Pengikut

30 Mei 2013

ada apa di Langkawi..

hallopp.. hehehe mood cuti masih ada tau.. aku baru balik dari cuti2 Malaysia.. hehehehe... tempat kali ni dekat Langkawi... so kali ni no more HIG (Haji Ismail Group) Idamansuri n what so ever.... heehhe tukar selera sikit gi langkawi.. asik shopping jee ko ye! kali ni trip aku ke Langkawi agak menarik sebab ada aktiviti yang lebih menyeronokkan...

tujuan bercuti aku dan family kali ni lebih nak merasa menjadi seorang pelancong.. yelah sebelum nak kagum tempat org kita kena kagum tempat sendiri kan... perjalanan sebagai pelancong bermula pada hari kedua sebenarnya.. actually memang aku teringin sangat nak pergi island hoping.. jadi kali ni impian termakbul... sebelum island hoping....

CABLE CAR

dulu aku gayat sekarang tidak lagi. aku naik atas tu dengan ayah aku.. mak taknak naik takut pengsan katanya... hehhee.. memang le takut sebab tinggi oii.. cane aku atasi  masalah gayat.. hehehe senang je jangan pandang bawah... aku pandang atas je .. kekonon sedang menghayati alam semula jadila kannnnn.. tapi rasanya yang paling mendebarkan bila nak turun bawah... huhuhu takut OIIII!!!! nasib baik jambatan gantung rosak.. mau merangkak aku berjalan ...
tetap nampak muka aku cuakkannn...

perjalanan seterusnya....

ISLAND HOPING

kitorang naik kat tanjung rhu... mula2 takut termasuk la makcik2 aku n sepupu yang kecik2 tu...dah lama naik syok pulak... yang si kecik sekali (adam) boleh bantai tido pulak kena angin katanyeeee
alamak! kantoi gigi takde :P
memula dia bawak kitorang gi gua buaya.. sebabkan air pasang jadi tak dapat la masuk.. kitorang tanye kenapa nama gua buaya.. adakah ni sememangnya lubuk buayaaa??? haaaaa jawapannya korang tgk gambar kat bawah:
sebab batu tu ada bentuk buaya...hihihi free je kena tipu kannn!!!

dah dapat jawapan? puas ati x?? hahahaha mampuih semua kena tipu.. situ takde buaya pun laaaa.... aiyoooo.. jgn takut sangat laaaahh... hihihi.. seterusnya kitorang pergi ke port Eagle feeding (sori takde gambar) .. pemandu pelancong tu kata nak suruh helang datang kena panggil ... panggil cam ni ke ? EAA MENATANG MARI, EEAA MENATANG MARI...... atau ..... OOOOOOOOO (Ala tarzan gitu) hehehe jawapan dia kena panggil dengan bunyi enjin moto bot... PRENGGG... PRENGGGG... PRENGGG... kaaan kelas tak? tak perlu suara tarzan, tak perlu panggil ala labu labi.. hehehe terus datang dalam 6-7 ekor helang gitu.. memang best view dia...
mak helang ada lah hehehehe

perjalanan diteruskan ke gua kelawar.. tak singgah sebab jambatan rosak sambil2 dalam perjalanan tu berceritalah si pemandu pelancong tu ... bagitau nama bukit tu bukit ni.. ada bukit kasut la bukit kingkong laa.. tak caya ada bukit king kong?? betoi la ingat aku tipu kee???

bukit KING KONG.... ada iras kingkong kannn..kan..kan..

haaa nampak?? king kong x?? hehehehe... kitorang ada jugak singgah sangkar ikan atau dlm bhasa mat sallehnye fish farm... kenapa bukan fish pond eh??? hehehe ah lantak!!! ikan menarik perhatian dah tentulah si pari dan si buntal yang comel!!! ala tomey2.....

siap boleh bg makan lagi hehehehe...  
hehehe si pari tu kocak2 air dia boleh datang... ayah aku bagi makan.. heeee aku taknak bagi kang tekejut mau aku kasutkan kepala dia nanti abes mata pencarian tokey sangkar ikan tu nanti hahahahaa!!! maapkan sayeeeeee

background tu penting ye... hehehehe
agak dalam dua jam jugak lah naik bot tu.. tapi memang best.. next time aku nak pegi snorkeling n pulau payar nak bagi makan ikan jerung.. haa lagi satu tasik dayang bunting .. minum air tu orng kata boleh bunting.. kalau bujang boleh bunting jugak ke? ehh!! wooppsss

selain dari islad hoping tu aku singgah makan laksa.. laksa terbaik laksa ikan rebus sekoq kat jalan airport.. haa gile.. laksa pastu letak ikan rebus pulak sekor dalam laksa.. kucing tengok dia pun nak makan laksa sekaki.. lagi satu rojak singapore.. emm murah aku rasa sebab aku amek banyak tapi harga rm 15 aku bajet mau kna 20-30 jugak laaa...

jadi untuuk mereka2 yang kaki shopping bila gi langkawi ape kata kali ni tukar pulak.. pegi tempat mcam2 ni.. aku rasa lagi banyak benda nak di kenang dari shopping je memanjang.. barang korang bawak balik pun tak banyak.. coklat utk aku pinggan mangkuk utk mak aku tu je... org lain berbondong2 troli.. huhuhu tak kuasa....

NEXT >>>> GENTING HIGHLAND dengan kengkawan!!!!!!

16 Mei 2013

SUMBER INSPIRASIKU (^3^)v

halo! ape khabar... hehehe akhirnya dapat jugak aku balik awal setelah sekian lama aku asyik balik lewat je kan.. ini semua gara2 buku "tu".. heehehe tapi apapun aku puas hati sebab buku tu dapat jugak jadik buku setelah kena melayan beberapa siri drama swasta, drama cina, sinetron telenovela dan sebagainyalah.. bila jadik buku tu aku sendiri tak percaya!!! hahahaha it is real??? huhuhu... so pelancaran buku tu hari ni dekat PULAPOL sekali dengan majlis persaraan IG. Emm IG nak bersara dah.

seawal 700 pagi aku dah kena ada tercongok kat PULAPOL.. hehehe... takpelah inilah kerja daku.. arahan kata kul 7, kul 7 la kena hadir walaupun masa tu mata tak berapa nak blh celik sangat kan... hehehehe... Masa ni banyak pegawai aku jumpa antara yang tgh Famous macam KP Sabah Tuan Hamza, Tan Sri Lee Lam Thye (sangat tinggi Ok!) Tun Hanif Omar (KPN Terbaik based on sejarah dia yang aku baca) Ketua Pasukan Trafik Pertama wanita.. n beberapa nama besar.. super duper excited bila dapat salam dengan Tun Hanif n dapat bergambar dgn lee lam thye!! hahaha ok dah.
oke berbalik pada cerita tadi, majlis persaraan IG ni sangat menarik n aku rasa sepatutnya dia tunjuk live.. baru org boleh tgk istiadat polis takde lah org main hentam kromo je kan. Buku yang kitorang buat tu pun akhirnya dilancarkan hari ni oleh IG sendiri n sangat aku rasa best bila semua org nak buku tu... hahahaha tapi tulah cuak jugak dengan respons dari diorang yelah yang ambik bukan calang2 org tau.. semua dato'2, tan sri2... huhuhu apa lah agaknya respons diorang.. 

sekarang aku rasa kerjaya aku dalam masa dua tahun setengah ni berjalan lancar n aku sangat seronok bila kerjaya aku berjalan dengan lancar.. hehehehe nak nanges!! 



sekitar majlis persaraan IG hehee.. itulah buku nyer.. n yang gambar sama dengan aku tu MY DS...


majlis memang berjalan lancar n paling sedih bila aku tgk IG sendiri rasa sebak huhuhu sedihnya...orang memang tak nampak jasa IG tapi aku harap sesiapa yang berpeluang baca buku ni dia akan nampak apa jasa-jasa IG dalam PDRM. aku kalau boleh nak mintak tandatangan IG n nak suruh dia tulis kata2 perangsang hehehehe.. sangat memberi inspirasi kot... hehehe..rasa2 cita2 aku nak jadik macam Kamal Afendi berjaya tak???? hihihihi...

hadiah dari kami sebagai tanda kenangan.. terima kasih Tan Sri!!!



14 Mei 2013

full time Blogger

huh! selamat pagi...

hehehe apa mimpi ntah aku pun taktau . bangun pagi tetiba nak update blog.. :P sebenarnya aku terfikir cemana nak jadi blogger sepenuh masa eh.. dengan ada follower yang ramai pastu tak jemu pulak baca blog.. emm.... hati ni memang teringin tapi terfikir pulak ada ke org yang nak baca cerita busuk aku ni... pastu ada pulak masa aku nak update blog kan.. hahahaha!!!

kena belajar dari pakar nih! bye!! xoxo

TAHNIAH !

Salam sejahtera dan Salam 1 Malaysia.

ari ni memang aku tengah terperangkap kat ofis menunggu bos aku jumpa big big big big boss!! jadi marilah kita membuang masa dengan menaip sepatah dua kata (sangat...). Macam semua org tau our IGP will be retired on 16 May 2013... tapi ada jugak yang busuk mulut busuk hati cakap yang IGP ni letak jawatan pastu cakap bukit tgh huru hara .. Hallooooo!!! dia bersara wajib ok! huru hara what the fff.... aku dok siini aman damai takde dengar pun huru hara?? bukit mana la yg dia pegi jengah tu! memang dasar pembuat fitnah tegar! huh!

atas persaraan itu, makanya DIG iaitu tan Sri Khalid telah dilantik untuk ambik alih tempat tan Sri Ismail Omar & tempat tan Sri Khalid pulak diambil oleh Datuk Seri Bakri Zinin ( Pengarah JSJ) .. haaa hebat tak?? dua -dua pemimpin ni memang berkaliber! aku dengar nama diorang je aku dah kecut perut.. kaaannn.. Dulu memang aku selalu tgk diorang kat TV .. cara bercakap sangat tegas! huhuhu itu masa belum masuk polis.. dah masuk ni ? haa lagi la nampak ketegasan tu... Secara jujurnya memang tak sabar nak tunggu pelantikan diorang n dah tentu setiap kali tukar pemimpin mesti akan ada pembaharuan yang akan dibuat.. pembaharuan itulah yang kita nantikan hehehehe... (tak sabar campur cuak!)

Apa-apapun aku nak ucapkan selamat bersara untuk Tan Sri Ismail Omar. pertemuan empat mata masa buat projek buku tu memang satu kenangan la lebih2 lagi pegawai baru macam aku. bukan je dapat jumpa 4 mata, siap makan satu meja... hehehee... semoga Tan Sri berbahagia disamping puan sri dan anak serta cucu.... aku pun nak ucapkan tahniah dekat dua pegawai yang dilantik. Semoga PDRM terus maju dan menjadi badan penguatkuasa terunggul di Malaysia..

TAK SABAAAR


07 Mei 2013

PERSOALAN-PERSOALAN PRU YANG TIDAK BERJAWAB

PRU dah selesai.. biasalah rumah siap pahat berbunyi, tak bunyi bukan lah nama pahat.. pilihanraya kali ini aku rasa aman sebab takde rusuhan2 mcam taun sebelum2 ni cuma gaduh2 manja dengan bangla je. tuduh menuduh selepas PRU ni dah biasa lah kan. Tapi aku yakin rakyat malaysia semua dah bertamadun insyaallah gaduh adik beradik ni sekejap je insyaallah (nampak aku positif). mari straight to the point dengan tajuk aku yang dekat atas:-

Soalan Pertama

Pengundi Hantu: Siapakah yang dikategorikan sebagai pengundi hantu?
                        : Apakah ciri-ciri dan kriteria seseorang pengundi hantu?
                        : Macam mana kita boleh mengenal pasti seseorang itu sebagai pengundi hantu?

Dakwat kekal yang tak kekal: kenapa ada setengah dakwat yang tahan setengah dakwat tak tahan?
                                             : apakah jenis dakwat yang digunakan?

Isu Black Out (ini Magic) : dekat mana tempat yang dikatakan black out tu? (sila nyatakan tempat
                                            yang spesifik.. Nama tempat kejadian, alamat, daerah dan negeri dan
                                            jam berapa)
                                          : Kenapa wakil wakil pemerhati dari setiap parti yang hadir masa
                                            pengiraan undi yang tgk sendiri kertas undi dibukak tak buat komplen
                                            dari awal?
                                         : kenapa wakil pemerhati dari parti ni bersetuju bila kertas undi
                                           ditunjukkan?

isu Perkauman: Kenapa nak timbulkan isu perkauman bila tak dapat sokongan dari bangsa lain?
                       : tak tau ke kat malaysia ni banyak bangsa? dah berapa lama tinggal kat malaysia ni yang
                         masih tak faham2 bangsa2 yang ada kat Malaysia?

itu saje persoalan aku... emmm sila beri penjelasan untuk aku cuba nak faham situasi yang berlaku sekarang. Apa pun terima lah keputusan yang mengejutkan tu seadanya. aku pun tekejut jugak sebenarnya. hehehe... untuk Wakil2 yang telah dipilih oleh rakyat, silalah jalankan tanggungjawab anda sebagai seorang ketua yang berintegriti. Buktikanlah dekat rakyat yang calon yang telah dipilih bukanlah sekadar nak keuntungan untuk diri sendiri. Jalankan amanah sewajarnya, berat tanggungjawab yang dipikul untuk jadi ketua nih..
 

02 Mei 2013

Masa untuk memilih.... heheh

hellow!! hari ni dah 2 Mei 2013.. tak lama lagi semua yang tinggal kat Malaysia (kecuali mereka yang takde IC hehe) akan jalankan satu proses demokrasi ceewahh.. takleh blah kan! hehehe PRU ni kali kedua aku mengundi tapi kali pertama untuk undi pos (dah selesai 29hb April).. hehehe Pengalaman? hehehe mestilah ada.. hahaha agak menarik jugak.. tapi aku kedekut sket nak citer dalam blog.. kuang3x.. ala orang kat luar sana dah bijak pandai.. cari lah sendiri cemane proses nyer kan..



tahun ni jugak buat pertama kali ada guna dakwat kekal... nak dijadikan cerita dakwat kekal ni dah jadik hot isssue selepas undi awal 30 Apri hari tu.. tetiba ramai pulak yang kata dakwat kekal tu tak kekal.. emm sensitip issue ni hehe tapi aku takmau memanaskan issue ni ape yang aku boleh cakap emm kawan2 aku yang kena calit dakwat tu sampai sekarang (hari ni 2 Mei) ada lagi kat jari memasing... memanglah dakwat dia luntur tapi dia tak la hilang sepenuhnya... aiyoooo.. kalau kata ada issue nak undi dua kali tu org boleh nampak la jari kau tu dah bewarna.. aku masuk opis ari ni satu opis aku cek tangan dorang kikiki!!! yelah aku pun nak tau jugak betoi ke boleh luntur... urmm nampak gayanye aku kena percaya mata aku sendiri dari aku percaya dari apa yang aku baca .. hahaha korang paham kan.. ala sonang nanti bila jari masing2 dah tercalit 5hb nanti korang cubalah padamkan.. kalau boleh ilang macam korang basuh sambal ke kari yang melekat kat jari haa masa tu baru citer.. bereh??

proses undi awal! nice color dia kan hehehehe 

eh.. aku tak menyokong sesapa tau.. tapi ni ayat penyata.. hehehhe... ok untuk rakyat Malaysia semua.. selamat mengundi ye.. pilih la sesapa pun korang nak pilih aku tak kisah tapi jgn meroyan je bila kalah nanti huhuhu... risau den ... masyarakat dah nak kearah negara maju ni lain macam sket perangai dia.. huhuhu

ni yang saya mahu.. tak kisah la sape pun yang ambik alih

01 Mei 2013

Persediaan nak jalan2

halooo.. selamat hari pekerja kepada semua rakyat malaysia.. hehehe.. hari ni aku pergi jalan2 ke the curve melayan sorang sepupu aku tu.. adeeehh.... dah alang2 sampai the curve ni aku pun cuba ambik kesempatan survey2 barang utk ke korea bulan Januari 2014 nanti... banyak jugak benda nak kena beli nih! maklumlah musim sejuk kan..
hasil dari risikan kawan2 blogger yang ada nih.. antara perkara wajib yang kena bawak:

1) Long John - RM99

2) sweater

3) Jacket -  RM 399 (lepas sale)

4) sarung Tangan

5) stokin

6) Kasut boot Salji - RM 99

7) mafla

8) topi...

haa aku rasa mau dekat seribu lebih jugak ni nak beli barang2 nih.. tadi masa dekat universal travel tu org tu kata korea bulan januari dia sejuk dia dalam -4c ke -5c termasuk seoul n jeju.. kira tempat yang aku nak gi la.. rasa2? dapat ke aku bertahan huhuhu risau pulak.... lepas tu pulak baju long john tu pulak dia cadangkan kalau suhu bawak -5 kena 100% wool... hihihi macam2 lah.. banyak ilmu melancong kena tambah nih. so sekarang bulan Mei aku ada lebih kurang 7 bulan.. Baki duit ada dalam RM 2200 pastu emm shopping bawak RM 1500 cukup la kot.. nak beli barang2 yang kat atas tu?? huhuhu tambah lagi RM 1000.. jumlah sebenar???? >>>> RM 4700
hambeeeekkk!!