Pengikut

07 Ogos 2014

MARI BOIKOT !!

Assalamualaikum hai halooo.. aku saje nak kongsi isu boikot yang sangat hot sekarang ni bukan saje kat malaysia tapi satu dunia... ini semua gara-gara perang gaza yang telah jadi sekarang.. urm... rupanya satu dunia nampak apa yang israel buat dekat gaza. memang banyak negara yang ambil bahagian dalam sesi memboikot ni.. tapi apa yang aku tak suka ialah... Kita memang ajak orang boikot tapi kena ke paksa org boikot? pada aku isu boikot ni terpulang pada individu tu kita dah ajak n dah diwar2kan tapi kalau dah dia xnak kau nak kate ape.. lantakkan aje dia tu nak makan Mc D.. terpulang... diri sendiri ni yang penting .. istiqamah dengan ape yang kita buat..

Yang jadi isu nye sekarang ni sape - sape gi makan Mc D kena amik gambar masuk dalam FB, lepas tu siap dengan Caption seperti ini " Ini babi ke Manusia?" malu je.. lagi sadis bila pekerja2 di restoran terpilih tu kena maki ludah dan sebagainya.. Macam ni ke cara boikot yang kita nak tunjukkan kat dunia... urmm rasanya ni macam boikot yang memalukan negara adalah. Siap pergi merusuh , goncang2 pintu.. hai lah rakyat malaysia....kenapa sampai macam ni jadinya... masih kah mentaliti kita di kelas ketiga?? huhuhu.... nak jadi negara maju dah ni.. urmmm... takutnya lepas abis perang gaza ni boikot ntah ke mana... silap2 yang tak pergi makan mc d ni bukan sebab dia boikot pun tapi sebab takut gambar masuk FB .. hehe.. kan..kan.. 

Kalau nak boikot, apa kata :-

  1. Jangan paksa2 orang.. kadang2 manusia ni kalau dipaksa lagi dia taknak buat.... kita boikot dengan menghebahkan isu boikot / menganjurkan perhimpunan boikot secara bersih dan aman. keep on going... jangan la nak merusuh, nak baling batu ke maki ke... dia taknak boikot mesti ada sebab...
  2. Bagi masa. nak jalankan benda yang baik bukan senang mcam nabi kita jugak nak sebarkan dakwah ambik masa nak bagi orang faham.. kita pulak dalam Malaysia ni bukan satu bangsa je.. ada macam2 bangsa... selain dari agama kita juga kena tekankan yg boikot ini juga adalah atas kesedaran kemanusiaan. 
  3. Apa kata fahami dulu maksud boikot.. apa tujuan boikot tu... sebelum korang memboikot orang.. Jangan nak ikut orang.. orang boikot kau nak boikot jugak.. adoii demam la dik... 
  4. Selain Mc D banyak lagi barang yang boleh boikot... mc D pun bukan makanan ruji kita.. ala senang citer kalau korang ni fikir matang siikiiit jeee... cer tgk balik barang2 yang ada sokongan israel ni bukan baik untuk kesihatan pun (aku x jurus dekat mc D je) fast food, tiinggi gula, junk food... mat salleh tak makan mc d bukan sebab barang israel, tapi sebab dia x baik untuk kesihatan. memang da terbukti kan.. jadi apa kata selain fikirkan boikot fikirkan jua kepentingan kesihatan. 
  5. Last but Not Least nak boikot, boikot lah dengan cara yang matang... jgn membabi buta kalau xnak dimalukan oleh bangsa / agama/ negara lain disebabkan oleh 1/4 orang yang tak cerdik.. teruskan istiqamah terhadap boikot ni.. mana tau kesempatan ni kita dapat naikkan produk tempatan kan.. contoh ramly burger baru je aku lepas makan ari tu. Jangan fokus mc D je, banyak lagi yang kita boleh boikot .. bukak mata luas2... 

Tiada ulasan: