Pengikut

04 September 2013

CINTA KERANA ALLAH

assalamualaikum..

kebelakangan ni memang ramai yang bercakap pasal CINTA KERANA ALLAH.. kira macam quote of the daylah.. tapi masalahnye faham ke kita(aku) maksudnya tu.. sebagai manusia yang sentiasa ingin tahu, aku cuba cari maksud perkataan tu.. sekurangnya bila org bercerita aku faham, bile ada yg bertanye, ada jawapan... memang sng nak cari sbb teknologi kan dihujung jari... ni antara maklumat yg aku baca dari akuislam.com, wanwma.com dengan burhanshadiq

Cinta kerana Allah : mencintai seseorang lantaran ketaatannya kepada Allah atau cinta di jalan Allah. Biasanya seseorang itu bercinta kerana suka atau tertarik terhadap kecantikan dan ketampanan pasangan, atau perkara lain yang menarik seperti kekayaan. Dan bukan didasarkan cinta kepada Allah.

Anas bin Malik meriwayatkan, Nabi Muhammad SAW Bersabda:
“Seseorang tidak akan pernah mendapatkan manisnya iman sehingga dia mencintai seseorang, tidak mencintainya kecuali kerana Allah; sehingga dia dilemparkan ke dalam api lebih dia sukai daripada kembali kepada kekufuran setelah Allah selamatkan darinya; dan sehingga Allah dan rasul-Nya lebih dia cintai daripada selainnya.”


dari hadis ini, terdapat beberapa point penting iaitu:
1. Mencintai seseorang kerana mencari reda Allah, bukan cinta hawa nafsu atau melanggar syariat. Seperti cinta seseorang yang ikut serta berjihad di jalan Allah, tidak untuk tujuan duniawi. Seperti cinta seseorang untuk beramal dan berjuang dalam organisasi. Dilakukan hanya untuk mencari keredhaan Allah.
2. Memilih dilemparkan ke dalam api daripada kembali menjadi kafir. Orang yang telah sempurna imannya tidak akan ada yang dapat mengubahnya menjadi kafir lagi. Dia tidak mengingkari ajaran agama yang telah diyakini seperti solat yang telah Allah wajibkan, tidak menghalalkan apa yang telah Allah haramkan, seperti Khamar atau mengharamkan yang halal

3. Mendahulukan cinta  kepada Allah dan rasul-Nya, mengalahkan selainnya. Orang yang sempurna imannya kepada Allah dan rasulNya lebih kuat baginya daripada hak ayahnya, ibunya, anaknya, isterinya dan semua manusia. Membela Islam dengan ucapan dan perbuatan, mengamalkan syariat Islam, mengikuti sunnah dan berakhlak dengan akhlak Rasulullah. 

03 September 2013

RAYA 2013 - Part 1 : Baju raya...

nampak.. sekali harung nampak gayanye linda malam ni .. abeh malam ni semua nak citer .. hehehehhe.. walaupun banyak cite dah lepas.. ala tapi korang bukannya tau kan...kan...

tahun ni dengan nekadnya aku nak beli baju dekat zawara.... dah lama dah aim baju ni.. huhuhuhu.. dari online sampai ke butik dia..  konon bajet2 kurus hahahhaa.. Ayu dress v2 dari zawara.com.. tapi ni aku pergi butik dia dekat bangunan mara.. cehh konon nak pakai masa raya pertama laaa... hahahha tapi lepas solat aidilfitri tu org terus datang tak sempat nak tukar baju lain.. huhuhuhu.. udahnya baju ni aku gantung kat almari je lah.. takpe nanti diner boleh pakai hehehhe tapi masalahnya nanti tu aku muat lagi tidak baju ni.. T_T.. diorang kata macam baju tunang.. aku balas balik memang la ni baju raya sekali utk tunang dengan akad nikah terus.. nanti jimat takyah susah2 nak cari baju lagi hehehehhehe...
baju ni almari pakai.....
jubah ni dari pagi sampai ke malam huhuhu... 
 Zawara memang pilihan terbaik.. nak2 org yang terlebih tinggi macam aku.. hahahha sebab tak senteng macam yang lain.. susah tau nak cari! huh.. selain dari baju dress camtu dia pun ada jugak jual baju kerja... hehhehe besar2 jugak.. oklahh not bad... kalau rasa saiz dia tak muat korang boleh adjust kat sana atau boleh tempah.. design dia lawa2 tau... siapa nak pegi boleh lah singgah dekat kedai online dia.. survey dulu apa yang patut...

 selamat bershopping!!!!

kota riang ria.. terlebih riang buruk padahnya..





awal2 gambar dah menyampah... 

hahahaha sian lama nak update tak dapat update huh!!! serious.. aku sebenarnya jarang bercuti dengan kawan2 hahahahhaha... so ni nak kira kalil yg kedua kot bercuti dengan kawan2.. asal planning nak pegi dalam 6 orang last2 tinggal dua je .. tu pun dia macam dah taknak pegi.. huhuhu ssebab boleh nak pegi sebab aku dah bayar duit hotel ngan tambang.. ala diorang taknak pegi pun takpe cuti dah amek aku heret je la mak ngan ayah aku pegi... ape susah! 

kitorang bermalam sehari je ... masa datang tu main puas2... hehe tapi yg tak syoknye mlm tu kawan aku tido awal pulak... huhuhuhu tak suke... membazir jeeee... dah la nak keluar sekali sekala je dah keluar dok bilik je huhuhuhu... sepanjang satu hari tu mcm biasa semua benda main tapi... haaa TAPI spaceshot aku tak naik... sbb tak berani.. nak main ni kn dtg gile aku baru boleh main.. kejap nak kejap taknak memang taklaaahhhh huhuhuhu...  

bergambar memang perkara wajib hahahhahha... tapi hahahaaha tulah org tua2 kata jangan happy sangat.. hahaha aku tak takut punn (ceeeh) tapi kawan aku buat aku takut.. geram betul.. masuk post gambar kat bawah ni boleh pulak dia... diaaaa.... emmm tgk sendiri lah... sampai sekrang aku tak dapat info yang bas merah ni org boleh naik ke tak.. hahahha pandai2 la korang tilik .. tak mo citer.. kbai.. 

NEXT......

lepas abes je jalan2 kat luar kitorang singgah indoor pulak.. hehehehe yess tempat yang paling aku nak masuk dalam indoor ni rumah salji dengan ape eh... yg org buat skydiving tu.. tapi skydiving tu mahal masuk rumah salji jeee... kata nak gi korea ... kui..kui..kui.. praktis lah dulu hahahha... tapi memang aku takleh tahan suhu -5celcius... walaupun dah dibagi baju sejuk sarung tangan dengan kasut... nampaknya haba dalam badan tak cukup nak memanaskan badan... sampai nak senyum pun jadik keras.. gileeee... takleh nak senyum langsung... so... lepas ni kalau pegi korea tau lah aku berapa banyak lapis baju aku nak kena pakai huhuhuhu... 
depan italian pizza hehehe
nampak tak kami happy walaupun berdua... :P
bab posing memang juara hahahahhahaa!!! tak boleh blah... ~_~
 kebetulan pegi time gaji memang seronok gile tak sedar tau2 duit habeh.. hampeh! elok je kitorang pergi dengar kata outdoor genting tutup hehehe nak renovate nak buat ala2 USS katanya.. baguslahh tapi lagi mahallah nak masuk theme park ni .. mmg aku dah lm tak gi genting.. last pegi masa form 6 hahaaa bile dtg tu tgk mcm byk gile berubah... huhuhu yg paling best dah banyak gerai dekat luar.. sebijik mcm main game roller coaster huhuhuhu...

n satu lagi aku mmg tak berani bawak kereta klu gi genting so bas lah yg aku naik.. nasib baik pemandu bas tu berhemah... huhuhuhu... tak sawan... selamatlah perjalanan kitorang... alhamdulillah.... tapi tulah baru ni aada pulak kes bas terbalik kat genting huhuhu cuak jugak... urmm apa pun Allah s.w.t lebih mengetahui setiap apa yg berlaku... huhuhu...

last word: nak happy boleh jgn lebih2 huhuhu beringat sikit! (ingtan utk diri sendiri lepas apa yang jadi) kbai

lynd23.blogspot.com
happy korangkan!



GOOD BYE MR. "G"

Assalamualaikum... hehehe malu la nak over2 sekarang sejak blog di ambush oleh kengkawan "TERSAYANG" tu.. (mata ke atas, tangan dibahu.. errgghh) hahahhaa... malam2 yang sejuk ditambah pulak dengan cuti yang panjang.. tak dapat buat ape2 huh.. memang bosan .. jadi aku nak share ilmu sikit pasal benda yg aku operate masa cuti merdeka tu ... hehehehe... 

nama benda alah ni ganglion.. cemana boleh tau.. hehehe curi2 bukak file dr... ngeh..ngeh..ngeh.. dari sumber2 internet yang aku baca la kan dia kata ganglion ni tak bahaya n takkan menyebabkan kanser pun... macam mana boleh jadi? hehehe disebabkan oleh tisu dalam mana2 anggota badan terutama pergelangan kaki dan tangan.. ganglion boleh membesar, boleh hilang, pastu boleh timbul balik.. even kalau dah buang pun boleh ada jugak... huhuhuhu... sejarah ganglion atau nama glamer MR.G hehehehe

lebih kurang gitulah keadaannya... 
cecair.. macam kristal sikit.. 
pengalaman masuk wad n operation kali ni lebih mencabar.. hehehehe sebab kena operate bius pengsan tak sedar diri terus.. tau2 Dr. panggil je.. tapi masa sedar tu aku rasa aku menangis hahahaha sebab aku dengar dr cakap " Mimpi apa lah sampai mengalir air mata ni" malu i.. nasib jumpa dr tu sekali je... hehehehe... Dr. Jefreey (dr. Pakar ortho) dia kata dia dah buang semua dengan akar2 dia sekali... dengan harapan benda ni tak tumbuh lagi lah ... huhuhuhu... harap2la tak tumbuh.. kalau tumbuh nak kena operate lagi ke ?? huhuhuhu... macam tak sanggup je.. nanti bukan jadik rel keretapi je.. dah jadi jalanraya kat KL dah bersimpang siur...



haaa nilah hasilnya lama2 dalam bilik operation dari pukul 10 sampai kul 1 petang... hahahaaa dengan baik hati dan muka kesian aku dr. bagi cuti 2 minggu... hehehe... dr. jeff mmg terbaik!!! heheheee... thanks utk kawan2, bos, makcik yg dtg melawat walaupun sakit aku bukanlah teruk mn pun tapi bila ada org datang melawat hilang rasa nerves nak operate... rasa sakit lepas operate... yg tak dtg tu takpelaaaaaa... huh.. (pnt bg hint suruh dtg huh!!)

okk~ tgn dah sakit sbb menaip... Kbai!