Pengikut

13 Mei 2012

AAAAA… aku tak paham!!!

HAIYOOOO…. Semalam aku review balik e-book yang aku order dengan kevin zahri tu… huhuhu aku ni memang tak paham sikit pasal nak kira BMR la DCR la! Hadoi… mata dah mula tingtong!!!! Ayooooo…. Sesiapa yang baca blog aku yang pandai dalam bab2 ni boleh tolong explain kan takkk??? Okeh ni perkiraan aku la…

DCR aku = 2363.06

Cara kira –

  1. Mula2 dapatkan BMR korang dulu iaitu :

    655+(9.6 x KG ) + (1.8 x Tinggi (cm)) – (4.7 x Umur)

    Aku punya :

    655 + (9.6 x 72.6kg) + (1.8 x 169) – (4.7 x 28)

    BMR = 1524.56


     

    2nd step :

    BMR korang darab dengan level activity korang, sebabkan sekarang aku pergi gym 3-4 kali seminggu makanya aku nyer level aktiviti di tahap sederhana maka:

    BMR x Level of aktiviti

    1524.56 x 1.55

    DCR aku = 2363.06


     

    Maknanya aku kena makan tak lebih daripada 2363.06 tu… kalau aku makan lebih bermakna berat aku akan naik? Betul x?? kalau aku nak kurangkan berat dalam masa seminggu aku kena keluarkan 1100 kalori…jadik apa yang aku perlu buat ialah = KENA KURANGKAN MAKAN n TAMBAH EKSESAIS , betul tak? Kevin kata dari 1100 kcal tu kita kena buat 50 : 50 maksudnya tolak 550 dari diet n tambah 550 dari eksesais? Betul tak?? Maknanya :


     

    DCR aku – 550 dari intake makanan yang selalu aku amek ;- 2363.06 – 550kal = 1813.06

    Maknanya aku kena makan tak lebih dari 1813.06 sehari kalau aku nak turunkan 5 kg dalam 5 minggu? Betul tak?


     

    Lepas tu target eksesais kena buang 550 kcal sehari…. Betul tak? Tapi yang aku tak paham tu kenape dia tambah pulak DCR e.g : 2363.06 + 550 = 2913.06.. dah bertambah dah maksudnya tu….. cuba explain sikit sesiapa…. Tolong !!! kenapa DCR aku kena tambah 550 eh …. Kenapa tak tolak???? Aaaaaa!!!!! Aku pening!!!!


     

    Tapi yang pastinya untuk kurangkan 5kg dalam masa 5 minggu aku kena : kurangkan kalori dari 2363.06 kepada 1813.06 pastu eksesais target nak burn kalori 550kcal sehari!!!! Yang tu je aku paham yang kira2 tu aku tak paham… *kbye aku pening*

2 ulasan:

Rashidi Zin berkata...

Aku tak pernah baca eBook tu. Tapi berdasarkan Metabolic Rate and Weight Loss, tolak 300 - 500 kcal daripada jumlah DCR yang dikira.

D-Sugar berkata...

babe...nape pening2kan kpale???
u agak2 sudah..selama ni, i tak de pon nak exactly kire detail mcm tu..yg penting u dapat agak2 input u mencukupi tuk bekalkan tenaga u nak workout...jgn terlebih jgn terkurang...kalo ikot kepale mcm i ni, mcm guys punyew prinsip, XDE MAKNENYEW NAK KIRA DETAIL2 MACAM TU~~ hehehe... i xprnah kira sedetail u but already lost 24kg...so, u get what i mean?