Pengikut

29 April 2012

Kembali seperti sediakala…

Assalamualaikummm…. Hehehe emmmppkhh…fuuuhhhh *tarik nafas*… dekat sini aku taknak cerita ape2 pasal apa yang dah jadik hari sabtu lepas…. Biarlah .. dah berlalu dah pun.. kalau cerita pun bg tambah panas macam gunung berapi je… tapi boleh dikatakan benda ni satu pengalaman utk aku… hehehe walaupun bedebar kan… hehehe… aku harap lepas ni taka da dah benda2 mcm nih! Emm ;/… okeh sekarang ni aku kembali focus kepada apa yang aku dah buat minggu lepas.. hehehe… ape lagi challenge myself to become a fit n fabulous… utk itu aku telah mencabar diri aku untuk masuk competition yang dibuat oleh diane sera… 4 minggu jeeee… OKEEEHH 4 minggu je.. mungkin dengan cara ni boleh buat aku lebih focus kan… minggu ni banyak cuti.. aku nak ke PENANG… PENANG is a FOOD HEAVEN!! U all know that! It would be my big challenge… hahahaha .. aku pun tengah memikirkan cara macam mana aku nak carik makanan yang clean diet ni! Huhuu maklumlah dekat luar kan…. Emmm.. agak susah tapi aku cuba.. aku nak tgk jugak berape lama aku boleh tahan!!! Wakakaka!!!!... ok that's all folk~~ SO LONG!!!!!

24 April 2012

NO WAY !

2001-2007


 



 


 


 


 


63-67kg


 

2008-2010


 


    
 


 


 


 


 


 


 


 

2011


 



 


 


 


 


 


67kg -69kg


 

2012-??

23 April 2012

Aku kena cabar diri sendiri!

Hissshh tak boleh la mcam nih! Last week aku pergi gym 2x… last 2 week pun 2x… now aku dah gain berat .. berat aku sekarang 74kg.. ADUH! Aku rasa aku kena buat sesuatu biar aku tak rasa cepat putus asa n cepat puas hati.. emm aku rasa aku kena cabar diri sendiri… kalau aku tak buat mcm ni nampaknye aku akan kembali ke berat asal aku balik.. nak ke linda OI! Lagi 6 kilo je nak naik berat asal! Memang aku kena buat sesuatu…

1st thing first : BURN Calori 500kcal Per day! Do it at gym … no matter how!!! Even though ur friends are not come along ..

2nd thing: drink plenty of water

3rd : eat fruit … bring fruit to my office.. ( nobody sell fruit here!)

4th : buy a good healthy food.. put it in to ur fridge!!!! Esok aku akan beli sayuran..

5th : bring food from home!

6th : 1 month target .. starting now!

Ada sesiapa yang boleh remind kan aku pasal hal ni tak???? Alaaa takpelah AKU BOLEH BUAT SENDIRI!!! DIANE SERA boleh TAKKAN AKU TAK BOLEH!!!! Huh!

19 April 2012

AKU CUBA…

Hehehe macam biasa tengahari ni melepak je dekat opis… huhuhu.. takde nak gi memane.. kebetulan pulak ada kerja ad-hoc.. huhu jadi tengahari ni aku cuba.. diulangi AKU CUBA untuk mencari makanan yang sihat means less oil, less salt, less sugar, less fat, less segala-galanyalahh… jadik tadi aku pun pergi la cafĂ©… pegi dekat kaunter .. rending daging.. NOPE!! Ikan goreng, ayam goreng, telur goreng, NOPE!NOPE! NOPE! Gulai lemak cili padi, Asam Pedas, Kari… NOPE! NOPE! NOPE!.. sayur kacang panjang , kubis, pucuk paku lemak cili padi… nehi! Nehi…

Haa tgk sendiri mcm mana lauk yang diorang jual… semua berminyak! Tulah masa kerja kat KKM tak bersyukur .. kat sana agak bagus lah jugak makanan yang diorang jual ada pilihan, bakar, panggang, kukus…. KKM la katakana… haa sekarang menggagau nak carik makanan yang baik2 camtu… huhuhu.. so aku decide untuk makan AYAM nasi ayam (ayam sahaja) aku amek PART DADA less lemak.. dengan pejam mata dan telan air liur aku kate kat kakak tu.. "kak buang kulit dia eh" huh sangat susah tapi …. Aku cubaaaa!!! Waaaaaa!!!! Aku amik 3 ketul part dada tu.. then aku beli sayur kubis… sebenarnye takdelah sihat sangat sebab berminyak kan… bes dah takde choice…

Ayam tu aku carik-carikkan isi dia campur dengan sayur tadi gaul2 konon2 wat cam salad lahh hahahaha!!! Aku cuba ikut resepi diane sera… boleh tahan la jugak… sedapnye tu…. Huhuhu… then, di sini aku terpikir satu idea… ape kater nanti aku beli sayur2 yang menarik perhatian, aku kukus / rebus dari rumah pastu aku beli ayam ke ikan ke cam tadi kannnn… haaaa.. gud..gud… petang ni kalau takde ape-ape halangan aku nak pegi gym … hehehe

Aku cuba..aku cuba…aku cuba… aku cuba …… ZZZZZzzzzzZZZ :P

TAK BOLEH NAK TINGGAL LAH!

Assalamualaikum semua… n selamat pagi… semalam aku tak workout sebab aku balik lambat pastu hujan lebat pulak tu. Kalau ikutkan aku dah makan makanan sihat dah minggu ni.. tapi disebabkan semalam ada orang belanja pagi dengan tengahari jadik dah termusnahlah apa yang aku buat minggu ni.. takpe2 hari ni aku cover balik. Huhuhu… oke setelah melihat apa yang aku makan semalam.. kajian mendapati makanan aku semuanye bergoreng dan berminyak… huhuhuhu…. Jadik mcm mana ye aku nak mengubah benda tu.. sebab bile balik mak dah masak… pastu kat opis pulak org belanja haaa.. memang ar… nak pilih dah tak boleh.. emm… aku rasa satu je solution dia : MEMANG KENA EKSESAIS JUGAK la nampaknye.. huhuhu.. makan..makan..makan.. pastu cover balik dengan eksesais.. huhuhu….. tu jelah jawapan yang tepat.. memang kena ubah cara masakan dengan makan nih… kena kurangkan kalau tak body fat aku memang tak turunla Nampak gaya nyeeee… huhuhu…. Sekarang body fat aku 33% dari dulu sampai sekarang.. taktau la dulu masa training body fat aku berape … hehehe target nak turun 24% ni jauh lagi… n LAMBAT! Jgn patah semangat linda!


 


 


 

    

18 April 2012

AKHIRNYA..

SELAMAT PAGI semua.. hehehehe… setelah aku berhempas pulas pohon computer akhirnya …. AKHIRNYA… A.K.H.I.R.N.Y.A … sampai jugak computer aku!!! Huh ooo dulu aku mintak antar surat ikut saluran then kate takde stok la hape laaa… last2 hantar sendiri 2 minggu je terus dapat!! Ape punye sengal! Mcam mana la aku tak marah! Huhhu…. Siap nak menegakkan benang yang basah.. hampeh betul! Huh! Bile la dia nak singgah bilik aku.. biar dia tgk sendiri aku punye computer… Nampak sangat… heeeyyyyy~~~ Nampak sangatlaaaaahhhh!!!! Memang lepas ni aku proses sendiri jela urusan aku kat sini nampaknye… tapi aku memang pelik lah… aku dulu pernah jugak kerja tapi takdelah camni sekali… PELIK!!! Taktau nak kate pemalas ke, tak suke aku ke… penah buat salah ke??? Tak pernah punnn…. Huh! Ah! Lantaklah yang penting aku dah dapat computer aku !!! hehehe senang hati den!!!


 

~TAPI AKU MEMANG TAK PUAS HATI DENGAN KAU~

17 April 2012

KELEMAHAN AKU KETIKA BERDIET

Menarik lah mcm ni.. boleh post ikut mw hahahaha!!! Jadik mcm pelik sikit hehehe.... rajin dah pulak aku nak menaip sekarang nih.. hehehe boleh belakon sikit .. Nampak la cam aku buat kerja kan.... hehehe... nasib baik aku bukak blog kak ct kalau tak memang sampai sudah tak tau.. huhhu... kak ct pun bukan nak roger... ciissssss... zy sauce betul! Hahaha!!!! Disebabkan aku tgh menggila nak eksesais kembali jadik post yang ni pun ada kene mengena jugak pasai diet.. hehehe.. sekarang baru aku sedar kesilapan aku dalam bab makan.... huhuhuhu mana taknye org makan pagi macam raja, makan tengahari ala permaisuri makan malam macam peminta sedekah... tapi aku ni terbalik! Malam makan mewaaaahhhh!!!, tengahari boleh la ala2 permaisuri tapi pagi makan cam org peminta sedekah.. so aku beranggapan sebab tu badan aku lambat sangat nak turun kot.. lagi satu aku makan tak hadam.. yelah aku bukan kunyah pun aku telan je hahaha!!! Siot.. sebab tu perut selalu sakit, kembong la ape la... mcm mana la nak ubah... bukan tak baca .. dalam Kevin zahri, susu sejat, fitnutrition.. semua aku dah baca tapi tak boleh jugak... huhuhu.... makan pun sekarang takde sayur.. buah lagi susah nak dapat .. tgklah gaji bulan ni aku beli sayur-sayuran sikit... dengan buah n beberapa makanan yang berkaitan... susah nak ubah benda yang dah jadik habit nih! Lagi satu fast food!! Yang ni aku pantang... PANTANG NAMPAK!! Minggu lepas 3 kali aku makan fast food.. bukan takleh makan tapinye jgnlah makan benda yang takleh makan... huhuhu....

HARI NI SARAPAN AKU :

8.00 PAGI NESVISTA 3 IN 1 OAT & ORIGINAL (BUAT PEKAT UNTUK MAKAN)

10 PAGI : NESVISTA 3 IN 1 OAT (1 CAWAN)

11.30 PAGI : KACANG TANAH (buat alas perut)

SAMPAI SITU JELAH YANG AKU MKN

NANTI TGHARI N PETANG AKU APDATE LAGI ... BYEEEEE

... TAKKAN AKU TAK BOLEH!

Hahaha!! Akhirnye berjaya jugak aku mengupdate blog menggunakan MWord... ingat kak ctctusanasini je tau ke? Mana boleh kak ct lagi advance dari aku!! Ngeh..ngeh..ngeh... intro je dah kene dengan tajuk kan.. kan.. :P... aku bukan nak citer pasal kak ct pun hehehe sebenarnye aku nak cube motivate kan diri sendiri .... memula dulu aku kenal susu sejat aku dah impress... sebab tuan susu sejat tu dulu gemuk... then sekarang haaa dah ada ketul2... sekarang ni aku kenal lagi sorang 'susu sejat pompuan' nama dia diane sera.. dia ni memang gemuk dari kecik.. org kate mcm keturunan la kan.. tetibe sekarang... NAHHH cantik gile... berat dari 75++kg sekarang dah jadik 53kg... tinggi dia 156cm kot kalau tak silap aku.. sekarang dia dah dapat balik berat yang sepatutnye... jadik sebagai seorang yang bukannye asal dari gemuk, Cuma keturunan rangka besar je.. jadik aku berpendapat kalau susu sejat dengan diane sera boleh, takkan aku tak boleh kan ? yelah aku bukan asal2 gemuk... berat aku masa "muda-muda" 60-65kg dengan tinggi aku 169cm... lepas abes belajar berat aku naik mendadak sampai 80 kg sehingga tahun 2010 .. then tahun 2011 aku masuk training setaun berat aku jadik 67kg.. actually aku target masa dalam training tu berat aku dalam 60 kg, tapi bile sampai satu tahap dia statik taknak turun2 dah.. awal2 tu memang cantik lah.. 3kilo sebulan!! Huh! Sangat impress!!! Abes citer pasal tahun lepas tahun 2012 sehingga 18 April 2012, berat aku 72kg!!!!!! Hadoiiii!!!! Kalau nak tgk mcm mana rupe aku masa gemuk dulu rajin2 la bukak FB...

So untuk itu, aku sedang menggiatkan diri untuk mengurangkan berat.. kalau boleh taknak cecah 70kg... under 70kg ok! Huhuhu.. aku rasa tercabar jugak dengan semangat diane sera & susu sejat jaga badan diorang.. yelah.. aku ni boleh cegah dari awal, tapi... ape aku buat? Buat taktau pasal kesihatan badan... takkan nak tunggu dapat penyakit baru nak berubah kan... untuk bulan ni aku target nak turun 2kilo je...2 KILO JEE... takkan tak boleh kot linda oiii!!! Tapi cume satu lah aku ni cepat putus asa... contohnye kan sebelum aku pegi gym, berat aku 71kg... then after 1 month berat aku naik jadik 72kg... jadik dah rasa frust... emmm tapi sepatutnye tak boleh camtukan.... eksesais bukan untuk loss weight semata2, ia adalah untuk kesihatan jangka panjang.. huhuhu.... jadik aku tak perlu frust berat aku naik ketika aku sedang bersenam ni manalah tau yang naik tu muscle ke air ke kan...

Aku tau, ramai yang baca terutama KAWAN-KAWAN aku YANG TERCINTA tu kate "linda ni tak habis2!" hahahaha yelah dari dulu aku memang nak kurus tapi tak berjaya sebab semangat tak kuat... takpelah kan yang penting niat kat hati tu nak jaga badan ada... dari aku melayan aku punye jiwa dan perasaan tu.. haaa lagi susah... lagi satu ayat yang kalau boleh tolonglahhh.. tolong jangan cakap ayat ni kat akuuuuu!!! Aku tak suke...

"DAH OKLAH TU, AWAK TU TINGGI BUKAN NAMPAK SANGAT PUN GEMUK!" ye, memang aku tinggi, memang la tak Nampak aku mcm gemuk tapi hanya tuan yang menanggung je yang tahu.... betapa beratnye badan nih! Huhuhu... lutut sakit, jalan mengah.. lagi ape lagi.... letih, penat, cepat mengantuk.. sindrom2 biasa... so SUPPORT lah aku hingga ke lubang cacing! Hahahaha!!!


 

Okeh dah panjang karangan.... stop sampai sini je.. aku dah tau cara mudah nak update blog lepas nih siap aaaaahhh!!! Hehehe... BYE ! adios amigos secretose!

16 April 2012

bukan benda baru ...

hohoi ... dah lama betul aku tak update blog nih.. huhhu...hari ni aku taknak cerita pasal ofis... asik cerita sama je pasal ofis stress aku... huhuhu.... aku nak cerita pasal aku punye eksesais.. hahaha!!! yg ni aku tak boring sebab untuk kesihatan apa salahnye kan... sebenarnya aku nak cuba jadikan eksesais tu lifestyle aku.. since aku still single n takde komitmen ape2.. ape salahnye kan... tapi yang payah nyer dengan aku ni cepat patah semangat... huh!! kenape!!! kenape!! kenape!!! stress gile!!!... aku sgt jeles dengan org yg berat 80 ke atas dapat turun berpuluh2 kilo n ...POW!! terus dapat hot body.. huhuhu.. jelesssssss** nampaknye aku kena fokus lebih sikit ... baru sebulan takkan kau nak berat kau turun sampai 3 kilo linda oiiii!!!!!

aku rasakan masalah aku ni makan lah.. emmm.. 1) makan tak hadam... 2) makan tak kawal.. 3) makan tak cukup nutrisi... means tade sayur takde buah... so tolong laaaaaaaaaaa ... tolongggggggggg... aku taknak gemuk mcm dulu!!!!!!!!! aku suke badan aku sekarang!!!!