Pengikut

21 Disember 2014

banana fruit two time!

di kala aku tgh sibuk berjimat cermat utk kawen, nak dijadikan cerita HP hilang pulak!! aiyooo dua kali dah.. dua kali kawan-kawan.. sakit ati kita wak! dulu tinggal kat butik ni tinggal kat mana pun tak tau ! rasa macam tinggal kat kerusi urut ogawa dekat wayang e curve tu... apa la pelupa sangat aku ni.. nasib kali ni hp Lenovo.. lenovo pun tetap duit jugak.. huhuhu da la dalam tu banyak no2 fon vendor, input pasal majlis kawen .. adesssss sadis sungguh otak aku ni... kenapa ye cik otak dah penuh sangat ke sampai melimpah ruah takleh nak tampung benda yang nak ingat.. huhuhu cedih betul!

gambar2 macam biasa masih selamat sebab ada dropbox.. huhuhu semalam jugak aku pegi buat simkad baru masih guna no yang sama... aduiii satu lagi masalah sebab nak ingat gmail yang aku guna tu huhuhuhu mati la nak!!! mula tunang aku si jebat tu haa jadi jebat la dia.. huhu agaknya nampak muka seposen aku hihihi terus slow down gelak kan pulak. huhuhu sabar jela.. da la duit tu nak buat beli barang kawen.. abes lah sudah.. haiyaaaa!!!

tabahla linda.. kali ni jgn bagi hilang lagi hp tu nak oiiiii

20 Disember 2014

Persediaan Kahwin Part 8 - alahai berat badan

:(( alahai pagi2 dah tunjuk mood kecewa urmmmm... cane ni lagi sebulan berat aku makin naik pulak dah aiyaahhh.... lagi berat dari masa tunang.. baju nikah tu x muat takpe aku da ada pilihan lain dah nak pakai jubah. tapi bila baju No 1 pun dah mula ketat... urrmmmm ni problem besar... huhuhu.... sebab aku xde baju lain dah nak pakai !!! arrghh stress!! aku pun sejak nak dekat2 kawen ni malas je nak pegi gym huuhuhuhu
asyik letih sokmo.... haihhh cane ni ... adoiiii makan ubat kurus baru tauuuu!!! aduiiii risau sungguh heh.. yng tunang aku ni pulak semangat dok bina badan! huhu aku jeeee aaaaa benci laaaa

06 Disember 2014

PART 7- JEMPUTAN JEMPUTAN VIP KIRI KANAN DEPAN BELAKANG

Hai.. assalamualaikum.. hihihihi sekarang dah masuk bulan 12.... tgh dalam mood menghitung hari... huhuhu da tak lama dah laa ...aiyaaaa.... so far untuk tempahan semua dah takde apa nak tempah kot... sekarang ni tgh mood nak edar kad kawen... huhuhuhu.. aku baru je balik dari penang... menjemput sedara mara kat sana.. VIP tak ko rasa... hahahha...

untuk jemputan kahwin ni, bila aku senarai kan nama2 jemputan.. wahhh boleh tahan banyak dato', Dr. pangkat2.. hohoho.... yolah dulu kerja kat kementerian kesihatan kena la jemput dr.. sekarang kerja kat tempat lain HQ pulak kena la jemput bos.. bos pangkat dato'... huhuhuhu... kaan kakak aku kata kenduri aku ni blh tahan banyak VIP huhuhu dulu dia banyak retis je... yelah da dia wartawan...

tetiba aku terfikir nak jemput TJ hoho yelah memandangkan dia skuadmate aku... hihihi... and Kamal Afendi... :P sebab dia idola aku.. nak jemput Tun M kang rasa macam terlebih sudah! buat pun kat dewan masjid je bukan kat hotel... huhuhu.... tadi dengan berani matinya aku dah menjemput Kamal Afandi ikut FB dia... hihihi agak2 dia sudi datang x?? sebelum sudi dtg dia reply x mesej aku ... tu yg penting hahahhaa...takpe yg penting da invite.. kalau sudi tuan dtg lah ke kenduri saya yg tak seberapa ni... :)

01 Disember 2014

PERSEDIAAN KAHWIN PART 6 - List hantaran kahwin.. apa je yang belum ni.. jhuhuhu

assalamualaikum.. wahhh tetiba cerita pasal persediaan kawen aku dah sampai part 6.. kau ada... huhuhuhu.... sekarang ni yang lain semua under control.. part hantaran je x setel lagi .. urmmmm... so far list barang hantaran dua2 pihak :-

LELAKI

1) Minyak Wangi (Done) 
2) Tali pinggang + Dompet (Done) 
3) baju kemeja + seluar kerja (Done) 
4) Tuala 2 Set (aku punye sekali tumpang dulang) hehehe (Done) 
5) kali pelikat/ pelikat pant (Belum) 
6) Tafsir  Alquran (done) 
7) kekacang/ kurma (Belum) 
8) kek (Belum) 
9) kuih - muih (Belum) 

PEREMPUAN

1) Minyak wangi (Done) 
2) Beg tangan (Done) 
3) set mandi (Done) 
4) Mas kahwin + gelang (Belum) 
5) Tafsir AlQuran (done) + baju jubah (Belum) 
6) coklat(Belum) 
7) popcorn gourmett (Belum) 

huhuhuhu tafsir alquran tu aku da survey harga dalam RM 100-150... coklat tu aku bajet 100, Popcorn pun aku bajet 100 ke bawah... huhuhuhu serius bajet mendesak namanya ni....

*update - tafsir Alquran beli kat MPH RM 75 huhuhu sangat beza hokey dengan kedai arab yang ada kat tesco @ big aeon.. untuk bakal2 nanti nak cari alquran cari lah kat kedai buku.. harap2nya alquran tu aku dapat khatam bersama dengan sang suami.. ecewahhh!!!

26 November 2014

PERSEDIAAN KAHWIN PART 5 - baju bertandang sponsor .. retis sangat!

Assalamualaikum selamat pagi.. huhuhu... sambil - sambil menghitung hari sambil2 tu jugak resah selagi tak setel.. serabut perut kata ko... sabtu lepas aku ke rumah bakal kakak ipar aku... kan dia nak sponsor utk belah sana.. hihihi pelamin, baju semua lah! dia ni dulu kerja butik ngan kakak dia, so dia da pandai buat bisnes sendiri la... tapi takde kedai start dari rumah.. baguskan.. rasa macam nak jadi sleeping partner pulak hihihi...

sambung.. ok! sampai je kat rumah dia, kitorang makan dulu, pastu pegi la fitting baju.. macam biasa.. tak tekejut pun baju aku tak muat.. okbai! try yg tu tak muat try yang ni tak muat... aisshhh sabo jelaa!!! last2 kakak tu kata dia buat baju baru je kat aku... huahahahahha!!! dapat la baju sanding baru.. kaler kuning... hihihi cantik jugak warna tu... orang nak sponsor takleh komen banyak nanti designer marah masuk instagram pulak! kuang..kuang..kuang.. dapatlah fefeling artis sket! hahahaha... mati la nak!! sponsor top to toe... :P

sekian saje cerita riak dari saya.. ngeh..ngeh..ngeh!!

15 November 2014

persediaan kahwin Part 4 - selesai sudah urusan dokumen

assalamualaikum.. hehehe akhirnya selesai sudah urusan dokumen aku... perkara paling penting dalam urusan kahwin di Malaysia... hahaha ambek ko! jumaat lepas aku mintak pelepasan dekat pegawai aku nak pergi Jabatan Agama Islam Daerah Hulu Langat.. mana letak nya?? nun kat bangi nuuuu huhuhu bapak jauh gila.. sampai je kat sana amek no .. kena tunggu empat nombor. bukan org tak ramai.. orang ramai tapi agaknya bukan urusan nak serah borang kot... hehehe sampai turn aku terus serah borang kat kaunter.. bawak ke kaunter bayaran.. bayar RM10 tunggu print dah siap!! hahaha tahniah linda... senang keje kan... dokumen da complete takyah banyak citer la kan..

Lagi satu masalah dj/ pa system pun dah setel... hehehe... aku try cari dalam FB, aku ingat harga PA System ni 100-200 hahah rupanya cecah 800 jugak oi... masa deal org tu cakap kat aku harga boleh runding.. haha aku cakap 400 boleh ke.. :P mana la tau kan harga sebenar berapa... huhuhu... nasib la owner ni ok dia bg la harga tgh2.. 550.. ok la kan.. hehe tak la berat sangat... huhuhu... setel sudah masalah aku.. macam biasa standby duitt jelaaa...hohoho...

13 November 2014

Persiapan kahwin Part 3 - Kira Duit

tik tok... tik tok.. hohoho nampak tak aku tengah menghitung hari. heehe sebelum mula berbicara eloklah diberi salam... ASSALAMUALAIKUM...

Aku ada masa lagi 2 bulan...macam mana ye preparation setakat hari ni? heheh lama kan tak update hik..hik!! maapkan saya... setakat hari ni -

Dokumen-dokumen : setel! hahaha yahooo ni yang penting.. hari ni tinggal nak submit dekat JAID je..

Kad kahwin : setel jugak.. aku design sendiri.. hantar print je... skrg tgh tunggu diorang akan pos laju.. kos RM205 termasuk pos.. kalau ikut harga asal RM 185

butik pengantin : payment kedua aku da bayar RM 1000... total setakat hari ni yang da bayar : RM 1500.. balance 2400...kena langsai sebulan sebelum kahwin .. means bulan 12 le huhuhu

gambar + video : pun da bayar second payment RM 1000.. total dah bayar RM2000 .. balance jadi 1450

inai : dah tempah inai dengan leahenna_artist... dah bayar deposit RM 50.. balance bayar masa hari jadi nanti.. aku saje je gedik2 nak inai ukir2 hahaha tgk macam cantik je... inai ni belah perempuan je.. lelaki taknak pakai ..

barang2 kahwin lain : kotak bunga telur, bunga pahar, telur, gift utk budak2, semua setel! yg ni tak ingat dah belanja berapa.. bunga hantaran beli sikit je.. recyle bunga masa tunang n bunga masa kakak aku kawen hahahaha jimat kan..kan..kan..

baju bertandang : Sponsor oleh kakak ipar.. hehehe aku x mintak dia yg nak bg.. hihihi.... dia dulu ada butik.. so yg ni x perlu la risau kan.

dewan + makan : mak abah uruskan.. dewan pun aku dah tgk .. panjang... memang puas hati la kalau buat sword bearel.. hehehe

Sworrd bearel + beg pipe : dah deal... kena konfem kan lagi sekali la..

PA System..: emm cane eh.. pa system dah ada tapi org nak jaga tu takde... huhuhu ada yg kata suruh amek org dengan pa system sekali.. huhu MC aku pakai kawan2.. sebab takut ada dato2 yang dtg.. nanti diorang x kenal..

tu jela setakat hari ni.. skrg kumpul duit utk bayar je.. huhuhu sesaaakkk nafasss!!

09 November 2014

sabarlah hati


sabarlah... nasib hati aku kuat... paling kuatpun dia buat aku sesak nafas je... hehe sabar tau... kita belajar sabar sama2... hati aku memang kuat.. mesti dia stress sebab dapat tuan yg suka pendam2 ni.. hihihi.. jgn meletup lagi.. kalau meletup mati la aku hahaha.. nanti kau nak duduk mana pulak kan.

oklah bye! serius aku stress... sampai bila ye... :(

01 September 2014

Persiapan Kahwin Part 2- Dokumen Kahwin buat aku stresss!!!

hoho salam semua... tup tap tup tap sekarang dah masuk bulan 9.. omaiii... dok kira2 hari .. september, oktober , november, disember, januari.. urmmm tolak januari aku ada 3 bulan 27 hari macam tu la kan.. huhuhu cepatnya masa berlalu..

Dari Mei ke Sept ni ape je yang aku dah buat? huhu tgk checklist sikit :

1) mekap + pelamin + foto & Video = BOOKED
2) Dewan = Booked
3) Barang hantaran = Dah beli tinggal lagi dua
4) Bunga untuk hiasan dulang hantaran = DONE!
5) bekas telur = Dah beli separuh

Yang ni yang penting buat masa ni n sekarang bulan 9 jadiknya aku nak fokuskan untuk dokumen2 nak hantar ke Pejabat kahwin pulak.. huhuh adoii...
part 1 ni aku baru je setelkan permohonan kawen dari Jabatan.. Surat Akuan bujang Tunang pun dah, IC dia pun dah IC aku dah..

Yang belum : Sijil Kahwin (dua2 pihak) IC saksi dengan Wali (Perempuan) Ujian HIV (Dua2 pihak) urmm..

sebenarnya lama jugak aku nak paham pasal penyediaan dokumen ni hahaha nampak lembat ke tidak.. hiihii... jadi hari ni aku dah paham sebab dia terangkan guna bahasa yg mudah hahaha.. Tunang aku bukan org selangor dan akan berkahwin di selangor (tempat aku) .. hasil dari belekan dan tilikan di blog2 dan website Jabatan Agama... cara dia mudah je hohoho :

1) Bukak website JAWIP print out borang 1, borang tu tunang aku kena bawak ke kariah dia bersama2 dokumen yang lengkap.. dokumen yang dia perlukan : IC (asal & original 2 Keping) IC Pasangan (salinan 2 Keping) Sijil Kursus Kahwin , Surat majikan pengakuan Bujang , Laporan Ujian HIV . lepas dah complete dia kena bagi dekat aku pulak..
tapi sekarang kitorang kena buat Ujian HIV dulu la. emmmm

2) lepas dia serah kat aku, aku pun kena complete kan borang 2C & 2D Dokumen2 sama mcm lelaki cuma tak perlu akuan bujang.. dokumen yang aku kena sediakan : IC aku , IC Pasangan, IC Wali , IC Saksi 2 orang, Surat kebenaran Berkahwin PDRM, Borang dari lelaki yang kat atas yang da complete, Laporan HIV , Sijil Kahwin (salinan) laki pompuan... pastu baru boleh srah ke pejabat agama.. haa nampak.. hasil study dokumen yang ntah berapa lama.. hahahha.. mampuih.

tunggu tunang den balik lepas ni blh buat HIV test.. hehehehe pastu nanti baru citer lain haha

07 Ogos 2014

MARI BOIKOT !!

Assalamualaikum hai halooo.. aku saje nak kongsi isu boikot yang sangat hot sekarang ni bukan saje kat malaysia tapi satu dunia... ini semua gara-gara perang gaza yang telah jadi sekarang.. urm... rupanya satu dunia nampak apa yang israel buat dekat gaza. memang banyak negara yang ambil bahagian dalam sesi memboikot ni.. tapi apa yang aku tak suka ialah... Kita memang ajak orang boikot tapi kena ke paksa org boikot? pada aku isu boikot ni terpulang pada individu tu kita dah ajak n dah diwar2kan tapi kalau dah dia xnak kau nak kate ape.. lantakkan aje dia tu nak makan Mc D.. terpulang... diri sendiri ni yang penting .. istiqamah dengan ape yang kita buat..

Yang jadi isu nye sekarang ni sape - sape gi makan Mc D kena amik gambar masuk dalam FB, lepas tu siap dengan Caption seperti ini " Ini babi ke Manusia?" malu je.. lagi sadis bila pekerja2 di restoran terpilih tu kena maki ludah dan sebagainya.. Macam ni ke cara boikot yang kita nak tunjukkan kat dunia... urmm rasanya ni macam boikot yang memalukan negara adalah. Siap pergi merusuh , goncang2 pintu.. hai lah rakyat malaysia....kenapa sampai macam ni jadinya... masih kah mentaliti kita di kelas ketiga?? huhuhu.... nak jadi negara maju dah ni.. urmmm... takutnya lepas abis perang gaza ni boikot ntah ke mana... silap2 yang tak pergi makan mc d ni bukan sebab dia boikot pun tapi sebab takut gambar masuk FB .. hehe.. kan..kan.. 

Kalau nak boikot, apa kata :-

  1. Jangan paksa2 orang.. kadang2 manusia ni kalau dipaksa lagi dia taknak buat.... kita boikot dengan menghebahkan isu boikot / menganjurkan perhimpunan boikot secara bersih dan aman. keep on going... jangan la nak merusuh, nak baling batu ke maki ke... dia taknak boikot mesti ada sebab...
  2. Bagi masa. nak jalankan benda yang baik bukan senang mcam nabi kita jugak nak sebarkan dakwah ambik masa nak bagi orang faham.. kita pulak dalam Malaysia ni bukan satu bangsa je.. ada macam2 bangsa... selain dari agama kita juga kena tekankan yg boikot ini juga adalah atas kesedaran kemanusiaan. 
  3. Apa kata fahami dulu maksud boikot.. apa tujuan boikot tu... sebelum korang memboikot orang.. Jangan nak ikut orang.. orang boikot kau nak boikot jugak.. adoii demam la dik... 
  4. Selain Mc D banyak lagi barang yang boleh boikot... mc D pun bukan makanan ruji kita.. ala senang citer kalau korang ni fikir matang siikiiit jeee... cer tgk balik barang2 yang ada sokongan israel ni bukan baik untuk kesihatan pun (aku x jurus dekat mc D je) fast food, tiinggi gula, junk food... mat salleh tak makan mc d bukan sebab barang israel, tapi sebab dia x baik untuk kesihatan. memang da terbukti kan.. jadi apa kata selain fikirkan boikot fikirkan jua kepentingan kesihatan. 
  5. Last but Not Least nak boikot, boikot lah dengan cara yang matang... jgn membabi buta kalau xnak dimalukan oleh bangsa / agama/ negara lain disebabkan oleh 1/4 orang yang tak cerdik.. teruskan istiqamah terhadap boikot ni.. mana tau kesempatan ni kita dapat naikkan produk tempatan kan.. contoh ramly burger baru je aku lepas makan ari tu. Jangan fokus mc D je, banyak lagi yang kita boleh boikot .. bukak mata luas2... 

30 Julai 2014

dah confirm booked!

assamualaikum cayang2... hehehehe... lama dah tak review pasal preparation kawen gue....buat masa ni yang penting2 aku dah booked kecuali makan sebab makan mak ngan abah sponsor. jom tgk list apa aku dah buat sehingga bulan Julai ni ye.. :-

Make up artis : Raja feena 
RM : 900
booked RM 300
balance : RM 600

event ( persiapan dewan / baju) : adam&hawa bridal - ampang water front 
RM 3800
booked : RM 500
Balance : RM 3300

Video + fotografer : Yadzroom Digital studio 
 RM 3450
booked : 1000
RM : 2450

buat masa ni, tiga benda ni yang paling penting utk majlis aku.. yang mana aku nampak la kan.. untuk barang hantaran pulak, memandangkan tahap kebizian yg melampau n kalau keluar timing tu asyik tak kena je nak beli barang, jadi aku dengan encik tunang da decide masing2 beli barang sendiri... heheheh senang kan... Senarai barang2 aku yang dah beli dan yang kena beli


  1. minyak wangi + barang mekap
  2. peralatan mandian 
  3. beg + kasut 
  4. Jam tangan
  5. sireh junjung + cincin
  6. makanan (kek @ coklat) 
  7. makanan jugak ( tak fikir lagi) 
lain - lain barang yang penting : 

set hantaran - dulang / alas kain dulang/ bunga hiasan/ 
kotak telur 
kad kahwin / penunjuk arah/ banner
sword bearel

lagi ape lagi yg penting ek... hihihi blur dah @@


18 Julai 2014

DUGAAN BUAT MALAYSIA #prayforMH17

assalamualaikum dan salam ramadhan sahabat2..rasanya semua rakyat malaysia sekarang masih terkejut dengan cerita kapal terbang MAS yang terhempas di sempadan ukraine + Russia genap pada 10 Ramadhan.. aku sendiri pun bangun pagi terkejut tgk ramai sangat yg tag MH17 .. selepas MH 370 yang hilang tanpa khabar berita tak sampai 5 bulan MH 17 pulak.. subhanallah dugaan berat yang Kau bagi untuk kami... adik aku pun baru terbang dari amsterdam ke KL bulan lepas tapi naik Qatar Airway.. sangat menggusarkan..tapi alhamdulillah selamat dia..

 aku harapkan semoga semua ahli keluarga mangsa dapat bersabar , tabah, walaupun tau benda ni susah nak hilang.. yelah kalau kena kat aku pun makan trauma jugaklah ... sebagai Manusia yess susah nak terima tetapi sebagai islam yg percaya pada qada' dan qadar kena terima segala ketentuan dan perjalanan kita .. redha dan tawakal. percayalah Allah S.W.T sayangkan kita.. dugaan yang datang bukan saje2 pasti ada hikmah. Allah takkan bagi dugaan jika hambaNya tak mampu untuk tanggung..

Kepada KEYBOARD WARRIOR, tak payah lah keluarkan andaian korang yang bijak pandai, kepada ATTENTION SEEKER tak payahla nak kejar trending kat tweeter ke, berangan nak masuk paper ke radio ke, TV ke... keluar ayat2 sampah tetiba pulak maki2 kata orng tu kata orang ni macam kau bagus sangat...menyampah wei...

kepada PM semoga terus tabah mentadbir malaysia... kepada RAKYAT MALAYSIA khususnya jgn memburukkan lagi keadaan dengan meng"kondem" negara sendiri.... dah la kondem post dalam media sosial semua orang boleh baca... nampak sangat tak sayang negara.. Kalau malaysia ni perang aku nak tgk jugak orang2 macam ni ape dia nak buat.. doalah yang baik2...sokongan satu sama lain tu penting... bila ada sikit retak, orang sentuh sikit je yang retak tu boleh pecah berderai...dah berderai kena ganti baru pulak.. haa paham tak kiasan aku... sudah2lah mencari salah orang.

apa pun semoga malaysia selamat dijauhkan daripada segala ancaman dan semoga hati rakyat malaysia ni bersatu ... amin.. salam takziah untuk keluarga mangsa MH17... innallillah.. T_T

13 Julai 2014

SATIN SKINZ - PROMO PERCUMA TAK MINTAK BAYAR

Haluu assalamualaikum.. hehehe lama pulak aku tak tulis blog.. hangat2 chicken shit pulak terasa hehehe... apsal pulak linda buat cerita pasal satin skinz ni.. jadi dealer ke?? hek..hek.. taklah saje je sebab aku rasa produk ni bagus so nak share le.. hehehehe


aku sebenarnya memang tengah nak mencari satu produk untuk kulit.. bukanlah kata nak putihkan kulit cuma taknak kulit kering je.. lagi2 tangan huhuhu.. nak dijadikan citer, masa tunang ari tu ntah cemane tengah dok belek2 tangan lahaii.. awat sadis sangat tangan aku huhuhu.. hitam satu, kering pulak.. penatlah utk hari tu pikiaq cemane nak bagi tgn ni nampak cantik sikit.. malu dalam gambar nanti muka putih tangan hitam.. tapi apakan daya.. huhuhu.. terpaksa aku tunang dengan tciri2 tangan di atas.. hehehe pasrah je..bukan ape masalahnya tangan tunang aku lagi putih tu yg payah tu.. huhuhu

So, sekarang sambil2 mengcountdown hari ni hehehe carik2lah aku ape supplement yang bagus.. tgh dok search FB , internet ni nampak lah satin skinz.. baca sikit2 testimoni tanpa berlengah aku pun terus order.. kenapa aku boleh terorder sebab dia ada kelulusan KKM .. tu yang penting.. lepas mintak pendapat kawan2 jugak , kawan aku kata cubalah dulu.. urmm yelah tak cuba mana nak tau.. hehe aku pun takde masalah alergik ubat.. jadiknya mmg rembat lah

Hari ni hari ke-5 aku makan satin skinz, hari ke tiga kakak aku tegur dia kata makan apa kulit macam cerah hahaha memula taknak la kongsi hahahha nanti dia cantik dari aku! wahahahaha.. takdelah.. aku cakapla makan satin skinz tu... hehehe.. aku tak rasa pulak aku macam putih cuma rasa kulit tak kering je dengan parut jerawat kecik2 tu  hilang.. lagi satu black head dekat hidung pun takde..

sebelum aku makan tu memang la aku ada amek gambar sebelum selepas.. hehe hari ni sajela nak try gedik2 amek gambar selepas 5 hari .. jeng..jeng..jeng..
yang atas sebelum.. yang bawah tu selepas
haaa nampak2 so takyah la aku post muka kan.. tangan pun korang dah nampak hehehe... serius gambar ni tak edit .. tempat sama, cahaya sama, waktu je lain.. so nikah ni harap2 tanganku lebih segar dari semasa tunang hehehe... 

kawan2 yang nak beli tu bolehla cari dekat FB satinskinz.. komfem tak menyesal.. hehehe.. nanti aku try tgk lagi sebulan ye..

05 Julai 2014

ARJUNA BETA - FYNN JAMAL

Lirik Lagu Arjuna Beta - Fynn Jamal

Verse 1

Tak kanku biarkan walau ribut menyentakmu yang tidur
datang petir menyambar
jengking dan ular–
bonda takkan berundur

nyamanlah arjuna beta
mimpikan yang indah saja
nanti bila kau buka mata
semua tak serupa

verse 2

kan ada satu ketika kau tak tahu mana nak pergi
jalan betul, anakanda,
tak jelas mata–
ambil yang sarat duri

hiduplah arjuna beta
biarkan jasad yang luka
selama tuhanmu ada
takkan engkau tercela

chorus

ngeri tak terbayang mata
bonda takkan ada sentiasa
nanti moga kau tak lupa
bonda memujukmu, anakanda

hiduplah arjuna beta
biarkan jasad yang luka
selama tuhanmu ada
takkan engkau tercela

nyamanlah arjuna beta
mimpikan yang indah saja
nanti bila kau buka mata
semua tak serupa

Sumber : http://www.liriklagumuzika.com/2012/05/lirik-lagu-arjuna-beta-fynn-jamal.html#ixzz36S68lTzj


tak tau la suka gile lirik lagu ni.... huhuuhu

04 Julai 2014

MALU DENGAN FELIXIA YEAP

assalamualaikum.. selamat berpuasa semua.... nama felixia yeap @ raisyaa rania memang tengah meletup2 sekarang lagi-lagi dekat media sosial...semua sebab penghijrahan dia 5 ramadhan lepas... banyak jugak komen-komen yang sinis org bagi dekat felixia ... nak2 pulak tetiba tersebar gambar felixia dengan sorang lelaki berjubah yang dikatakan lelaki tu boyfriend felixia... urmm tulah manusia...

aku sendiri macam mana pulak?? frankly speaking sebenarnya aku malu dengan felixia sebab:

  • aku sendiri yang dari azali sejak kecil memang agama aku agama islam tak mampu nak jadi org islam yang sempurna.. huhhuhu.. dari segi perbuatan, pakaian, percakapan.. yang sepatutnya lebih baik dari mereka yang baru memeluk agama islam...
  • tengok dari perubahan felixia .. semua tau siapa dia sebelum ni... model "arnab" tapi sekarang tgklah pakaian dia... cantik, tertutup, sopan... taktau nak kata apa dah... boleh je pakai pakaian yg sesuai utk org islam... sedangkan aku sendiri memang lah bertutup tapi sempurna ke tutup aku selama ni.. rasa nak nangis pulak..
  • kita dari kecik pergi mengaji, belajar fardu ain, ada kelas KAFA masa sekolah.. tapi benda tu selalunya berhenti setakat tu saje.. kenapa bila dah besar, dah kerja tak nak belajar lagi...cukup ke ilmu fardhu ain aku selama ni... urmmm T_T .. macam mana nak bgtau dekat org yang mualaf hukum2 agama sedangkan kita sendiri pun tak berapa nak tau.. cuma tau yg basic je... 
Tak kisahlah kalau ada org nak cakap yang dia ni attention seekers ke, peluk islam pasal boyfriend dia melayu yang kaya ke.... itu semua tak jadi masalah.. kisah lama seseorang tak boleh dijadikan sebagai kayu ukur utk kita menilai seseorang.. pada aku walaupun bf dia islam, memang lah dia boleh peluk islam semata2 "bf dia melayu" bak kata mereka di facebook TAPI berapa ramai yang sanggup utk bertudung litup sebegitu rupa???? haaa itu persoalan aku utk pengomen2 di FB ... bukan senang untuk seseorang tu tinggalkan kebiasaan dia utk berubah demi seseorang kalau bukan atas diri sendiri...nak peluk islam tu memang boleh tapi perubahan yang dia buat tu?? sebab tu aku rasa malu dengan felixia.. 

bak kata tunang aku.. kita dah baik, cuba menjadi lebih baik dan Allah turunkan kita dengan seseorang yang sangat baik agar kita menjadi yang terbaik" dalam islam pun sarankan kita sebagai perempuan ni utk mencari jodoh / suami dengan melihat kepada agamanya.... kalau dia kaya itu rezeki dia alhamdulillah.. tapi yang penting agama dia... tapi pada aku felixia pun tak heran sebab dia pun ada harta sendiri... hidup besederhana tu lebih baik dari bermewah-mewahan.. :) kalau lelaki tu bukan jodoh felixia sekali pun tapi pada aku dia dah cukup terbaik sebab bawa perubahan yang besar ke atas diri seorang gadis cina macam felixia.. tapi apapun semoga jodoh mereka berdua berkekalan dan berpanjangan... aminnnn

Apa pun janganlah berikan pandangan negatif utk saudara baru yang baru berkenalan dengan islam sedangkan diri kita ni sudah cukup sempurna ke sebagai umat islam yang sebenar??? lengkap ke solat lima waktu? jaga ke pertuturan seharian kita? jaga ke batas pergaulan kita? jaga ke pakaian kita sebagai islam.. banyak betul benda yang aku fikir kan... urmm.. lupakan kisah silam dia jgn diungkit lagi.. 

semoga aku dan kawan2 aku dapat terkesan dengan apa yang jadi... semoga aku akan jadi yang terbaik selepas ni.. aminnn.. (doa untuk felixia jugak hehehe)

*opss lupa pulak masuk islam bukan beerti masuk melayu.. hehehe islam itu agama melayu itu bangsa... aku tulis macam ni sebab ramai yang selalu lupa.... 




MAJLIS KAHWIN PUJAAN MALAYA

memandangkan aku masih dalam counting mood so hari ni cerita kita pun cerita pasal kawen lagi hahahaha.. mampuih la.. mesti semua orang da bosan...dalam nak merancang majlis kahwin ni aku selalu terfikirkan konsep kawen macam mana laaa yang aku nak?? fairy tale kah? tradisional kah? moden kontemporary kah? english vintage kah?

kalau ikut kan niat nak buat tradisional.. pakai songket... pastu pakai aksesori atas kepala tu....gelang kaki besar.. pelamin pulak ala2 istana lama.. ada songket.. ada hulubalang... ada kipas besar... and then disertai dengan iringan bunyi muzik gamelan... pengacara pulak nak baca ala2 zaman diraja..."MENGUMUMKAN KETIBAAN PENGANTIN KE DEWAN " sambil pegang kertas gulung2 haaa nampak tak imaginasi aku.. hehehe ada yang nak sponsor tak .. cuba merealisasikan impian aku.. ape kata? apa kata?? hihi tapi apakan daya... itu hanyalah angan2 kosong mat jenin seorang linda.. ok aku jadi seorang yang realisitik sikit kali ni...

PLANNING 1:
majlis sanding nak buat istiadat polis yang penuh dengan protokol ala2 mess nite gitu...ada beg pipe... drum sikit.. dengan pegawai2 yang pegang pedang.. aku dgn pasangan akan lalu bawah pedang... pakaian dah tentulah lelaki tu pakai suite n aku pakai istiadat. sampai di pelamin , mula kan acara renjis-renjis di pilis, hehehe selesai acara renjis dalam 10 minit aku pergi potong kek and ada upacara pecah pedang..pastu aku gi makan.. selesai makan tukar baju ke baju sanding n sambung sanding atas pelamin... 

PLANNING 2 : 
Sanding pakai sepenuhnya baju istiadat sampai selesai majlis..semua pegawai2 sword bearel berdiri di kiri kanan pentas macam hulu balang sehingga majlis selesai...tak payah sewa baju sanding .. cuma pelamin je.. jimat duit...

PLANNING 3: 
sama macam planning 2 tapi pakaian sanding pakai untuk outdoor pgotoshoot keesokkan harinya.. boleh tak kalau gitu???sebab aku taknak kelam kabut nak pi tukar baju bagai.... buat photoshoot esok seharian terus.. ape kata??? tapi problem kat sini pulak charge fotografer tu macam mana? adakah dia blh kira harga yg sama atau kena bayar lain??? urmmmmm

apa kata korang2?? yang mana terbaaikkk ???? 1 ? 2 ? 3? 

03 Julai 2014

vendor2 bertuah.. calon2nya adalaaahhhhh

hyee!!! lepas dah survey2 semua benda.... ada beberapa orang yang dah aku pilih ntuk uruskan segala macam benda2 tulah.. hahahha...

make up (CONFIRM sebab da bayar deposit) 

sebab pilih dia : makeup dia natural.. dia pernah make up aku masa diner hehehe... n dia jugak makeup kawan aku masa tunang and adik kawan aku masa dia sanding.. hasil kerja memang puas hati... aku kenal dia bukan ats kawan ke ape hehehe aku kenal dia sebab sama2 geng fitness.. haa curlass kau mariaah!!! geng fitness tau... hahahhaha sape nak tgk blh la klik kat nama dia tu..

pelamin + baju sanding 

aku ada beberapa pilihan sekarang ni.. harga lebih kurang.. servis semua tip top.... antaranya pesona asmara, wedding galore, farrah risz bridal

PESONA ASMARA :  
sebab : baju dia konfem aku muat sebab dia jenis two piece... hehehe kebanyakan kedai pengantin yang lain ni baju dia kalau jenis dress tu dia jahit sekali.. tapi dekat pesona asmara dia buat baju dengan kain tu asing2...baju pun cantik2... pakej pun menarik... mak aku berkenan yang ni.. pakej dia RM 4000 untuk pakej dewan la ni 

WEDDING GALORE : 
sebab nak pilih dia : baju diaaaa... huhuhu banyak pilihan!!! nak gile aku tengok .. serius baru terasa masuk butik pengantin macam kat kedai2 cina tu.. yang paling best kasut dia aku muaaatt!! huhuhu terharu!! bukan senang tau nak cari kasut kaki saiz kapal macam aku ni... baju pun labuh2... hehehe... pakej pun lebih kurang RM 4500 

FARRAH RISZ BRIDAL: 
sebab nak pilih dia : kak farah ni dia buat pelamin tunang aku.. huhu aku suka pelamin dia buatttt!!! huhuhu tapi baju dia aku x pernah tgk lagi... pakej dia pun lebih kurang sama.. RM 4000 jugak.. tapi serius pelamin dia meletup and affordable.. tak  mahal.. kalau tak takkan ada org nak curi gambar pelamin dia kan... huhuhu..

emmm cane ni.. memang buat aku kompius betul laaa!!!! sekarang ni aku boleh timbang2 lagi mana yg aku nak.. tapi bulan 8 aku dah kena decide dah !!! huhuhuu

02 Julai 2014

Penganalisa Jenayah vs Penganalisa Rasuah..

eeceewahh.. nampak x ?? nampak x? hehehehe.. tajuk tak hengat... sebab aku buat tajuk ni hihihi malu aih nak citer.. sebab KAMAL AFENDI a.k.a penganalisa jenayah tu ... komen kat blog aku !! wakakaka... malu aii... wiwiwiwi~~~ dulu la kalau korang ingat masa awal kemunculan dalam baju biru aku ada tulis betapa teruja nye aku jumpa kamal afendi ni dekat dataran merdeka >>> klik sini <<<< tadi aku saja la godek2 blog membaca kenangan dolu2  hihihi.. tgh dok2 view tu tetibaaa... haaa aku nampak komen kamal afendi dekat tajuk HE IS MY IDOL tu....

haaa caya tak ?? caya tak?? tarikh januari 2014.. hehehe waahh tq tuan sebab terbaca n terrrnampak and tersudi nak komen... sangat2 dihargai... huhuhu yelah dahlah dia idol aku.. dia komen pulak.. waahh cane tak terbangga.. huhu terpaksa la bangga jugak... hihihi..

Sebab tu sekarang ni aku duduk bawah unit analisis & penyelidikan .. tapi aku bukan analisis jenayah.. aku analisis rasuah.. jengg .. nampak tak pengaruh dia tu wahahaha effect sampai tempat kerja tau.. haaaa.. tapi x cukup lagi nak jadi sehebat kamal afendi.. mana tau kan satu hari nanti....                                                                        YAAAA SATU HARI NANTI~~~ ( golek2 sambil berangan) .....

saya doakan semoga tuan berjaya dalam karier dan teruskan memberi sumbangan untuk kebaikan kami di sini... (dengan harapan kamal afendi baca.. hahahha) n doakan saya juga berjaya dan selamat dalam dunia yang saya pilih.. aminnnn... 

TQ!! sob... sob... aku terharu campur eksaited!!

gambar kenangan



lagi 7 bulan... preparation...

haluu selamat pagi.. pagi2 ni aku dah semangat nak update blog pulak dah.. huhuhu yelah atas usaha gigih buat header semalam.. tetiba rasa semangat pulak nak aktif blog hahaha.... tajuk kita ari ni preparation untuk kawen.. nampak tak aku semangat... kawan2 yang nak kawen lepas raya pun tak kalut cam aku.. huhuhu..  aku lepas tunang je terus kalut nak cari makeup artis la, pelamin la, fotografer la...

memula kita setup bajet dulu...

BAJET : RM 7000 ( tak termasuk makan + dewan) 
 ini bajet je tau hahaha.. so sekarang mari kita tgk berapa sebenarnya duit yg aku kena keluar selepas membuat survey selama sebulan... jeng..jeng..jeng......


  • make up nikah + sanding : RM900 (deposit dah bayar RM 300) 
  • pakej pelamin (termasuk baju sanding L + P dgn aksesori2nya sekali) : 4000 
  • pakej fotografi (nikah + sanding) : 1600
  • sword bearel (8 pegawai 4 beg pipe)  : 1500
  • pakej kad kawen (termasuk bunting , tunjuk arah, kotak gift dan lain2) : RM 400
  • barang2 hantaran (termasuk bunga2 hiasan untuk dulang)  : 1500
  • baju nikah (beli sendiri) : 250
TOTAL : RM 10, 150.00

nampak2??? bajet dah burst maknanya ni.. huhuhuhu... ni aku amek yang basic2 je ni... takde tambah2 candy booth ke photobooth ke.. jadi terpaksa lah aku membatalkan niat nak buat semua tu kan...rasa macam tak penting je... hihihihi bukan kedekut tau.. ni perancangan... hahahhaha okbai!!!


salam ramadhan al mubarak

assalamualaikum... hehhehe salam ramadhan untuk semua.. dah masuk hari ke 4 baru aku nak cakap selamat datang.. omaaiii.. takdelah aku dah wishh dalam hati .. dalam blog je tak .. takde masa kata ko... ramadhan kali ni nampak macam ada beza sikit dengan yang lepas .. eecewah..

firstly tentulah ramadhan ku kali ini lebih bahagia selepas bergelar tunangan orang.. phuii... geli tiak ittew! kikiki tunang aku rileks je.. huhuhu.... aku pulak yg gatai banyak.. amboih..

secondly, aku rasa sejak usia menjangkau angka tiga selera makan dah tak sama mcm dulu... kalau dulu rasanya macam tekak boya.. semua nak telan... tapi sekarang makan kuih je pun aku dah boleh kenyang sampai sahur.. faktor umur mungkin??? jangan gelak dikk... nanti adik2 pun akan melalui pengalaman yang sama huhuhu...

yang ketiga... hahaha tak jejak pasar ramadhan lagi hihihihi ni paling legend kalau tak 30 hari puasa tak pernah miss pergi.. masalah nya selama 30 hari puasa pasar ramadhan satu tu je yg aku pergi sampai orang meniaga cam aku.. maksudnya?? sendiri pikir laah.. hehehe

apa-apapun aku nak ucapkan selamat berpuasa untuk sahabat2 semoga ibadah kita mendapat tempat disisi Allah SWT ... hehehe...

selamat berpuasa!!!!



09 Jun 2014

hahaha akhirnya

Selamat pagi... Hahaha akhirnya berjaya jugak aku download blog ni dlm HP puas pikir oiiii... Lepas ni xyah susah2 dah nak fikir... Hehhee bai

06 Jun 2014

one step closer ...

alhamdulillah .. alhamdulillah .. alhamdulillah... 25/5 officially dah tukar status.. daripada single yg complicated to tunangan orang.. hehehe betullah org kata jodoh tak siapa boleh duga.. lepas ni takleh la nak gedik2 dah hahahhaa... sebenarnya takde ape pun yang membezakan hubungan tu bila jadi tunangan org ni.. wakakaka.. aku rasa sama je.. cuma kena jaga perasaan orang je.. dulu tak jaga pun... hihi sekarang kena jaga la pulak takleh dah nak pikir hati sendiri....

hasil dari perbincangan lepas, jangka bulan 1 insyaallah tapi sebabkan aku ni dikategorikan sebagai manusia kalut Malaysia aku dah mula buat preparation hahahhaa.... baru jadi tunang seminggu oii.. over tau!!! dushh!! dushh!!!aku ada masa 7 bulan lagi kot gelabah ape ntah.. org lain yg plan 3 bulan boleh rileks je lagi hahahahha... mampuihh sian tunang aku... sampai berbuih mulut cakap lambat lagi.... hahahhaha matilaaaa... awal2 ni pun aku dah banyak search internet nak cari ape..kena buat ape.. yang penting dewan dah dapat hahaha yang lain tu takpe kite kire kemudian... lepas exam ni baru pikir hehehe..

PERSIAPAN TUNANG = 1 BULAN SEBELUM MAJLIS

baju tunang :
mula ingat nak sewa pastu mak aku dah beli kain masa gi ganu tu jadinya aku pun hantar le kat tailor... hasilnya baju tu sangat cantik kena ngan badan.... hehehe i like... boleh la buat baju raya sebab aku jahit pun baju kurung moden je ... tak over mana .. hehehe...

KAIN : RM 90
UPAH JAHIT (MANIK DENGAN KAIN TAMBAH EKOR APE NTAH) : rm 187

shawl :
 beli online dengan buddy bead soul... mulanya aku request warna gold sebab baju hijau kan... ada berlaku salah faham sket.... dia buat warna hijau.. mulanya cam nak pulang pastu kakak aku kata takyah sebab cantik dah... memang cantik n lawa... huhuh sayang nak pulang so aku tak jadila nak pulangkan hahaha lagipun color block da tak in da sekarang hahahaha...matilaahh.. tujuan amek manik2 banyak atas kepala tu sebab aku taknak pakai veil .. tunang je takyah over mak jemah sangat.. hihi

SHAWL : RM 135 color blh request kat owner dia...

baju n tudung yg dah siap
PELAMIN :
yang ni pun ada cerita jugak... huhuhuu.. aku memula taknak ada pelamin ni.. huhuhu kakak aku yang tempah senyap2.. dia nak suprise... nasib baik baju cantik kalau x huhuhu... naya je... Pelamin ni dari farrah risz bridal... pelamin ni mmg aku suka nampak simple je off white... ni pelamin leez AF tunang hehehe.. cantik angat.. suke kite kak oiiii.... pelamin ni sekali ngan pakej mekap... hehehe.... yelah pelamin da meletup takkan aku nak mekap sendiri ... huh!

PELAMIN + MEKAP : 900 (aku bayar RM 500)
nama dia ira... dia mekap untuk rinz suzana jugak.. dengar nama rinz suzana terus bulat mata aku huhuhu

aku suka pelamin diaaa...
GUBAHAN HANTARAN : 
amek dengan kak fiena/ raja sufiena/ raja fiena royal touch semua boleh.. sebabkan mak aku dok jaga anak sedara yg masih kecil tu... so terpaksa la kitorang tempah.. ada 12 dulang (L/P) satu dulang RM 50 .. 12 dulang RM 600 semuanya
hantaran yang digubah dan dialter haha


 
Barang hantaran: 

lelaki ke Perempuan:

1) tepak sireh 
2) kain pasang
3) Kek
4) buah-buahan
5) buku n telekung 


perempuan ke lelaki: 
1) buku 
2) kain baju melayu & sampin
3) buah
4) puding
5) kek
6) kismis, madu, kurma
7) cookies... emegency sebab tempah cheese tart kensel last minit..

BAJET hantaran : RM 500 hahaha senang kan

Fotografer: 

sebab kan tetiba majlis tunang aku jadi grand.. hahahha aku pun amek fotografer.... amek ngan kawan jeekk... dia dtg berdua ngan kawan ... rupanya segan amek fotografer dengan org yg kita kenal ni
huhuhu suruh posing2 malu weehh.... gambar aku ni takde outdoor sebab aku taknak buat outdoor... hehehehe tunang takyah outdoor sangat laaa... outdoor pun kat khemah jelaaa.. hehehehe

FOTOGRAFER : RM 650 

makan: 

Masak sendiri.. aku tanye mak dia kata bajet dalam RM 600 hahaha alhamdulillah.. jimat.. n makanan pun habis tak membazir... hehehehe khemah amek satu je sewa kat surau...


PROPS Bubble talk: 

ni aku gatal tgn pi order.. hehehe saje jeeee... sekarang kan trend ramai org buat macam ni.... aku order dengan sana sini shopz.. ada 20 keping ... 

BUBBLE TALK : 20 KEPING = RM 50

emmmm begitulah serba sikit perbelanjaan untuk majlis tunang aku ... total secara kasar abes dalam 3000... huhuhuhu... memang dalam range bajet la.. tapi aku rasa aku dah buat cukup sederhana dah huhuhu... simple simple malas kata ko....

tq untuk kawan2 yg datang.. yg tak dijemput jgn kecik ati eh.. nanti kawen kite jemput semua orang tau.. muuahh..muahhh... doakan saya yang terbaik... huhuhu TQ 

p/s: nama2 vendor aku tu tadi semua blh cari dalam FB @ instagram... memang terbaik n servis tip top.... 
tq untuk servis yang tip top... nanti kawen kita jumpa lagi.. ehehehe

29 April 2014

anyeong!! PART 1

assalamualaikum semua.. hahahha sebenarnya aku lupa nak cerita pasal trip aku gi korea.. cemane blh lupa ntah...huhuhuhu

secara ringkasnya aku boleh katakan yang trip ni trip emegency hahahaha sebab ape emegency haaaa ni nak cerita .. walaupun dah 3 bulan berlalu tapi masih segar dalam ingatan... huhuhu... yang boleh jadik emegency tu sebab tetiba trip aku ni kena kensel sebab org yang uruskan tu tak buat tempahan kat kitorang... duit dah habis bayar ni.. pastu sedap2 suruh tukar ke spring.. wawawahhhh taktau ke aku dah beli coat winter semua bagai tu?? hah? hah?? berasap jugak la masa tu... terasa merah muka time tu...dah la lagi tiga hari nak pergi... kuang asam betul... padanla bila kitorang dok suruh update dia tak update2 tapi duit mintak tiap2 bulan.. so agen yg jadi org tgh ni kompem la kena fire.. aku cakap aku nak mintak duit aku balik tak kira apa jadi kalau tak aku pegi kompeni tu aku serang kat sana n buat report polis.. tapi yg org tgh ni pun gelabah jugak so dia menjanjikan dia akan dapatkan jugak duit tu.... sebab patut kitorang gi ngan dia jugak.. org tgh ni kawan adik aku.

sebabkan frust yang melampau aku dengan kawan aku buat keputusan nak gi sendiri .. dalam masa 3 hari tu kitorang book flight (walaupun mahal ), book guest house, book tempat2 menarik, print out semua kupon, itenary program bagai semua laahh!!! akhirnya semua berjaya dan dapatlah jugak aku pergi.. haaa main gile ingat aku takleh gi sendiri ke... huh! tapi tiket flight masa tu memang mahal la dekat 2000++ pegi balik... n aku bawak duit belanja RM 2500... memang takde shopping2 lah sebab tu takde souvenir kat kengkawan maapla ye...RM 2500 tu termasuk transport kat sana, duit guest house makan dan segalanya.. alhamdulillah cukup.. hasil berjimat cermat kata ko! hehehehehe

hari yang dinantikan pun tiba.... heheheh kitorang naik air asia...
mak, abah pakcik , acik n adik qila hehehe hantar kitorang kat KLIA

flight ambik masa selama 6 jam.. aku dengan kompidennya tak bawak bawak keluar la winter coat tu dengan harapan takpelah sampai nanti terus masuk aiport.. memang le sampai dalam airport pun kitorang tak bawak keluar winter kot... keluar je pintu nak gi amek bas.. hah ameekk kauu... sejuk sampai ketaq lutut.. cramp abeh kaki tangan sume....huhuhu dalam bas panas pastu sampai kat stesyen tu haaaaa menggagau bukak beg.. tangan semua sakit... huhuhu so next time sesapa yg nak pegi tu pastikan winter coat dengan sarung tangan semua dah bawak keluar siap2 ye.. jgn jadik macam aku haaa menyesal korang nanti!
selfie dulu kat airport 

dekat malaysia tgk cerita korea, dekat korea ape ntah lagi ada pilihan ke huhuhu 


masa ni tgh tgk subway plan untuk berjalan esok.. PENIN!!

masa nak cari hotel tu satu jugak dengan kesejukan ya amat tu nak dijadikan cerita sesat la puloookkk huhuhu... mapuh! pusing2 tak jumpa hotel kitorang ... tanye la ajumma dengan ajussi kat sana .. walaupun tak faham tapi diorang willing to help without any doubt hah hambek...siap tolong call.. yang ajussi tu siap cakap korea lagi.. last2 ada sorang lelaki korea ni pernah kerja kat malaysia so dia la yg bawak kitorang ke guest house tu ... masa nak lintas jalan tetiba ada 3 lelaki muda korea tolong tarik beg.. dalam ati aku " baik betul diorang ni tak mintak tolong pun.." rupanya diorang tu staff sana... hehehe padanla... sampai bilik berehat kejap sambil meregangkan kaki...

malam tu kitorang keluar nak jalan2 sambil singgah2 kat kedai tapi sebab musim sejuk kul 6 tu semua kedai dah tutup!  aiyaaaa!!! takde apa dah 

sempat jalan kat sini je...

mira n ira... nak ambik gambar pun payah ..

me n ira!! hehehe sejup bangat

sekianlah untuk perjalanan hari pertama... hehehehhe tak tahan wei sejuk gilo... hari kedua nanti continue!!!

13 April 2014

PLAN MASA DEPAN

Salam semua... lalalala~~ happy tak? happy tak? berbulu tak?? hihihi takde apa yang lebih menggembirakan bagi seorang perempuan bila temannya mula berfikir untuk bersama-sama ke hadapan untuk melangkah ke alam yang lebih serius.. waahh gitu... kelas!!

setelah berkenalan lebih 5 bulan, nak kata kenal semua perangai tak lah jugak kan tapi bolehlaaa.... bergaduh bergurau.... akhirnya incik A ajak aku bertunang.. wink!! wink.. siapa yang tak happy tapi syarat aku kat dia pegi cakap sendiri dekat mak ngan abah... dan akhirnya hari ini dia dtg jumpa mak n abah membawa hajat... hehehe dia kata ya bukan aku.. aku pasang telinga...tapi sebelum dia datang pun aku dah mula buat preparation sikit2dah... dah start survey barang .. baju... semua lah.

tarikh yg kitorang pilih hujung bulan mei... sebab area tu tarikh birthday aku dengan dia sekali...sambil menyelam minum air la kan... plan ari tu nak buat yang simple2 je sekali tak jadi..... nanti cerita ye bila dah jadi betul2.. huhuhu banyak ari lagi ada sebulan lebih lagi.

doakan aku dengan incik A yang terbaik semoga majlis kami berjalan dengan lancar.

08 Mac 2014

KUN FA YA KUN.. #pray for MH370

assalamualaikum ...

aku rasa sekarang ni semua rakyat Malaysia masih bersedih dengan kehilangan Kapal Terbang MAS. Kemana hilangnya masih belum diketahui memandangkan tiada bukti yang dijumpai.. sedikit Info MH370 ini menghala ke Beijing & mengalami kerosakan radar dan terputus hubungan selepas melintasi laut China Selatan. meremang bulu roma kan.. huhuhu... semuanya masih kemungkinan.. mungkin terhempas?? kena hijack?? taktaulah wallahua'alam.. semuanya kemungkinan. sekarang ni aku cuma membayangkan perasaan2 family penumpang MH 370... berserah kepada Allah yang menjadikan kita.. sedangkan suatu masa dulu aku dekat pulapol, kena serang wabak virus kencing tikus n ada kematian bila dapat call mak, dengar suara mak meraung.. huhuhu sangat sedih... T_T bila mak tau aku sihat, tak demam, dengar suara mak happy...ini baru sikit... haih tak tergambar perasaan family MH 370.

ada jugak yang aku rasa sangat tidak prihatin dengan perkara ni, tak sensitif, mungkin tak kena dekat family atau kenalan diorang, boleh la cakap macam2... ada jugak kawan2 aku yang pada aku agak sengal jugaklah tanya soalan bodoh (pada aku) hellooooo wake up!! mana pegi akal korang ni kalau benda sesimple tu pun takleh nak fikir??? asyik nak salahkan orang je??? antara soalan bodoh yang aku terima:

1) KENAPA KERAJAAN MALAYSIA LAMBAT SANGAT NAK BUAT KENYATAAN SEDANGKAN KERAJAAN LUAR DAH MENGESAHKAN YANG MH 370 TERHEMPAS?

sayang, mereka ialah KERAJAAN... kalau kerajaan percaya tanpa ada bukti bukan ke itu sesuatu yg memalukan.?? apa2 pun sebelum nak keluarkan kenyataan mesti ada bukti sayangku.. bayangkan kalau kerajaan membuta tuli percaya apa yg dalam what apps, dlm fb yang macam korang2 dapat, andai aku ni family penumpang2 tu aku akan tanye balik "mana bangkai kapal terbang tu"?? kau rasa macam mana nak jawab?? boleh ke korang terima benda tu bulat2 tanpa menyiasat terlebih dahulu... pikir ye tolong.. kita ada otak...

2)KALAU TAK CERITA TAK BETUL, KENAPA KERAJAAN BAWAK FAMILY PENUMPANG PEGI VIETNAM?
kemalangan kan berlaku berhampiran perairan vietnam, tentulah bawa ke sana... takkan nak gi india pulak... hadoi!! aku sendiri pun kalau ada family members dalam tu aku nak pergi.... lebih memudahkan diorang dari tunggu di malaysia.. dengar khabar je kan... tak ke korang rasa gitu... aku rasa ni salah satu tindakan yang baik dari kerajaan n syarikat MAS.

3) TENTERA LAUT VIETNAM SENDIRI DAH CAKAP YG MH370 TU TERHEMPAS DALAM LAUT. N ADA ORANG YANG KERJA DI PELANTAR PUN NAMPAK.

ok.. andaikata tentera laut vietnam cakap terhempas, korang tak rasa ke diorang akan maklumkan dekat kerajaan malaysia??? takkan diorang nak sorok... gilo... mesti ada gambar dari pihak tentera laut vietnam... gambar!! paham tak! zaman teknologi yang canggih ni kan mesti gambar2 tu akan tersebar walaupun org kata itu rahsia ..

lagi satu nma pun terhempas... boleh bayang tak impact dia macam mana.... kapal terbang pun dah laju andaikata dia terhempas n jatuh menjunam, bayangkan kelajuan dia... mesti akan ada sayap atau apa saje yang patah... mesti ada serpihan2 atau at least minyak tumpah... laut juga akan bergelombang... bila laut bergelombang maritim mesti akan kesan sesuatu...

lagi satu yang aku rasa sangat bodoh bila ada orang kaitkan dengan politik, bangsa dan kenegerian... ini memang menyakitkan hati....

tolonglah fikir... kita memang boleh fikir segala kemungkinan tapi fikirkan juga apa yang jadi pasal kemungkinan tu... kalau korang kata itu, mesti ada ini.... paham x... semuanya ada penjelasan.. kita boleh buat andaian tapi jangan terus buat conclusion...

doakan yang terbaik.... semoga dipermudahkan dalam usaha2 mencari penumpang dan MH370... semoga keluarga penumpang dan kabin krew tabah menerima apa sahaja khabar nanti...