beli tu bolehla cari dekat FB satinskinz.. komfem tak menyesal.. hehehe.. nanti aku try tgk lagi sebulan ye..

05 Julai 2014

ARJUNA BETA - FYNN JAMAL

Lirik Lagu Arjuna Beta - Fynn Jamal

Verse 1

Tak kanku biarkan walau ribut menyentakmu yang tidur
datang petir menyambar
jengking dan ular–
bonda takkan berundur

nyamanlah arjuna beta
mimpikan yang indah saja
nanti bila kau buka mata
semua tak serupa

verse 2

kan ada satu ketika kau tak tahu mana nak pergi
jalan betul, anakanda,
tak jelas mata–
ambil yang sarat duri

hiduplah arjuna beta
biarkan jasad yang luka
selama tuhanmu ada
takkan engkau tercela

chorus

ngeri tak terbayang mata
bonda takkan ada sentiasa
nanti moga kau tak lupa
bonda memujukmu, anakanda

hiduplah arjuna beta
biarkan jasad yang luka
selama tuhanmu ada
takkan engkau tercela

nyamanlah arjuna beta
mimpikan yang indah saja
nanti bila kau buka mata
semua tak serupa

Sumber : http://www.liriklagumuzika.com/2012/05/lirik-lagu-arjuna-beta-fynn-jamal.html#ixzz36S68lTzj


tak tau la suka gile lirik lagu ni.... huhuuhu

04 Julai 2014

MALU DENGAN FELIXIA YEAP

assalamualaikum.. selamat berpuasa semua.... nama felixia yeap @ raisyaa rania memang tengah meletup2 sekarang lagi-lagi dekat media sosial...semua sebab penghijrahan dia 5 ramadhan lepas... banyak jugak komen-komen yang sinis org bagi dekat felixia ... nak2 pulak tetiba tersebar gambar felixia dengan sorang lelaki berjubah yang dikatakan lelaki tu boyfriend felixia... urmm tulah manusia...

aku sendiri macam mana pulak?? frankly speaking sebenarnya aku malu dengan felixia sebab:

  • aku sendiri yang dari azali sejak kecil memang agama aku agama islam tak mampu nak jadi org islam yang sempurna.. huhhuhu.. dari segi perbuatan, pakaian, percakapan.. yang sepatutnya lebih baik dari mereka yang baru memeluk agama islam...
  • tengok dari perubahan felixia .. semua tau siapa dia sebelum ni... model "arnab" tapi sekarang tgklah pakaian dia... cantik, tertutup, sopan... taktau nak kata apa dah... boleh je pakai pakaian yg sesuai utk org islam... sedangkan aku sendiri memang lah bertutup tapi sempurna ke tutup aku selama ni.. rasa nak nangis pulak..
  • kita dari kecik pergi mengaji, belajar fardu ain, ada kelas KAFA masa sekolah.. tapi benda tu selalunya berhenti setakat tu saje.. kenapa bila dah besar, dah kerja tak nak belajar lagi...cukup ke ilmu fardhu ain aku selama ni... urmmm T_T .. macam mana nak bgtau dekat org yang mualaf hukum2 agama sedangkan kita sendiri pun tak berapa nak tau.. cuma tau yg basic je... 
Tak kisahlah kalau ada org nak cakap yang dia ni attention seekers ke, peluk islam pasal boyfriend dia melayu yang kaya ke.... itu semua tak jadi masalah.. kisah lama seseorang tak boleh dijadikan sebagai kayu ukur utk kita menilai seseorang.. pada aku walaupun bf dia islam, memang lah dia boleh peluk islam semata2 "bf dia melayu" bak kata mereka di facebook TAPI berapa ramai yang sanggup utk bertudung litup sebegitu rupa???? haaa itu persoalan aku utk pengomen2 di FB ... bukan senang untuk seseorang tu tinggalkan kebiasaan dia utk berubah demi seseorang kalau bukan atas diri sendiri...nak peluk islam tu memang boleh tapi perubahan yang dia buat tu?? sebab tu aku rasa malu dengan felixia.. 

bak kata tunang aku.. kita dah baik, cuba menjadi lebih baik dan Allah turunkan kita dengan seseorang yang sangat baik agar kita menjadi yang terbaik" dalam islam pun sarankan kita sebagai perempuan ni utk mencari jodoh / suami dengan melihat kepada agamanya.... kalau dia kaya itu rezeki dia alhamdulillah.. tapi yang penting agama dia... tapi pada aku felixia pun tak heran sebab dia pun ada harta sendiri... hidup besederhana tu lebih baik dari bermewah-mewahan.. :) kalau lelaki tu bukan jodoh felixia sekali pun tapi pada aku dia dah cukup terbaik sebab bawa perubahan yang besar ke atas diri seorang gadis cina macam felixia.. tapi apapun semoga jodoh mereka berdua berkekalan dan berpanjangan... aminnnn

Apa pun janganlah berikan pandangan negatif utk saudara baru yang baru berkenalan dengan islam sedangkan diri kita ni sudah cukup sempurna ke sebagai umat islam yang sebenar??? lengkap ke solat lima waktu? jaga ke pertuturan seharian kita? jaga ke batas pergaulan kita? jaga ke pakaian kita sebagai islam.. banyak betul benda yang aku fikir kan... urmm.. lupakan kisah silam dia jgn diungkit lagi.. 

semoga aku dan kawan2 aku dapat terkesan dengan apa yang jadi... semoga aku akan jadi yang terbaik selepas ni.. aminnn.. (doa untuk felixia jugak hehehe)

*opss lupa pulak masuk islam bukan beerti masuk melayu.. hehehe islam itu agama melayu itu bangsa... aku tulis macam ni sebab ramai yang selalu lupa.... 




MAJLIS KAHWIN PUJAAN MALAYA

memandangkan aku masih dalam counting mood so hari ni cerita kita pun cerita pasal kawen lagi hahahaha.. mampuih la.. mesti semua orang da bosan...dalam nak merancang majlis kahwin ni aku selalu terfikirkan konsep kawen macam mana laaa yang aku nak?? fairy tale kah? tradisional kah? moden kontemporary kah? english vintage kah?

kalau ikut kan niat nak buat tradisional.. pakai songket... pastu pakai aksesori atas kepala tu....gelang kaki besar.. pelamin pulak ala2 istana lama.. ada songket.. ada hulubalang... ada kipas besar... and then disertai dengan iringan bunyi muzik gamelan... pengacara pulak nak baca ala2 zaman diraja..."MENGUMUMKAN KETIBAAN PENGANTIN KE DEWAN " sambil pegang kertas gulung2 haaa nampak tak imaginasi aku.. hehehe ada yang nak sponsor tak .. cuba merealisasikan impian aku.. ape kata? apa kata?? hihi tapi apakan daya... itu hanyalah angan2 kosong mat jenin seorang linda.. ok aku jadi seorang yang realisitik sikit kali ni...

PLANNING 1:
majlis sanding nak buat istiadat polis yang penuh dengan protokol ala2 mess nite gitu...ada beg pipe... drum sikit.. dengan pegawai2 yang pegang pedang.. aku dgn pasangan akan lalu bawah pedang... pakaian dah tentulah lelaki tu pakai suite n aku pakai istiadat. sampai di pelamin , mula kan acara renjis-renjis di pilis, hehehe selesai acara renjis dalam 10 minit aku pergi potong kek and ada upacara pecah pedang..pastu aku gi makan.. selesai makan tukar baju ke baju sanding n sambung sanding atas pelamin... 

PLANNING 2 : 
Sanding pakai sepenuhnya baju istiadat sampai selesai majlis..semua pegawai2 sword bearel berdiri di kiri kanan pentas macam hulu balang sehingga majlis selesai...tak payah sewa baju sanding .. cuma pelamin je.. jimat duit...

PLANNING 3: 
sama macam planning 2 tapi pakaian sanding pakai untuk outdoor pgotoshoot keesokkan harinya.. boleh tak kalau gitu???sebab aku taknak kelam kabut nak pi tukar baju bagai.... buat photoshoot esok seharian terus.. ape kata??? tapi problem kat sini pulak charge fotografer tu macam mana? adakah dia blh kira harga yg sama atau kena bayar lain??? urmmmmm

apa kata korang2?? yang mana terbaaikkk ???? 1 ? 2 ? 3? 

03 Julai 2014

vendor2 bertuah.. calon2nya adalaaahhhhh

hyee!!! lepas dah survey2 semua benda.... ada beberapa orang yang dah aku pilih ntuk uruskan segala macam benda2 tulah.. hahahha...

make up (CONFIRM sebab da bayar deposit) 

sebab pilih dia : makeup dia natural.. dia pernah make up aku masa diner hehehe... n dia jugak makeup kawan aku masa tunang and adik kawan aku masa dia sanding.. hasil kerja memang puas hati... aku kenal dia bukan ats kawan ke ape hehehe aku kenal dia sebab sama2 geng fitness.. haa curlass kau mariaah!!! geng fitness tau... hahahhaha sape nak tgk blh la klik kat nama dia tu..

pelamin + baju sanding 

aku ada beberapa pilihan sekarang ni.. harga lebih kurang.. servis semua tip top.... antaranya pesona asmara, wedding galore, farrah risz bridal

PESONA ASMARA :  
sebab : baju dia konfem aku muat sebab dia jenis two piece... hehehe kebanyakan kedai pengantin yang lain ni baju dia kalau jenis dress tu dia jahit sekali.. tapi dekat pesona asmara dia buat baju dengan kain tu asing2...baju pun cantik2... pakej pun menarik... mak aku berkenan yang ni.. pakej dia RM 4000 untuk pakej dewan la ni 

WEDDING GALORE : 
sebab nak pilih dia : baju diaaaa... huhuhu banyak pilihan!!! nak gile aku tengok .. serius baru terasa masuk butik pengantin macam kat kedai2 cina tu.. yang paling best kasut dia aku muaaatt!! huhuhu terharu!! bukan senang tau nak cari kasut kaki saiz kapal macam aku ni... baju pun labuh2... hehehe... pakej pun lebih kurang RM 4500 

FARRAH RISZ BRIDAL: 
sebab nak pilih dia : kak farah ni dia buat pelamin tunang aku.. huhu aku suka pelamin dia buatttt!!! huhuhu tapi baju dia aku x pernah tgk lagi... pakej dia pun lebih kurang sama.. RM 4000 jugak.. tapi serius pelamin dia meletup and affordable.. tak  mahal.. kalau tak takkan ada org nak curi gambar pelamin dia kan... huhuhu..

emmm cane ni.. memang buat aku kompius betul laaa!!!! sekarang ni aku boleh timbang2 lagi mana yg aku nak.. tapi bulan 8 aku dah kena decide dah !!! huhuhuu

02 Julai 2014

Penganalisa Jenayah vs Penganalisa Rasuah..

eeceewahh.. nampak x ?? nampak x? hehehehe.. tajuk tak hengat... sebab aku buat tajuk ni hihihi malu aih nak citer.. sebab KAMAL AFENDI a.k.a penganalisa jenayah tu ... komen kat blog aku !! wakakaka... malu aii... wiwiwiwi~~~ dulu la kalau korang ingat masa awal kemunculan dalam baju biru aku ada tulis betapa teruja nye aku jumpa kamal afendi ni dekat dataran merdeka >>> klik sini <<<< tadi aku saja la godek2 blog membaca kenangan dolu2  hihihi.. tgh dok2 view tu tetibaaa... haaa aku nampak komen kamal afendi dekat tajuk HE IS MY IDOL tu....

haaa caya tak ?? caya tak?? tarikh januari 2014.. hehehe waahh tq tuan sebab terbaca n terrrnampak and tersudi nak komen... sangat2 dihargai... huhuhu yelah dahlah dia idol aku.. dia komen pulak.. waahh cane tak terbangga.. huhu terpaksa la bangga jugak... hihihi..

Sebab tu sekarang ni aku duduk bawah unit analisis & penyelidikan .. tapi aku bukan analisis jenayah.. aku analisis rasuah.. jengg .. nampak tak pengaruh dia tu wahahaha effect sampai tempat kerja tau.. haaaa.. tapi x cukup lagi nak jadi sehebat kamal afendi.. mana tau kan satu hari nanti....                                                                        YAAAA SATU HARI NANTI~~~ ( golek2 sambil berangan) .....

saya doakan semoga tuan berjaya dalam karier dan teruskan memberi sumbangan untuk kebaikan kami di sini... (dengan harapan kamal afendi baca.. hahahha) n doakan saya juga berjaya dan selamat dalam dunia yang saya pilih.. aminnnn... 

TQ!! sob... sob... aku terharu campur eksaited!!

gambar kenangan



lagi 7 bulan... preparation...

haluu selamat pagi.. pagi2 ni aku dah semangat nak update blog pulak dah.. huhuhu yelah atas usaha gigih buat header semalam.. tetiba rasa semangat pulak nak aktif blog hahaha.... tajuk kita ari ni preparation untuk kawen.. nampak tak aku semangat... kawan2 yang nak kawen lepas raya pun tak kalut cam aku.. huhuhu..  aku lepas tunang je terus kalut nak cari makeup artis la, pelamin la, fotografer la...

memula kita setup bajet dulu...

BAJET : RM 7000 ( tak termasuk makan + dewan) 
 ini bajet je tau hahaha.. so sekarang mari kita tgk berapa sebenarnya duit yg aku kena keluar selepas membuat survey selama sebulan... jeng..jeng..jeng......


  • make up nikah + sanding : RM900 (deposit dah bayar RM 300) 
  • pakej pelamin (termasuk baju sanding L + P dgn aksesori2nya sekali) : 4000 
  • pakej fotografi (nikah + sanding) : 1600
  • sword bearel (8 pegawai 4 beg pipe)  : 1500
  • pakej kad kawen (termasuk bunting , tunjuk arah, kotak gift dan lain2) : RM 400
  • barang2 hantaran (termasuk bunga2 hiasan untuk dulang)  : 1500
  • baju nikah (beli sendiri) : 250
TOTAL : RM 10, 150.00

nampak2??? bajet dah burst maknanya ni.. huhuhuhu... ni aku amek yang basic2 je ni... takde tambah2 candy booth ke photobooth ke.. jadi terpaksa lah aku membatalkan niat nak buat semua tu kan...rasa macam tak penting je... hihihihi bukan kedekut tau.. ni perancangan... hahahhaha okbai!!!


salam ramadhan al mubarak

assalamualaikum... hehhehe salam ramadhan untuk semua.. dah masuk hari ke 4 baru aku nak cakap selamat datang.. omaaiii.. takdelah aku dah wishh dalam hati .. dalam blog je tak .. takde masa kata ko... ramadhan kali ni nampak macam ada beza sikit dengan yang lepas .. eecewah..

firstly tentulah ramadhan ku kali ini lebih bahagia selepas bergelar tunangan orang.. phuii... geli tiak ittew! kikiki tunang aku rileks je.. huhuhu.... aku pulak yg gatai banyak.. amboih..

secondly, aku rasa sejak usia menjangkau angka tiga selera makan dah tak sama mcm dulu... kalau dulu rasanya macam tekak boya.. semua nak telan... tapi sekarang makan kuih je pun aku dah boleh kenyang sampai sahur.. faktor umur mungkin??? jangan gelak dikk... nanti adik2 pun akan melalui pengalaman yang sama huhuhu...

yang ketiga... hahaha tak jejak pasar ramadhan lagi hihihihi ni paling legend kalau tak 30 hari puasa tak pernah miss pergi.. masalah nya selama 30 hari puasa pasar ramadhan satu tu je yg aku pergi sampai orang meniaga cam aku.. maksudnya?? sendiri pikir laah.. hehehe

apa-apapun aku nak ucapkan selamat berpuasa untuk sahabat2 semoga ibadah kita mendapat tempat disisi Allah SWT ... hehehe...

selamat berpuasa!!!!