Pengikut

19 November 2012

durian balik Pulau terbaeekk


Masa cuti deppavali ari tu, aku balik penang... hehehe sebab ada urusan orang tua2.. disebabkan kitorang bergerak pagi, jadi kitorang sampai awal... tempat tinggal tak risau pun sebab kawan ayah aku bagi umah free hehehe dah save bajet... jadi kitorang pun plan nak gi jenjalan dulu sebelum ke tempat penginapan.. selalu dah besar2 ni malas dah nak naik feri nak jambatan.. tapi kali ni kitorang naik feri tau!! hehe tapi aku tak keluar pun malas.. hamek gambar jeee... tu pun gambar muka sendiri.. bajet!! 

dah atas feri dah masa ni malas nak turun!!

sampai je kat seberang tu kitorang singgah kat kota conrwallis dulu.. masa kecik2 (aku tadika kot) aku masuk free je takyah bayar.. tapi kali ni kena bayar tapi tak mahal dua hengget jeee!!! hehehehe... boleh la maintenance jaga tapi takde banyak sangat yang boleh tengok... huhuhu... sempat la ambik berlatar belakangkan rumah api.. tapiii.....
panas sangat.. ape pun tak nampak! hampeh.. nampak background je .. 

 mak aku dah penat sebenarnya ni.. hahaha kaki dah sakit tapi sempat ajee

panas punye pasal terpaksa la aku makan aiskerim .. huh kantoi diet kuuu

lepas dah puas jalan... rehat kat umah esok setelkan pasal hal yang sewaktu dengannya tu... abah pun tetibe je nak singgah rumah arwah maktok.. huhuhuh pegi2 fuhhhh durian banyak kotttt!!!! dulu aku rasa cam takde durian dah... huhuhuhu... kali ni banyak gila.... lama tak makan durian maktok lepas mak tok meninggal.. huhuhu apa lagi bawak balik kl laahh... 
 ni lah durian mak tok.... nyumm.. nyummm

 mak aku bukan boleh makan durian sangat pun semangat je nak kutip durian...

 ayah aku kait durian muda.. haa kau ada!!

sedap.. manis.. lemak.. apa lagi memang takleh digambar dengan perkataan... hehehe banyak kan sape nak makan durian.. jadinye aku pun mengambil langkah yang agak emm.. pro jugaklah.. aku buat durian crepe alaa yang tengah famous tu hehehehe.... godek2 internet jumpa.... haaa kat bawah nilaaahh hasil diaa!! tadaaa.
.
.
.
.
.
.
ni nama dia durian crepe kain buruk linda.
terkoyak sana sini... . tapiii bak kata pepatah DONT JUDGE A BOOK BY ITS COVER.. Ssedap tau isi dalam.. (^3^)

hahaha seronok rupanya cuti2 malaysia... next trip is SABAH!!! Boleh bah kalau kau!!!


09 November 2012

Anugerah Skrin yang .. emmmm

sebelum malam tiba aku dah buat reminder tau nak tgk anugerah skrin.. huhuhu sanggup aku tak pegi gym semata2 nak tgk ASK2012.. sampai time je huh! sempatla tgk misha omar nyanyi .. emmm lepas tu rita rudaini dengan adi putra.. emm lepastu .. hahaha tau2 dah pukul 12malam... erkk aku tertido rupanya.... huh...

aku tgk tweeter ramai jugak yang tak suke termasuk artis2 .. heh bukan aku sorangkan... maknanya semua satu Malaysia memberi pandangan, kritikan yang membina ke tak membina ke pandai2 la orang tv3 nak mendefinisikan macam mana.. hahahaha... bukan masalah aku pun..

bukan tak suke apa yang diorang buat tapi aku rasa benda tu mcam kucar kacir... tak tersusun.. nampak murrrr... hihihi... nampak macam teater kanak2 pun ada.. jangan marah eh.. tapi aku rasa pengacara tu mainkan peranan jugak.. hahahaha... mandom je.. audience pun muka layu... kesian... janganla marah ye tv3 lagi2 person yang bersusah payah bawak keluar ideea last2 idea kau berlalu begitu sahaja... emm sabar jela kerja kan mana boleh nak terus perfect.. hehehe...

p/s : sorry tak tgk sampai habis sebab aku bosannnnnn!!!!!

maya karin tak pakai fairy tale punnnn....

erra jadik snow white??? cantek sangat...

lepas ni ada beberapa anugerah lagi.. 
  • shout award
  • AIM 
  • Anugerah Juara Lagu...
  • lain-lain anugerah apee lagi.. hehe
tapi aku harap diorang ada sediakan backup plan kalau pengacara utama tu macam hampeh.... so takdelah audiens bosan kan... keylah sedikit review daripada org yang tgk ASK 5 minit je... hehehehehe

p/s lagi : macam pakaian beragam pun ada jugak!! hehehehe kbai!


Kor3An Fever..

aaahh dah demam... huhuhu mentang2 musim hujan.. tapi aku bukan demam pasal hujan yang maha lebat kat luar tu aku demam sebab korea.. *ciss baru nak demam! hahaha tak tau kenapa sekarang ni sangat suka pulak dah dengan korea nih!! nak2 cerita yang dekat channel One HD.. ni SEMUA SEPUPU AKU SI MIRA AMRI PUNYA PASAL! bukan taknak layan cerita melayu tapi ubah cita rasa.. hehehe.. lagipun lelaki korea hensem2... kalau tak percaya cuba korang tengok  penyanyi dengan pelakon-pelakon diorang kulit tak kira lelaki pompuan gebuss gebus belakesss.. hehehehe...

aku rasa la lagi satu aku boleh terpengaruh pasal korea ni pasal lagu2 ni dah masuk dalam radio. bayangkan lah lagu gangnam style tu aku rasa dah ramai yang hafal huhuhu... asyik ulang-ulang... huhuhu..maunye tak hafal.. pastu dalam radio no 1 Malaysia tu kalau tak silap dah ada emm.. ape ke nama dia ehh.. isshh.. Aku tak ingat lah tapi macam billboard tu laaahh.. halamak lantaklah aku tak ingat.. hehehe tapi lebih kurang camtu la..korang faham kan..kan..kan...

cerita korea pertama aku tengok haaa terus jatuh cinta tawww!!! <3>

ni pulak gameshow korea yang paling aku sukeee hihihi

aaahh dah demam... huhuhu mentang2 musim hujan.. tapi aku bukan demam pasal hujan yang maha lebat kat luar tu aku demam sebab korea.. *ciss baru nak demam! hahaha tak tau kenapa sekarang ni sangat suka pulak dah dengan korea nih!! nak2 cerita yang dekat channel One HD.. ni SEMUA SEPUPU AKU SI MIRA AMRI PUNYA PASAL! bukan taknak layan cerita melayu tapi ubah cita rasa.. hehehe.. lagipun lelaki korea hensem2...

selain dari lelaki2 kacak di korea aku juga suka bangat makan mende kat atas nih!! KIMCHI.. tapi malaysia punye tak sedap yang korea punye sedap gilee!!

nampaknye begitu lah sedikit sebanyak macam mana aku boleh kena demam nih!!! huhu sian aku kan... jadik utk baikkan demam aku nih hehehehe jadi.... aku ada plan baeeeekkkk punye .... jeng..jeng..jeng.. tunggu dan lihat! 


07 November 2012

cerita ku tertinggal dimerata2 hahahaha

huh akhirnya aku berjaya jugak bukak broadband guna berukband opis aku huhuhu.. betapa susahnye.. hehehehe.. ni bos aku la ni nak jugak suruh aku buat kerja kat rumah dah disupplynye pulak berukband kat aku.. haihhh.. lepas ni takleh nak bagi alasan dah la kan nak ngelat hadoiyai!!!!..

hari ni punya cerita aku dah berjaya marah sorang budak.. huhuhuhu... geram... dah la hantar lambat, pastu salah tempat, janji nak datang tak datang!!! eeerrgghh memang la boleh mendatangkan marah.. so sekarang ni bos suruh aku cakap kat budak tu buat surat penjelasan... huhu macam la aku berani sangat.. tapi tetiba masa dalam toilet aku pun dah timbul keberanian pulak hahahaha... bukan mintak surat penjelasan cuma explain je... emmm... tu pun aku takut jugak.. aku ni datang marah kalau datang angin je hehehehe tak datang angin tak marah jugak.. hahahaha.. susah tau ! ingat senang ke....

lagi satu cerita terkini aku dah turun berat hahaha tapi mana sampai lagi.. kalau korag perasan yang belah kanan tu aku ada update kan pasal berat aku.. huhuhu tapi berat tu semakin naik sampai 66kg huhuhu jadi utk tidak menjadi seperti dahulu kala, aku pun dah mula berdiet ikut kakak aku.. kali ni tanpa ubat-ubatan... dan dalam masa 2 minggu aku dah berjaya turun 4 kilo! hahahaha memang susah nak percaya.. n paling tak percaya sekali fat % pun turun jugak!!! hahahaha suka tau.... hihihihi..... aku taktau la benda ni bagus ke tak.. tapiii aaaahhh lantak la yg penting berat turun fat% pun turun hihihihi...

18 September 2012

2 dalam 1

Hye selamat pagi dan assalamualaikum.. hari ni tetiba aku ada mood nak update blog sebabnye bos aku takde hihihihi.. so dapatlah ruang sikit kan .. kalau bos ada memang takde lah nak update nyer… permulaan cerita aku nak cerita keadaan aku sekarang.. hehehe aku dah masuk kerja dah dekat 9 bulan tapi aku selalu guna reason "saya budak baru" sampai lah satu hari bos aku tegur dia kata jgn cakap budak baru, sampai bila nak jadi budak baru.. emm betul jugak. Pernah jugak aku rasa saat2 ditikam belakang dengan staff kat sini.. huhuhu sedih siott!! Kecewa sangat!.. kecewa sebab kenapa diorang tak tegur depan2.. emm ala aku bukan tak pernah kena tegur dengan bos! Masa kat opis lama tu selalu jeee.. kan kak ct kan! Tapi dulu aku tak ambik port sebab aku bukan permananent sekarang aku amik port sebab aku permanent.. boleh tak gitu?? Hahak!! Tapi bila dah luahkan kat kawan2 baru aku lega n aku try ambik ke arah positif.. hehehe thanks kawan2..

Lagi satu pasal lelaki.. hahahah lelaki lagi bosan laaahh!! Sekarang ni ramai dok tanye aku kawan dengan sape.. kawan dengan sape.. jujurnya aku kawan dengan semua orang.. hahaha boleh tak gitu?? :P tapi nak bercinta tu rasa dah malas dah kenape eeehhh?? Isshhhh… tak tau la jenuh pikir. Sepupu aku tanye aku kata aku dah bosan hahaha!!! Sebab kalau bercinta banyak sangat permintaan, kehendak n pengorbanan.. pengorbanan tu bukan yg kotor eh maksudnye masa dengan duit hahahah!!! Dah rasa tak best dah! Huhuhu bencilaaahh kenape kena ada rasa mcm ni.. huhu memang tak kawen la aku Nampak gayenye.. huhuhu sebab aku rasa org bercinta ni samaaa je step dia.. huhuhu.. ataupun aku tak jumpa org yg aku suka?? Betul tak? Betul tak? Sebab selalu yang datang bukan pilihan aku.. alamak cane nih… isshh susahnye.. bercinta pun susah tak bercinta pun susah.. emmm.. menyampah.. menyampah!! Yelah aku ni sibuk sangat suruh org yg carikan dah tentulah bukan kena dengan pilihan aku kan.. haha bongok je!

*dah tua2 ni takyah nak becinte sangatlahh!!*

26 Ogos 2012

betul ke?

mood pagi2 nak taip... hehehe moning semua.. emm aku dengan baik hatinya nak mengingatkan kepada teman2 dan adik2 yang baru nak bercinta atau tgh bercinta sekarang ni. sebelum korang bercinta fahamkah korang erti cinta tu.. kalau x faham x payah la nak bercinta... huhuhu kalau korang faham bercinta tu maksud dia berkongsi nafsu semata2 memang korang silap besar lah... jgnlah korang sengaja nak bercinta semata2 nak berkongsi nafsu.. aku tak fahamlah.. kenape ye sekarang maksud bercinta tu ke arah tu.. memang pelik.. aku lagi suke kalau maksud bercinta dari perspektif aku sendiri; bukan kat situ je perginya..

tetapkanlah pendirian korang kalau bercinta.. kalau itu kate korang itulah.. jangan dibalik2kan dengan pujuk rayu atau dengan kata2 yg korng ni skema sangat sebab tak bercinta mcm org zaman sekarang.. tak berbaloi pun kalau bercinta asik berlandaskan nafsu semata. n aku memang tak setuju pada aku kalau org bercinta sebab nafsu memang tak lama lah...

sekarang pun aku tak kisah kalau aku takde bf sebab aku bukan bercinta untuk puaskan nafsu... aku mencari lelaki yang boleh dibuat suami. SEKIAN..

10 Ogos 2012

Salam Ramadhan dan Syawal (nextweek)

hye ... Assalamualaikum.. dah tak berapa hari lagi nak raya kan.. hahha baru nak wish selamat berpuasa.. emm takpe sempat lagi.. next dah raya so aku wish sekali la Selamat Menyambut Hari Raya Aidilfitri.. hehehehe.. Untuk Kawan2 yang tak dapat beraya dengan family tu takpelahh... kita kan memang dah ditrain supaya sentiasa bersedia dalam keadaan2 yang mcm ni.. hehehehe... aku mestilah cuti kann.. kalau tak sia2 je lah aku kerja pejabat wakakakaka... so sebelum aku tak dapat cuti, adalah lebih baik aku bercuti puas2 hehehe... masa2 akan datang tak tau lagi...

emm sebanaunya aku ni taknak merungut pasal kerja... sebab aku tau bila aku dah start merungut, emmm dah mulalah aura negatif tu berputar2 kat dalam kepala ni... huhuhuh.... so utk mengelakkan benda tu jadik ... aku cuba menenangkan fikiran... hehehehe.. pada awalnya memang stress... dengan bos yang pressure pastu sekali bg 2-3 task.. huhuu.. sabo jelaaa.... bila aku dah dapat siapkan semuanya aku dah mula rasa lega... harap2 isnin sebelum raya ni dapatlah aku menghilangkan stress dan tak rasa stress kat tempat kerja.. uhuhuhu... itu sahaja.. aku memang nak pergi jauh dengan kerja aku sekarang ni.. dapat 'crown' pun takpeeeee... hihihiihihi... so , pandai2 lah handle emosi tu sendiri.. emm.. okey selamat hari raya! Luv ya!!!

p/s : baju raya tak beli lagi!LOL


02 Jun 2012

pegi kenduri my best friend...


alo..alo... hehehe hari ni aku pegi wedding kawan aku.. ROZALIFAH RAZALLI a.k.a ROZA... hehehe rindu la kat dia... dulu masa aku duduk asrama, aku sekolah agama dia lah kawan aku... then masuk form 2 tetibe aku tinggal dia.. sebab aku dah ada kawan baru.. emm rasa bersalah sangat.. sori roza.. aku ingat dulu kau merajuk dengan aku samppai taknak cakap... then lepas aku keluar asrama, aku selalu tulis surat kat dia.. hehehe kitorang balas2 surat.. dia jelah kawan aku ari KKB yang tinggal.. org lain takde dah!.... btw.. SELAMAT PENGANTIN BARU SAYANG.. SEMOGA KAU BAHAGIA DENGAN KEHIDUPAN BARU>>> MGA MENJADI ISTERI YANG BAIK>>> THANKS SEBAB INVITE AKU>>> THANKS SEBAB INGAT AKU LAGI....

amek gambar dulu.. aku pakai beautiful.. hahah tu yg ramping tu!!!


wedding dia sangat uniq tau!! sebab dia buat style minang.. hehehe memang aku tak pernah pegi wedding mcm ni.. dia punye set pelamin n baju aku suke sangat.. tapi tempat dia je tak cantik.. tapi oklaaahhhh... makanan pun bukan mcm kenduri biasa ... lauk dia  kepak ayam, daging salai, sambal sotong, hotdog... hotdog??? ok..ok memang pelik tau.. tadi aku lupe nak snap gambar makanan tu cam segan.. hehehe...meh korang tgk gambar pengantin tadi hehehe

dengan kawan2 penganti yang lain....

dialah roza... sweetkann!!
dengan dua2 pengantin... ahhh aku sukeeee!

okeee tahniah freennzz... aku suke konsep kau!!! hehehe nanti aku kawen aku nak buat camtu jugak!!! hehehe.... aku sukeee!!! demmit!!!!

31 Mei 2012

dah pandai dahhhh

hoho sekarang aku dh pandai dah masak healthy food.. sekarang ni gi kerja pun aku bawak bekal... salah satu reason dah tentulah nak dapatkan makanan terbaik... reason lain sebab takde kawan nak ajak turun makan hehehe...... ini makanan aku untuk 2 hari nihh...

spageti olio.. dinner malam nih!!!

sandwich telur dengan chicken slice.. telur tu jadi.. huhuhu.. nasib baik rasa ok! hehehe

saya ialah pembuli!!! hahahaha

si pembuli...

mangsa.... >:D hahaha

proses mendera sedang berlaku!! ngeh..ngeh..ngeh..

dalam hati dia * lu jaga aaaa*



selesai di dera... hahaha pengsannn sudahh!!

si pembuli yang telah berpuas hati!! hahahaha!!!!








29 Mei 2012

Tau ke aku ikhlas ke tak??

Haiyooo sakit ati betul la…. Mintak maaf la .. kau memang kawan aku tapi tadi kau dah buat aku sentap.. tengok sampai sekarang aku dok terpikir2 apsal kau tulis camtu.. hish sakit ati betul la aku..…. Apa yang kau nak cakap sebenarnya?? Kau nak cakap yang kerja gomen ni semua sama ? suka mengelat.. suke FB time kerja? Camtu?? HELLOOO sedareeeeee…. Kau faham tak makna berehat sebentar bersama kit-kat?? Kau paham tak kenape iklan tu dia buat?? Yelah org sekarang selalu je Nampak salah kerja org gomen… mcm la org kerja swasta tak pernah rehat2.. tapapentah… mcm la org swasta tak pernah post comment kat FB gune phone masa ofis hour… kannnn….. heeeeeyyyyy…. Sabar jelah aku… kalau post something kat wall time ofis hour kire aku tak ikhlas laaa… camtu? Issshhhh … kite dah kerja laaaa…. Lagipun ikut suka aku la nak main FB gune phone aku yang susah hati sangat kenape ntah.. aku tak gune pun computer ofis aku nak main FB …..


 

POYOLAAHHHHHH

28 Mei 2012

post via phone

haha dunia semakin canggih sekarang.. hari tu baru je belajar update blog guner word.. ni update gune phone pulak... huh.. sabo je laaa.... minggu lepas seminvhu aku tak wkrkout.. makannnnn je .. pastu pulak kursus seminggu memanv tak menyempatla... dalam seminggu tu memang aku risau gile berape la berat aku ni... huuhu... semalam aku pun timbanggh... jeng..jeng.. jeng.. berat aku naik .4kg jeeee hehehe alhamdulillah boleh cover balik... sebab naik pun x byk kann... hehehe.lega rasa... sekarang aku masih lagi berdiet.. hehehehe...

14 Mei 2012

MESTI DAPAT!!!

HAHAHA!!! Setelah semalam aku pening2 dengan kira DCR tu kan… hehehe akhirnya paham jugak!!!! :P *ye, aku memang lembab math.. SO WHAT?* oke hari ni meh aku citer pulak ape yang aku dapat dalam blog sususejat.com nih.. tadi aku review balik pasal kalori so aku jumpa sumthing yg interesting jugaklah!!!! Hehehehe… korang semua taukan nak kira BMI .. oke BMI aku 25.. tau aku gemuk!!! Huhuhuhu… so aku target nak dapatkan BMI 23.. jadik BMI 23 tukan agak2 berapa berat aku?? Meh aku ajo korang pulak.. hehehe cara kira dia mcm ni!

  1. 23(target BMI) x (1.69cm)^2

= 23 x 2.8561

= 65 kg…. haaa kalau berat aku turun 65 kg, inilah BMI aku.. kira BMI Normal la kan!

  1. Jadik berapa banyak Kilo yang aku nak kena nyahkan dari berat asal tadik…

= 72.1 – 65kg = 7.09kg ~ 7 kg laaa.. lum sum hehehe..

Sekarang ni berapa lama pulak aku target nak dapatkan berat tu dengan cara yang sihat.. ??

  1. Semalam aku dah citer kan aku kena burnkan kalori 550 untuk eksasais…

7kg (7700/550(kalori yg nak dinyahkan) + 1

7kg x 14 +1

99 hari = 3 bulan 3 hari… haaa inilah sepatutnya… kalau hari2 aku buang 550 dari DCR aku.. dengan KONSISTEN… insyaallah dalam masa 3 bulan 3 hari berat aku akan turun dalam 7 kilo!!! Waaaaahhhh menarikk kaaaaannnn…. Sama jugak kalau ikut formula kevin nak turunkan berat dalam masa 5 minggu korang tukar la berape banyak yang korang nak burnkan tu…

Sekarang ni DCR aku yang baru utk turunkan berat 1827.48 kann…. Jadik aku kena makan 5 hidangan jadik mcm mana aku nak dapatkan 5 hidangan tu??? Caranya 1827.48 / 5hidangan = 1 hidangan = 365.49 kcal … haaa gitu!!! Tapi aku tak ikut pun sebab aku malas nak kira berape banyak yang aku makan hahaakk!!!! Cemane nak jadik gitu! Hampeh la linda!!!!

  1. Kesimpulan nye disini dalam masa 3 bulan 3 hari dari sekarang, aku akan pastikan berat aku berada pada tahap BMI yang ideal iaitu 23 dengan berat 65kg dan aku akan membakar kalori semasa senaman 550 sehari!!!! YEAAAAA!!!


 

~ AKU NAK JADIK HOT ORG YANG SIHAT SELAMANYA~

my result this week!!!

hahahaha minggu ni berat aku turun 500g.. hahaha gembira2!!!
ni result nyerr:

weight: 72.1kg
fat% : 34.2%
FFM : 47.4kg
muscle mass : 44.4kg
TBW: 33.6kg
TBW% : 46.6%
BMR : 6117 KJ
           1462KCAL

belt line measurement :
neck : 33cm
chest : 84cm
arm : L 28.5cm , R 27.5cm
waist : 85cm
hips : 103cm
thigh : L55cm, R57cm
calf: L40.5cm, R 40cm

hihihi key bai* tidurdenganlena :D

13 Mei 2012

AAAAA… aku tak paham!!!

HAIYOOOO…. Semalam aku review balik e-book yang aku order dengan kevin zahri tu… huhuhu aku ni memang tak paham sikit pasal nak kira BMR la DCR la! Hadoi… mata dah mula tingtong!!!! Ayooooo…. Sesiapa yang baca blog aku yang pandai dalam bab2 ni boleh tolong explain kan takkk??? Okeh ni perkiraan aku la…

DCR aku = 2363.06

Cara kira –

  1. Mula2 dapatkan BMR korang dulu iaitu :

    655+(9.6 x KG ) + (1.8 x Tinggi (cm)) – (4.7 x Umur)

    Aku punya :

    655 + (9.6 x 72.6kg) + (1.8 x 169) – (4.7 x 28)

    BMR = 1524.56


     

    2nd step :

    BMR korang darab dengan level activity korang, sebabkan sekarang aku pergi gym 3-4 kali seminggu makanya aku nyer level aktiviti di tahap sederhana maka:

    BMR x Level of aktiviti

    1524.56 x 1.55

    DCR aku = 2363.06


     

    Maknanya aku kena makan tak lebih daripada 2363.06 tu… kalau aku makan lebih bermakna berat aku akan naik? Betul x?? kalau aku nak kurangkan berat dalam masa seminggu aku kena keluarkan 1100 kalori…jadik apa yang aku perlu buat ialah = KENA KURANGKAN MAKAN n TAMBAH EKSESAIS , betul tak? Kevin kata dari 1100 kcal tu kita kena buat 50 : 50 maksudnya tolak 550 dari diet n tambah 550 dari eksesais? Betul tak?? Maknanya :


     

    DCR aku – 550 dari intake makanan yang selalu aku amek ;- 2363.06 – 550kal = 1813.06

    Maknanya aku kena makan tak lebih dari 1813.06 sehari kalau aku nak turunkan 5 kg dalam 5 minggu? Betul tak?


     

    Lepas tu target eksesais kena buang 550 kcal sehari…. Betul tak? Tapi yang aku tak paham tu kenape dia tambah pulak DCR e.g : 2363.06 + 550 = 2913.06.. dah bertambah dah maksudnya tu….. cuba explain sikit sesiapa…. Tolong !!! kenapa DCR aku kena tambah 550 eh …. Kenapa tak tolak???? Aaaaaa!!!!! Aku pening!!!!


     

    Tapi yang pastinya untuk kurangkan 5kg dalam masa 5 minggu aku kena : kurangkan kalori dari 2363.06 kepada 1813.06 pastu eksesais target nak burn kalori 550kcal sehari!!!! Yang tu je aku paham yang kira2 tu aku tak paham… *kbye aku pening*

11 Mei 2012

STRUGGLE !!

ASSALAMUALAIKUM .. HEHEHE… secara tak rasminya berat aku dah kembali ke 71kg.. tak rasmi sebab itu timbang nak tgk2 je.. hehehehe… minggu ni masuk minggu ke 2 aku dalam fit challenge.. if aku takde dalam fit challenge diane pun aku akan tetap challenge diri aku sendiri … untuk 4 minggu aku target berat aku turun 2 kilo! Hehehe boleh tak? Kira realistic la tu kan… sekarang memang aku tgh sangat jaga ape yang aku makan… utk mengelakkan berat aku bounce balik… n inever ever skip my exercise anymore! Huhuhu…. Yelah badan tak berape nak cergas lagik! Emm… tapi yang buat aku jeles ialah sepupu aku si mya amri tuh!! Berat dia turun 2kilo for 1 week! Hamboihh lawan tokey Nampak! Cemane berat cikgu tak turun berat dia pulak yang turun ??? ini tidak hadil!!!! Huhuhuhu…. Berat dia 102 turun 100kg! okeylah kannnn… hehehehe…. Keep it up cuzzy! Minggu kedua dah pun berlalu.. so the result will come out (betul ke?) on Monday.. hopefully! Hehehe… hope berat aku turun dari angka 70kg!!! huhuhuu.. aku nak turun tak banyak pun.. sebulan turun 2kilo je…. Takkan taklehhhh…. Hadoi!!!!!

09 Mei 2012

motivation of the day!!


sebelum say good night kat semua org... today im doing body attack... focus on ur whole body... ada cardio,  ada upper, lower and core workout + strenght! huhuhuhu I like! esok lah aku buat yang aku tulih tu!! hehekk!!! actually body attack is a High Intensity training... hoh! berpeluh macam mandi kot!!! abes je BA aku sauna!! dah lama gile tak sauna kan diri.... rugi je bayar ! hehehehe..... 
okelah ... motivasi daku mlam nih!!! gud night peeps!

SAY NO.. NO.. NO... 
hari ni aku berjaya katakan tidak kepada makanan2 yang dioffer .. HOYEAAH!!!

YEAH!! 3 month ... nak pakai saiz M.. and i 'll lose 6 kg!!! PRAY FOR ME

08 Mei 2012

My today’s workout regimens!

Wednesday! BABY GOT BACK! Hell YEAH!

CARDIO – 20 MIN EACH

TREADMILL WALK FAST – GRADIENT 7.0 SPEED 6.0

CROSS TRAINING AS FASTER AS U CAN – LEVEL 3-5

TARGET CALORIE BURNING OVER ALL: 250KCAL

LEG WORKOUT – 20 REPS X 3 SET

HIP CROSS OVER 90 DEGREES

PHYSIOBALL LEG CURL

FITBALL STAR SIDE BRIDGE

SQUAT DB (burgh~ hate squat damn much!)

AIS 90/90strecth

Kalau larat tambah CYCLING 20 MIN… HEHEHEHE…

LAST WEEK RESULT:

BP: 100/79

BODY WEIGHT: 72.6

BODY FAT: 34.8 %

FFM: 47.3KG

MUSCLE MASS: 44.3KG

BELT LINE MEASUREMENT:

NECK: 35CM

CHEST: 83CM

ARM: L -29.5CM, R- 27.5CM

WAIST: 85.5 CM

HIPS: 105CM

THIGH: L-57CM, R- 59CM

CALF: L – 39.5M, R- 40.5CM

TARGET:

SEMUA KENA TURUN DALAM ANGKA "2" MINGGU DEPAN!!!!

LELAKI LAGI RAMAI TAK KAHWIN??? HAHAHA (n3n)

Owh hari ni aku taknak tulis pasal diet… hehehehe.. aku nak cerita pasal howtchat….. hehehe lelaki 60% tak kawen berbanding wanita hanya 40% sahaja!!! Heheheheeee…. Haahaha bile dengar citer camtu takdelah aku terasa sangat… hihihi… reason2 dia..

  • Calon tak sesuai
  • Tak cukup duit
  • Komitmen pada family
  • Kerja tengah meningkat
  • Suka hidup membujang

Yang lain aku tak ingat pegi baca paper la korang…. :P pada aku reason2 tu logic la jugak… hehehe… tapi kalau tanye aku, calon tak sesuai tu no 1… hahahaha perasaan hot* hari tu aku baru je chat dengan kawan baek aku… dia cakap dulu aku ada cakap nak kawen umur 40 tahun… erkkk??? Ada keeeeee???? Hahaha asal aku tak ingat??? Hehehehe… itu duluuuu masa budak2 tapi sekarang bile ramai kawan2 yang dah kawen takde kawan nak berjimba2 dah aku rasa boring.. sudara mara yang bujang pun yang sebaya aku pun ramai yang dah kawen terasa jugak sebenarnyaaa… aaaaaaa aku gatal stress!!!! Tapi jawapan standard seorang bujang gojes " sabarrrr… esok aku kawen!" hihihihi bengang tak kawan aku… ala reason pertama- memang aku tak jumpa calon sesuai .. yang datang semua haprak! Huh!

  • Reason kedua : tak cukup duit sebab ape hantaran mahal ke?? Standard la sekarang ni kalau takde 30k memang takleh wat kenduri.. itu dah kire paling murah dah tu! Hehehehe… nasib ar nak kawen kan kenalah ada persediaan.. sebenarnya hantaran tu x mahal bg org2 biasa cam kiter ni.. yg mahal tu artis.. yang kau gi ikut hantaran artist u kenape? Bajet artis konon! PHUI!!!! Tapi sekarang standard hantaran 8k-15k kowwtt.. aku rasa sekarang janda pun hantaran dia 8k .. huhuhu takkan anak dara nak hantaran sama kan.. nak2 yang pelajaran tinggi mcm gunung Everest…. Hehehe nasib baik aku ni baru sampai gunung tahan jee.. hehehe…. Kalau tanye aku, hantaran aku nak letak bape aaaaa… hehehehe nak 12k boleh tak??? Hihihihi jgn marah!!! Larikkk!!!!


     

  • Reason ketiga: memang ada jugak yang bagi reason camtu nak2 anak sulung pastu adik beradik kecik2 lagi semua tgh belajar n tgh sekolah, kiter je yang kerja… huhuhuhu… ape nak buat, nak kawen takut nanti bini takleh terima pulak sebab kiter kena support adik beradik yang lain!! Huh! Bagus ape, berkorban demi ibu bapa tercinta… masuk syurga taw! Tapi kalau adik2 tak sedar dek untung, dah tau dulu kakak abang berkorban bile dah senang tak hengat jasa memang nak kena lipat laa!


     

  • Reason keempat: hehehe reason ni sebijik macam aku.. dulu aku taknak kawen sebab baru habes belajar… dah habes belajar nak carik duit sendiri pastu, nak kerja tetap, nak beli tu, nak beli ni, nak bantu mak & abah…. Dah tu aku dapat kerja lambat umur 27 tahun baru dapat kerja tetap nak buat cemane kan.. memang lambat la aku kawen…. Huhuhu… sekarang ekonomi baru nak kukuh… *thanks ALLAH* sekarang semua dah stabil… hehehe nak kerja gomen.. CHECK! kereta .. CHECK! Insuran .. CHECK ! nak pegi Gym .. CHECK! Nak belajar bahasa Inggeris dekat tempat yang classy.. CHECK! Nak beli makeup mahal… CHECK! Nak pakai minyak wangi rebung DIOR .. CHECK! Beli baju mahal2.. CHECK! Semua dah pernah buat.. so impian terlaksana lah … tapi satu je belum rumah! Hehehe takpe aku boleh dapat umah gomen!!! Hihihihi!!!!! Semua dah rasa!! Hahahaha besttt… tapi hidup belum lengkap lagik!! Hahahaha!!! Takpe insyaallah ada la tu jodohkannn… hihihi *POSITIFSOKMO!!*


     

  • Reason kelima: emm .. mungkin.. yelah tgk lah berapa ramai yang kawen cerai, kawen cerai walaupun atas dasar suke sama suke… huhhu 1st to 5years okee… bile anak dah ramai.. tetibe takleh handle.. padahal kate suke sama suke… huhuhu aku pun risau benda yang sama.. org yang suke sama suke pun boleh bercerai inikan pulak kalau kawen dengan org yang tak pernah jumpa, takpernah kenal… huhuhu… pastu tak kira kira lagi yang kena pukul, yang kena dera, yang suami rogol isteri… heeyyy!!! Adalah suami rogol isteri!!!! Ape lah! yelah kalau nak bersama tanpa kerelaan isteri boleh discharge rogol tau!!!!! Tak caya bukak buku undang2! Hhehehe… patutla mak aku n makcik2 aku cakap perempuan ni kalau kahwin kita ni mcam berjudi…. Untung nasib timbul, untung batu tenggelam! Huhhuhu… tapi mintak jauhlaaaaa… sape nak yang jahat.. semua nak yang baik… huh!

Kesimpulan nyer di sini…. Korang doakan jelah aku dapat jodoh yang baik ye… ada org datang minang aku kawen jeeee….!!!! Hahahahaha *GELAKSYAITONKELUAR* BYE!!!! Malu~~~~~


 

motivation of the day!!

AHAAAA!!! THAT'S WHAT WE CALL U'RE WHAT U EAT~~~~ HAHAHA!!!!! 

aku dah agak dah!!!

huhuhu memang horror betullah... aku dah agak dah aku balik dari penang INSYAALLAH berat aku naik ... tapi nasib baik naik 1 kilo je tak banyak... risau i! hehehehe... aku taktau la aku rasa aku disqualified kot dari challenge tu... huhuhuhu... last week berat aku 71.4kg, dis week berat aku 72.6kg... tapi muscle semua maintain yang naik tu fat! hohoho tu yang org taknak tu... takpe2 if aku dikick dari challenge tu, aku tetap akan terus kan jugak... niat di hati nak amek trainer... hihihihi ape kate kamu??? ape kate? ape kate? dah gedik nak hire PT nih... last week berat aku turun pun atas bantuan PT jugak! huhuhuhu....

aku plan nak amek PT untuk tiga bulan jee.... kalau dia berjaya buat berat aku turun sampai 62 kg, aku belanja dia makan!!! hahak!!!! issshhh takde sesape ke nak offer aku duit sedebuk!!

07 Mei 2012

TODAY IS THE DAY…. *SIGH~~”

Hohoo.. supposedly tomorrow.. tapi aku takde di area ni… emm so far not so good lah performance aku.. huhuhu… maybe sebab aku tak sempat nak eksesais.. sngat sedih sebenarnya n aku menjangkakan aku akan disqualified oleh diane!! Owhh mannn… lagipun ada kenduri.. but for diane it is not a reason .. give reason is on to the failure!!! Hoh~ amek sebijik!!!! Takpelah kalau aku terkeluar sekalipun aku tetap akan mengcompletekan this 4 week challenge nih! Hehehe… because diane always support her follower and the menu and exercise is not so hard.. boleh ikut laaa… rajin n malas je jawapan dia… dalam fb diane dia dah bising dah sebab ada yang skip eksesais… hehehe..(termasuklah aku) dia sarankan suruh eksesais 4-5times a week.. aku 2 times a week je hahahak!! Mampos!!!... this is the menu and eksesais yang diane dah aturkan utk kitorang.. cume tinggal nak complete kan jek! Haiyo! Org dah tunjuk ajar pun susah lagi ke linda oi!!!!



 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Cube tgk… Monday to Tuesday performance aku elok je jaga makan sume… masuk Friday till Sunday hancur!!!! Owh so sad!!!!


ini eksesais aku pulak… Monday to Thursday cantik je…. Friday till Sunday no exercise at all.. hoh! Mapuh! Hehehe… so minggu ni aku akan berusaha bersungguh2 utk mengcompletekan challenge ni… !!!YEAHHH

(If jadual ni tak keluar, maklumlah update gune Wordkan, nanti aku masukkan lagi sekali eh.. sayang korang!!!!! Muaxxxx~~

06 Mei 2012

motivation of the day


muffin top

cutiey muff..muff

emmm sedapnye muffin... dah lama aku tak makan.. hehehe... aku selalu sebut muffin top.. tapi ada org yang tak faham... muffin top ni ... bukan si cute muff2 kat atas tu muffin top itu ialah>>>>
hihihi itulah dia muffin top... hahahakkk!! jgn sentap2 okeh... sebab aku pun ada jugekk~~ ngeh2... itulah fokus aku sekarang.. nak hilang kan the muffin top tu ... hahak..... sebenarnya banyak lagi istilah2 unik ni antaranya batwing, drumstick... itu yang aku ingat .. yang lain aku tak ingat...  hehehe

cara nak ilangkan this muffin ni... crunches.... sit up, plank... cube korang buat.. hehehe.. bolehhh... tapi kena wat selalu laaahhh... jangan wat sekejap2... memula wat 20x3reps.. then dah oke buat 50x3reps pulak...
hihihi aku tgh buat sekarang... cramp perut aku hohoho!!!!

02 Mei 2012

before and after ... my inpiration! (^^,)v


saja nak menaikkan semangat aku supaya tak jadik mcm yang atas baju purple tu.. hehehe actually aku sendiri tgk pun aku dah tak sanggup... kawan2 sedara mara pun tanye bile gambar yang baju purple tu.. bile kata sebelum aku training semua terkejut.. wakakaka!!! gile dasat kan... dekat luar org memang tak nampak, tapi yang menanggung tuan punye badan je yang tau! huhuhu... aku xnk jadik mcm dulu... korang suke eh kalau aku kena penyakit! huhuhu.... so kawan2 yang disayangi dan dikasihi berilah daku semangat.. korang kan suke kalau aku kurus....

macammana aku boleh kurus eh  hehehe... dah tentulah training ''disana" hehhe... tapi masa training kat sana tu memang aku gune betul2.. yelah benda free tak yah bayar rugi kalau kiter tak gune betul2 n sangat sanyang bile kiter da struggle then kite tak hargai badan kite.. emmm... tapi memang aku impressed aku boleh turun dari 80 kg turun 67kg.. dengan training yang sangat ketat... ini menunjukkan yang aku pun boleh buat sebenarnya... cume malas mengatasi segala2nya... hehehehe

sekarang memang aku tgh fokus.. aku tgh jaga makan sekarang niih disamping eksesais hehhe ... jaga makan tu yang penting!!!!!

okehhh.... see u!

01 Mei 2012

AKU TERUJA !!!

Happy Wednesday peeps! Hehehe kenape ye aku teruja?? Emm sebab last Monday aku pegi timbang berat n berat aku turun!!!! HOYEAAA!!!! Turun 1.5kgs! hahahaha.. in One week okehhh!!! Ooo Alhamdulillah!! Hehehe sangat excited n aku punye fat percentage pun dah turun! Itu yang penting.. aku punye progress tu aku letak kat belah kanan blog aku…. Huhuhu bertambah semangat rasanyee!!!! Sekarang ni aku memang tgh ambil kira nasihat2 dari org2 yang expert bab diet…. Dulu memang dah tau tapi tak ikut… sekrang ni aku nak praktikkan ilmu yang diorang dah ajar! But the important things is DONT GIVE UP!!! Hehehe…

Lagi satu yang buat aku excited aku terpilih masuk contest FIT CHALLENGE 4 WEEK anjuran dianesera…. Hehehehe thank u! thank u! aku rasa bila dah terpilih ni dah macam nak masuk AKADEMI FANTASIA PULAK!!!! Hehehe…. Aku antara 20 org yang terpilih… ala tak lama pun contest dia 4 minggu je… dia punye syarat senang je… eat clean diet dengan eksesais! Senang kan… every week dia akan bg menu n regime eksesais utk kite follow or kite boleh buat jadual sendiri … then every 7 days kena antar email kat diane sekali dengan healthy progress… emmm menarik tak? Kenape ye aku masuk? Sebab aku nak cabar diri sendiri n dengan ada challenge ni aku rasa aku lebih focus untuk turunkan berat badan… hehehehe.. serius LOOO~~~ kalau tgk menu dia tak susah sangat! Boleh follow la…

Semalam aku tak turun eksesais… so hari ni kena turun… CARDIO 1 HOUR!!! GO LINDA!!!!

*THANKS DIANE (^_^)V*

29 April 2012

Kembali seperti sediakala…

Assalamualaikummm…. Hehehe emmmppkhh…fuuuhhhh *tarik nafas*… dekat sini aku taknak cerita ape2 pasal apa yang dah jadik hari sabtu lepas…. Biarlah .. dah berlalu dah pun.. kalau cerita pun bg tambah panas macam gunung berapi je… tapi boleh dikatakan benda ni satu pengalaman utk aku… hehehe walaupun bedebar kan… hehehe… aku harap lepas ni taka da dah benda2 mcm nih! Emm ;/… okeh sekarang ni aku kembali focus kepada apa yang aku dah buat minggu lepas.. hehehe… ape lagi challenge myself to become a fit n fabulous… utk itu aku telah mencabar diri aku untuk masuk competition yang dibuat oleh diane sera… 4 minggu jeeee… OKEEEHH 4 minggu je.. mungkin dengan cara ni boleh buat aku lebih focus kan… minggu ni banyak cuti.. aku nak ke PENANG… PENANG is a FOOD HEAVEN!! U all know that! It would be my big challenge… hahahaha .. aku pun tengah memikirkan cara macam mana aku nak carik makanan yang clean diet ni! Huhuu maklumlah dekat luar kan…. Emmm.. agak susah tapi aku cuba.. aku nak tgk jugak berape lama aku boleh tahan!!! Wakakaka!!!!... ok that's all folk~~ SO LONG!!!!!

24 April 2012

NO WAY !

2001-2007


 



 


 


 


 


63-67kg


 

2008-2010


 


    
 


 


 


 


 


 


 


 

2011


 



 


 


 


 


 


67kg -69kg


 

2012-??

23 April 2012

Aku kena cabar diri sendiri!

Hissshh tak boleh la mcam nih! Last week aku pergi gym 2x… last 2 week pun 2x… now aku dah gain berat .. berat aku sekarang 74kg.. ADUH! Aku rasa aku kena buat sesuatu biar aku tak rasa cepat putus asa n cepat puas hati.. emm aku rasa aku kena cabar diri sendiri… kalau aku tak buat mcm ni nampaknye aku akan kembali ke berat asal aku balik.. nak ke linda OI! Lagi 6 kilo je nak naik berat asal! Memang aku kena buat sesuatu…

1st thing first : BURN Calori 500kcal Per day! Do it at gym … no matter how!!! Even though ur friends are not come along ..

2nd thing: drink plenty of water

3rd : eat fruit … bring fruit to my office.. ( nobody sell fruit here!)

4th : buy a good healthy food.. put it in to ur fridge!!!! Esok aku akan beli sayuran..

5th : bring food from home!

6th : 1 month target .. starting now!

Ada sesiapa yang boleh remind kan aku pasal hal ni tak???? Alaaa takpelah AKU BOLEH BUAT SENDIRI!!! DIANE SERA boleh TAKKAN AKU TAK BOLEH!!!! Huh!

19 April 2012

AKU CUBA…

Hehehe macam biasa tengahari ni melepak je dekat opis… huhuhu.. takde nak gi memane.. kebetulan pulak ada kerja ad-hoc.. huhu jadi tengahari ni aku cuba.. diulangi AKU CUBA untuk mencari makanan yang sihat means less oil, less salt, less sugar, less fat, less segala-galanyalahh… jadik tadi aku pun pergi la cafĂ©… pegi dekat kaunter .. rending daging.. NOPE!! Ikan goreng, ayam goreng, telur goreng, NOPE!NOPE! NOPE! Gulai lemak cili padi, Asam Pedas, Kari… NOPE! NOPE! NOPE!.. sayur kacang panjang , kubis, pucuk paku lemak cili padi… nehi! Nehi…

Haa tgk sendiri mcm mana lauk yang diorang jual… semua berminyak! Tulah masa kerja kat KKM tak bersyukur .. kat sana agak bagus lah jugak makanan yang diorang jual ada pilihan, bakar, panggang, kukus…. KKM la katakana… haa sekarang menggagau nak carik makanan yang baik2 camtu… huhuhu.. so aku decide untuk makan AYAM nasi ayam (ayam sahaja) aku amek PART DADA less lemak.. dengan pejam mata dan telan air liur aku kate kat kakak tu.. "kak buang kulit dia eh" huh sangat susah tapi …. Aku cubaaaa!!! Waaaaaa!!!! Aku amik 3 ketul part dada tu.. then aku beli sayur kubis… sebenarnye takdelah sihat sangat sebab berminyak kan… bes dah takde choice…

Ayam tu aku carik-carikkan isi dia campur dengan sayur tadi gaul2 konon2 wat cam salad lahh hahahaha!!! Aku cuba ikut resepi diane sera… boleh tahan la jugak… sedapnye tu…. Huhuhu… then, di sini aku terpikir satu idea… ape kater nanti aku beli sayur2 yang menarik perhatian, aku kukus / rebus dari rumah pastu aku beli ayam ke ikan ke cam tadi kannnn… haaaa.. gud..gud… petang ni kalau takde ape-ape halangan aku nak pegi gym … hehehe

Aku cuba..aku cuba…aku cuba… aku cuba …… ZZZZZzzzzzZZZ :P

TAK BOLEH NAK TINGGAL LAH!

Assalamualaikum semua… n selamat pagi… semalam aku tak workout sebab aku balik lambat pastu hujan lebat pulak tu. Kalau ikutkan aku dah makan makanan sihat dah minggu ni.. tapi disebabkan semalam ada orang belanja pagi dengan tengahari jadik dah termusnahlah apa yang aku buat minggu ni.. takpe2 hari ni aku cover balik. Huhuhu… oke setelah melihat apa yang aku makan semalam.. kajian mendapati makanan aku semuanye bergoreng dan berminyak… huhuhuhu…. Jadik mcm mana ye aku nak mengubah benda tu.. sebab bile balik mak dah masak… pastu kat opis pulak org belanja haaa.. memang ar… nak pilih dah tak boleh.. emm… aku rasa satu je solution dia : MEMANG KENA EKSESAIS JUGAK la nampaknye.. huhuhu.. makan..makan..makan.. pastu cover balik dengan eksesais.. huhuhu….. tu jelah jawapan yang tepat.. memang kena ubah cara masakan dengan makan nih… kena kurangkan kalau tak body fat aku memang tak turunla Nampak gaya nyeeee… huhuhu…. Sekarang body fat aku 33% dari dulu sampai sekarang.. taktau la dulu masa training body fat aku berape … hehehe target nak turun 24% ni jauh lagi… n LAMBAT! Jgn patah semangat linda!


 


 


 

    

18 April 2012

AKHIRNYA..

SELAMAT PAGI semua.. hehehehe… setelah aku berhempas pulas pohon computer akhirnya …. AKHIRNYA… A.K.H.I.R.N.Y.A … sampai jugak computer aku!!! Huh ooo dulu aku mintak antar surat ikut saluran then kate takde stok la hape laaa… last2 hantar sendiri 2 minggu je terus dapat!! Ape punye sengal! Mcam mana la aku tak marah! Huhhu…. Siap nak menegakkan benang yang basah.. hampeh betul! Huh! Bile la dia nak singgah bilik aku.. biar dia tgk sendiri aku punye computer… Nampak sangat… heeeyyyyy~~~ Nampak sangatlaaaaahhhh!!!! Memang lepas ni aku proses sendiri jela urusan aku kat sini nampaknye… tapi aku memang pelik lah… aku dulu pernah jugak kerja tapi takdelah camni sekali… PELIK!!! Taktau nak kate pemalas ke, tak suke aku ke… penah buat salah ke??? Tak pernah punnn…. Huh! Ah! Lantaklah yang penting aku dah dapat computer aku !!! hehehe senang hati den!!!


 

~TAPI AKU MEMANG TAK PUAS HATI DENGAN KAU~

17 April 2012

KELEMAHAN AKU KETIKA BERDIET

Menarik lah mcm ni.. boleh post ikut mw hahahaha!!! Jadik mcm pelik sikit hehehe.... rajin dah pulak aku nak menaip sekarang nih.. hehehe boleh belakon sikit .. Nampak la cam aku buat kerja kan.... hehehe... nasib baik aku bukak blog kak ct kalau tak memang sampai sudah tak tau.. huhhu... kak ct pun bukan nak roger... ciissssss... zy sauce betul! Hahaha!!!! Disebabkan aku tgh menggila nak eksesais kembali jadik post yang ni pun ada kene mengena jugak pasai diet.. hehehe.. sekarang baru aku sedar kesilapan aku dalam bab makan.... huhuhuhu mana taknye org makan pagi macam raja, makan tengahari ala permaisuri makan malam macam peminta sedekah... tapi aku ni terbalik! Malam makan mewaaaahhhh!!!, tengahari boleh la ala2 permaisuri tapi pagi makan cam org peminta sedekah.. so aku beranggapan sebab tu badan aku lambat sangat nak turun kot.. lagi satu aku makan tak hadam.. yelah aku bukan kunyah pun aku telan je hahaha!!! Siot.. sebab tu perut selalu sakit, kembong la ape la... mcm mana la nak ubah... bukan tak baca .. dalam Kevin zahri, susu sejat, fitnutrition.. semua aku dah baca tapi tak boleh jugak... huhuhu.... makan pun sekarang takde sayur.. buah lagi susah nak dapat .. tgklah gaji bulan ni aku beli sayur-sayuran sikit... dengan buah n beberapa makanan yang berkaitan... susah nak ubah benda yang dah jadik habit nih! Lagi satu fast food!! Yang ni aku pantang... PANTANG NAMPAK!! Minggu lepas 3 kali aku makan fast food.. bukan takleh makan tapinye jgnlah makan benda yang takleh makan... huhuhu....

HARI NI SARAPAN AKU :

8.00 PAGI NESVISTA 3 IN 1 OAT & ORIGINAL (BUAT PEKAT UNTUK MAKAN)

10 PAGI : NESVISTA 3 IN 1 OAT (1 CAWAN)

11.30 PAGI : KACANG TANAH (buat alas perut)

SAMPAI SITU JELAH YANG AKU MKN

NANTI TGHARI N PETANG AKU APDATE LAGI ... BYEEEEE

... TAKKAN AKU TAK BOLEH!

Hahaha!! Akhirnye berjaya jugak aku mengupdate blog menggunakan MWord... ingat kak ctctusanasini je tau ke? Mana boleh kak ct lagi advance dari aku!! Ngeh..ngeh..ngeh... intro je dah kene dengan tajuk kan.. kan.. :P... aku bukan nak citer pasal kak ct pun hehehe sebenarnye aku nak cube motivate kan diri sendiri .... memula dulu aku kenal susu sejat aku dah impress... sebab tuan susu sejat tu dulu gemuk... then sekarang haaa dah ada ketul2... sekarang ni aku kenal lagi sorang 'susu sejat pompuan' nama dia diane sera.. dia ni memang gemuk dari kecik.. org kate mcm keturunan la kan.. tetibe sekarang... NAHHH cantik gile... berat dari 75++kg sekarang dah jadik 53kg... tinggi dia 156cm kot kalau tak silap aku.. sekarang dia dah dapat balik berat yang sepatutnye... jadik sebagai seorang yang bukannye asal dari gemuk, Cuma keturunan rangka besar je.. jadik aku berpendapat kalau susu sejat dengan diane sera boleh, takkan aku tak boleh kan ? yelah aku bukan asal2 gemuk... berat aku masa "muda-muda" 60-65kg dengan tinggi aku 169cm... lepas abes belajar berat aku naik mendadak sampai 80 kg sehingga tahun 2010 .. then tahun 2011 aku masuk training setaun berat aku jadik 67kg.. actually aku target masa dalam training tu berat aku dalam 60 kg, tapi bile sampai satu tahap dia statik taknak turun2 dah.. awal2 tu memang cantik lah.. 3kilo sebulan!! Huh! Sangat impress!!! Abes citer pasal tahun lepas tahun 2012 sehingga 18 April 2012, berat aku 72kg!!!!!! Hadoiiii!!!! Kalau nak tgk mcm mana rupe aku masa gemuk dulu rajin2 la bukak FB...

So untuk itu, aku sedang menggiatkan diri untuk mengurangkan berat.. kalau boleh taknak cecah 70kg... under 70kg ok! Huhuhu.. aku rasa tercabar jugak dengan semangat diane sera & susu sejat jaga badan diorang.. yelah.. aku ni boleh cegah dari awal, tapi... ape aku buat? Buat taktau pasal kesihatan badan... takkan nak tunggu dapat penyakit baru nak berubah kan... untuk bulan ni aku target nak turun 2kilo je...2 KILO JEE... takkan tak boleh kot linda oiii!!! Tapi cume satu lah aku ni cepat putus asa... contohnye kan sebelum aku pegi gym, berat aku 71kg... then after 1 month berat aku naik jadik 72kg... jadik dah rasa frust... emmm tapi sepatutnye tak boleh camtukan.... eksesais bukan untuk loss weight semata2, ia adalah untuk kesihatan jangka panjang.. huhuhu.... jadik aku tak perlu frust berat aku naik ketika aku sedang bersenam ni manalah tau yang naik tu muscle ke air ke kan...

Aku tau, ramai yang baca terutama KAWAN-KAWAN aku YANG TERCINTA tu kate "linda ni tak habis2!" hahahaha yelah dari dulu aku memang nak kurus tapi tak berjaya sebab semangat tak kuat... takpelah kan yang penting niat kat hati tu nak jaga badan ada... dari aku melayan aku punye jiwa dan perasaan tu.. haaa lagi susah... lagi satu ayat yang kalau boleh tolonglahhh.. tolong jangan cakap ayat ni kat akuuuuu!!! Aku tak suke...

"DAH OKLAH TU, AWAK TU TINGGI BUKAN NAMPAK SANGAT PUN GEMUK!" ye, memang aku tinggi, memang la tak Nampak aku mcm gemuk tapi hanya tuan yang menanggung je yang tahu.... betapa beratnye badan nih! Huhuhu... lutut sakit, jalan mengah.. lagi ape lagi.... letih, penat, cepat mengantuk.. sindrom2 biasa... so SUPPORT lah aku hingga ke lubang cacing! Hahahaha!!!


 

Okeh dah panjang karangan.... stop sampai sini je.. aku dah tau cara mudah nak update blog lepas nih siap aaaaahhh!!! Hehehe... BYE ! adios amigos secretose!

16 April 2012

bukan benda baru ...

hohoi ... dah lama betul aku tak update blog nih.. huhhu...hari ni aku taknak cerita pasal ofis... asik cerita sama je pasal ofis stress aku... huhuhu.... aku nak cerita pasal aku punye eksesais.. hahaha!!! yg ni aku tak boring sebab untuk kesihatan apa salahnye kan... sebenarnya aku nak cuba jadikan eksesais tu lifestyle aku.. since aku still single n takde komitmen ape2.. ape salahnye kan... tapi yang payah nyer dengan aku ni cepat patah semangat... huh!! kenape!!! kenape!! kenape!!! stress gile!!!... aku sgt jeles dengan org yg berat 80 ke atas dapat turun berpuluh2 kilo n ...POW!! terus dapat hot body.. huhuhu.. jelesssssss** nampaknye aku kena fokus lebih sikit ... baru sebulan takkan kau nak berat kau turun sampai 3 kilo linda oiiii!!!!!

aku rasakan masalah aku ni makan lah.. emmm.. 1) makan tak hadam... 2) makan tak kawal.. 3) makan tak cukup nutrisi... means tade sayur takde buah... so tolong laaaaaaaaaaa ... tolongggggggggg... aku taknak gemuk mcm dulu!!!!!!!!! aku suke badan aku sekarang!!!!

26 Mac 2012

he is MY IDOL!!!!


masa aku tgh "kerja" start dari hari khamis berumah tangga di dataran merdeka, aku terpandang seseorang yang aku memang lah tersangat2 minat dekat dia... nak amik gambar malu pulak... usha dari jauh jelah huhuhu.... aku pulak telefon jenis MONOTONE hahak!! mana ada kamera2 nih... infra red pun takde.. torch light adalah hehehe.... hari pertama tak dapat , hari kedua malu, hari ketiga dia datang dekat tempat aku... huhuhu peluang!! peluang!!! kawan aku ape lagi dah nampak aku terlompat2 nak bergambar ngan dia, kawan aku ni pun panggil la kate nak amek gambar... oke dia setuju!!! YESSS!!!! seronokkkk!!!! nasib baik dia sporting... huhuhu akhir nya aku berjaya jugak amik gambar dengan dia... haahaaaii seronokkkk sangat!!! tapi tak sempat borak sebab ramai sangat org yang nak bergambar dengan dia... huhuhuhu.... yelah org ramai peminat.... hehehe... tapi aku rasa aku ada lagi peluang nak cakap dengan dia.. ngeh..ngeh... okeh tanpa membuang masa, inilah dia org yang aku maksudkan... jeng ..jeng..jeng..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Kamal afendi penganalisis jenayah Malaysia... HUHUHUHU i Like!!! tahiah atas pemakaian pangkat ASP... TABIK BOS!!! :)

yang datang semuanye.....

huhuhu salam sejahtera , salam 1 malaysia... haaaaa...... akhirnya dapat jugak aku bernafas dengan lega lepas kerja2 selesai... huhuhu. lama tak jenguk blog nih... aku ada satu cerita yang nak dikongsi... huhuhu..sejak dua menjak nih ramai (lelakilah) yang datang nak berkenalan.... yang datang tu org yang sama kerja dengan aku lah... ini bukan perasan tau! ni cerita betul! memandangkan aku single mingle... jadi benda tu memang takde masalah untuk pihak aku... TAPIIII.... haaa ada tapi nye.... yang DATANG tu... SEMUAnya LAKI org, TUNANG org... haiisshhh.....aku jadik pelik... aiyooo... ape dah jadi?? adakah org yang usia aku ni hanya sesuai utk org2 yang sebegitu rupe???? aww mannnn~~~ NO! kadang2 aku takut jugak...

mesti org tanye kenape aku layan??? oke mcm ni ye, mula2 aku layan atas dasar profesional .. kerja punye hal n rasa hormat aku dekat dia sebab dia senior.. lama2 diorang ni melebih2 pulak! asik call , msg... aduihhh.... last baru tau dah ada tunang n dah nak kawen pun... huhuhu... lepas tu buat cerita KLISE diorang.. duuhh~~ OH LELAKI!!! aku pernah cakap 'aku taknak kene tatatertib kawan dengan laki org , dengan tunang org' huhuhu yelah aku duduk dalam tu aku tau la... benda nampak je macam kecik kalau kene memang merana lah! hishhh susah betul lah... patutlah dulu masa training diorang dah pesan mcm2... huhuhu... sekali memang betullah!

KESIMPULANNYA: sebab reason2 di atas tulah aku tak boleh kawen lagi... nak kawen ape kalau yang datang tu semuanye..... emmm jawab sendirilah! TAK KUASA... - tak salahkan aku memilih-

19 Mac 2012

Hati-hati

salam 1 Malaysia. pagi tadi aku dengar radio... kes culik.. oo my! ape lah nak jadik dengan malaysia sekarang nih.. takut aku! selamba2 dia je main culik2... huhuhu... bukannye jauh dari rumah 100m je pun.. aku tak tau la budak2 zaman sekarang tak de life dah.. pergi mana semua takut.. pegi sini takleh, gi sane takleh.. bahaye lah! kalau dulu masa zaman aku boleh je naik basikal round taman.. keluar pepagi... pegi sane, pegi sini.. sekarang huh! dah tak selamat... tak hairan la kalau sekarang mak bapak lebih suke belikan mainan komputer.. main game, main komputer, main internet... lagi senang .. depan mata kan... tapi kesian lah! huhuhu

aku tak tau nak salahkan siape.. mak bapak? penguatkuasa? takkk... aku rasa sekarang ni time masyarakat pulak main peranan... jgn nak tutup sebelah mata je... dah nampak wat tak tau... jgn harapkan 2 orang yang kat atas tu je... kite sama2 kena bukak mata..

apa2 pun memang aku rasa MALAYSIA tak Selamat sekarang !!! menakutkan~~~

14 Mac 2012

Move IT!!

hye! lama tak update! hehehe... aku just nak share sumthing...taknak tau sudah .. ada aku kisah... hehehe... memang aku dah lama pikir pasal nih.... dari masa aku kerja sambilan sampai la aku kerja sekarang... hehehe disebabkan aku sangat sayangkan apa yg aku ada sekarang n taknak kembali ke zaman jahiliyah yang meragut kesihatan dan konpidenku, aku membuat keputusan untuk menjoinkan diri didalam dunia eksesais.. hehehe.... beberape hari yang lalu aku dah mensurvey beberapa fitness centre yang terkenal dan tak berape nak terkenal di seluruh area lembah klang... di samping faktor jarak dan wang yang perlu di laburkan... aku letakkan bajet dalam RM 200 permonth.. kire aku mampu la sebab aku takde komitmen ape2 melainkan hutang2 yang sedia ada laaa.. :P aku pun pergi la ke tempat fitness centre yang sangat terkenal di MALAYSIA yang banyak cawangan.... bincang punye bincang kire harga yang aku perlu bayar untuk membership gedebak gedebuk dalam 320 if aku start semalam la.. tapi aku tak gaji lagi dia kater ok! sebulan utk masuk kelab tu RM 195 p/m .. masih dalam bajet aku... hehehe... buat sementara ni dia bagi temporary card dulu.. utk 7 hari...

tadaaaaaa inilah dia!!!
.
.
.
.
.



aku nak amek contract utk setahun ... sebulan RM 200... aku dah bayar ni jgn aku tak pergi sudah huhuhu....

29 Februari 2012

Mentang-Mentanglahhh....

haish... angin pulak aku satu badan.. memang betul la apa yang JL aku cakap dulu.. bile dah jadik pegawai, perkara paling susah nak control anggota yang umur lagi atas dari kiter... hadoi!! sakit ati betul... yelah aku faham aku ni pegawai baru.. tapi arahan bukan datang dari aku, bos atas.. adui! bile suruh main tolak2... macam... hareeeemmm... ishh geram.. nanti bile tak complete semua salahkan aku !!! issshh aku je yang slack... EEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEee.........................

28 Februari 2012

happy 1 year anniversary !

hehehe.. saspen je kannn.. linda ni sambut anniversary dengan sape pulak... tetibe je cam ada skandal kan.... taklah .. aku tak sambut dengan sesape pun... besok 1 Mac 2012 genaplah setahun perkhidmatan ku di sini... mcm tak caye.. cepat je masa berlalu... teringat lagi time aku interview dulu, panggil saksi mcm org gile... lona, kak ct n ajoy tolong aku... huhuhu... masa dalam latihan... sakit... adenovirus.. ape lagi.. macam2 lah! tup..tup esok dah setahun... ada pergerakan gaji x?? tetibeee~~~ sempena ulang tahun yang pertama nih aku harap :
1) kerja bertambah sukses
2) aku tak blur bile buat kerja
3) dikurniakan kesihatan yang sempurna utk buat kerja2 nih...
4) jauh dari segala mara bahaya ....

27 Februari 2012

BUTA JALANKAH AKU???

sejak aku dah pindah nih... 2 hari aku gerak dari tempat kerja 2 kali jugak aku sesat ... hampeh betul la...pegi dah cantik dah nak balik.... hmmphh~~ ntah mana2 jalan ntah aku masuk ... starting dah cantik dah... tetibe je sampai AKLEH... itu hari pertama... hari kedua pulak tetibe je masuk DUKE!!!! hadoi... aku pun heran ... dah tu aku dah tak jumpa dah jalan nak pegi AKLEH tu ... pelik tak?? ke aku kene sorok dengan hantu ... takpun org bunian ajak aku pegi jalan2 ..hehe tahyul sangat... nasib baik minyak kereta penuh kat dalam tangan ada duit.... huhuhu takdelah aku risau sangat.. hari ni aku tak tau lah aku masuk jalan mana pulak.... mengong!!


tapi masa sesat tu takdelah aku stress aku rilex je makan angin sambil layankan jem n dengar HOT FM... huhhu... asalkan aku sampai umah sudah.. biarlah sesat banyak kali pun baru kenal sikit jalan kat KL nih.. kalau tak huhuhu umur dah 50 pun belum tentu kenal jalan...


lepas ni kalau tak expert jalan kat KL tak tau nak cakap arrr~~~

dah nampak bintang @_@ uuuuuu~~~~

hellow!!! aku tulis entry ni bukan la aku nak bgtau aku ni stress ke ape.. tapi aku nak berkongsi pengalaman aku kene stand by sehari semalam... al maklumlah aku ni org yang tepati masa mana pernah tidor lewat2 nih!! hhhammpeh!! hehehe... minggu lepas aku memvolunteer kan diri untuk kerja larut malam... ye la sentap kot kawan2 sume bercerita.. aku pulak kerja opis hour je... hampeh betul la... mestilah aku kene melalui jugak perasaan-perasaan kawan2 aku tu kalau org cerita aku boleh sampuk2 kannn... hehehe

nak dijadikan cerita aku kene stand by dari pukul 1 pagi sampai 12 tghari.. tapi bile sampai kul 7 pagi mata aku dah berpusing.. sampaikan diorang suruh aku rehat dalam kereta.. huhuu aku ni konon2 nak tunjuk kuat tak mau la... tapi aku tetibe je merapu.. hahaha!! gua mamai beb.. pebende aku cakap aku pun taktau.... then diorang suruh jugak aku pergi rehat dalam kereta diorang kate aku pening!!!! siottt je!!! diorang siap nak anta aku balik putrajaya pastu nanti kereta diorang nak anta kat rumah... hehehehe hampeh!!!

gedebak gedebuk aku habis dalam pukul 1230 tghari.. aku tak larat nak drive putrajaya aku nak gi umah auntie ku di cheras.. huiii nak ke sana pun aku dah sesat !!! sioot!!angin jugak la.. nak gi cheras termasuk ampang mengong!!! last sampai jugak rumah makcik aku... bagi salam aku terus cakap ngan auntie ku aku nak tido.. hehehe no makan2.. hoiii tgk makanan pun dah tak lalu nampak bantal jeeee.... huhuhu... tido mcm nak gile tak tau bile ujan, bile makcik aku bukak air cond.... huhuhu aku tersedar kul 5 ptg tu pun sebab bunyik tepon!! kacauuuuuu!!!!!!..... jaga sampai kul 900 malam kepala stilll ting tong lagi... huhuhu.... aku sambung tido balik!!! aiyakkkk!!!!


LEPAS NI NAK PERGI LAGI TAK!!! OF COOOOSSSSSS~~~~~~

26 Februari 2012

bye-bye putrajaya

salam.. hari ahad lepas makan berakhirlah kehidupan aku dekat putrajaya.... ceeahh!! semalam aku dah tido kat Ampang... huhuhu rasa macam balik kg.. bayangkan lah duduk putrajaya dekat 11 tahun... duduk ampang tahun 1991 sampai 1996 je... berat je hati nak tinggal putrajaya... sedih oooo... itu pun sepatutnye kitorang keluar awal bulan 2, tapi disebabkan sayang gile putrajaya, kitorang pun melambat2kan proses perpindahan tu... huhuhu... akhirnye kena keluar jugak kan.... tadi pergi ofis dari Ampang, keluar rumah kul 630 tu........ huhhu sampai ofis kul 7.00 oklah kan.. tol tak kene bayar.. hehehe dah save dah duit aku... balik ni aku tak tau nak balik cemane..... aiyaaakkk... mampoih sesat!!! tapi aku dah wat preparation isi minyak penuh2 takut sesat hehehe.......

23 Februari 2012

OBSESi

tadi pagi masa otw nak berkhidmat untuk negara, aku dengar radio hotfm.. huhuhu cerita pasal obses dengan artis... hehehe... jadik aku nak cerita la kat sini sebab aku dah tepon hot fm, hot fm taknak angkat.... (siapalah daku di sisimu.. isk..isk..) masa aku sekolah form 3 kot, aku minat dengan kumpulan new boys... hehe jgn gelak kuat sangat... first time aku beli kaset New boys dengan VCD dia yang ORI!!! duit belanja mak bagi masa pegi sekolah aku simpan.. simpan.. simpan... pastu beli VCD tu.. tak pernah tau aku beli VCD ke kaset yang ori.. hehehe... minat ni terbawak2 sampai la aku form six.. hehe masa nih da besar nak beli vcd new boys malu tkut kene gelak dengan kawan... huhuhuu.... beli la sorok2.. tunggu kawan2 semua dah balik.. line clear baru aku pegi beli... punya la sayang VCD tu siap soletape lagi takut terkoyak..


masa 1st album tu, ramai la yang nak pinjam, bila da bg org pinjam ... hmmph!! koyakkk!! sakit ati ooooo.... sampai sekarang album tu ada lagi... aku ada 4 album new boys semua yang ori... tapi perangai aku ni bila satu group yg aku minat tu tukar org ke berpecah ke terus jadik tak minat dah... hehehe.. sama lah mcm nih... org tu masuk org ni keluar.. last2 minat kat new boys tu dah takde... tukar pulak minat ruffedge dengan VE... hehehe dah besar kan citarasa pun dah tukar.. tapi bila mode Ruffedge keluar, tukar la ape la terus tak minat dah!!


tapi minat2 aku dekat artis ni tak pernah pulak aku pergi tengok konsert dia... hehehe... takde pulak gunting gambar diorang dalam majalah ke, surat khabar ke buat scrap book!! hahaha.. yang penting lagu diorang aku hafal... newboys.. ruffedge.. VE... semua lagu aku hafal!!! hehehe

tapi sekarang dah tak ingat la semua sekali tu... hehehe


"BARU PERASAN.. YANG AKU MINAT SEMUA BOYBAND LELAKI.. HEHEHE"

malang yang tak berapa nak berbau....

hari rabu lepas (22.hb) balik dari kerja aku lalu laluan biasalah kat highway mex tu... nak dijadikan cerita semasa nak bayar tol, aku ni kan sedap layan "pringles"... botol pringles tu jatuh kat sit co-pilot... mata dok mencari, kaki tekan minyak.. ape lagii.. tersodok la kete depan tu... HADOIII!!! hampeh betul la! kemek jugak la kete dia... (kali ni nampak) jap gi owner kereta tu turun.... ingat dah nak kene marah dah... huhuhu nasib baik dia cakap elok2... hadoi kene berapa pulak la kali ni.. huhhu... kereta aku macam biasa kemek tempat yg sama mcm dulu.. tapi yg slack nye bonet depan tu tak boleh bukak.. dia loose.. uhuhuhu..


yang aku paling sakit atinye, esok nye tu aku gaji ... pandai pulak dia!


memang aku tak dapat nak bau malang

TAPI

malang dapat bau bile aku gaji..... bijak!! bijak!!!

20 Februari 2012

Teringat kawan-kawan primer :'(

selamat pagi ... hari ni mcm free sikit jadik blh la update blog.. hehehee.. semalam aku pergi makan dekat Taman Maluri dengan kawan2 n bos.. kebetulan bos aku nak jumpa bos lama dia kat sana sambil2 tu dia kenalkan kitorang dekat bos lama diaaa... hehe.. baik x?? dalam perjalanan nak gi tempat makan aku terjumpa kawan lama yang kerja dekat KKM dulu "kak ain" sempat lambai2, salam2 je.. tak sempat nak borak panjang...


secara tiba-tiba aku teringatkan kawan - kawan dekat tempat lama... betape seronoknye dapat keluar ramai2, pergi makan, pergi karoke, memonteng , jalan2 pegi Sogo, Jalan TAR... sekarang ... emm takdelah semua tu.. nak keluar mcm mana keliling aku sume lelaki.... huhuhu... hari jumaat duk dalam bilik, kunci, tido.. tu jelahhh... huhuhu.... busan jugak kengkadang... tapi tulah.. emm ape2 kene move on kan.. asik teringat kat diorang je cemane... huhuhuu.... tempat baru kene carik kawan baru tapi kawan lama jgn lupe... emm...


aaaaaaa rindu kat koranggg laaaahh.. ishh sakit ati betul!!! =="

16 Februari 2012

Assalamualaikum.... Babai!!!

ASSALAMUALAIKUM .....



BABAIIIII......


HIHIHIHI :p

08 Februari 2012

Kau tak sedih???

salam secretos... hehehe dah pukul 1200hrs.. bukak lah blog kejap... huhuhu... sejak kebelakangan ni ramai yang tanye aku termasuklah family aku sendiri ... tak sedih ke bf buat mcm tu?? bf aku buat ape?? owh mcm ni cerita nye ... BF aku tinggal aku hilang tanpa khabar berita... senyap , sunyi sepi... tetibe je.. aku pun tak pasti sebab ape.. yelah aku kan kene kurung tinggal aku pulak ngam2 aku dah 10 bulan dalam 'pertapaan' huhuhu... dah sampai aku dilepaskan dia tak muncul2 sampailah sekarang.. OK CUKUP!!! hehehe

seriously masa mula2 aku call dia tak angkat2 tu memang aku sedih... yelah pelik kot kenape ntah call tak angkat, remove aku dari friendlist... memang sangat pelik.. aku pun tak tau.. tertanye2 jugak ape lah salah aku... kalau ye pun jgnla tinggal aku mcm tu... bglah tau reason.. huhuhu... mcm ape ntah tak paham.. dah lah planning nak ke arah alam lagi satu tu dah buat... risik, tunang, pegi kursus kawen... nak kawen... gile ke kalau aku tak sedih... huhu menangis la jugak sehari suntuk.. esok tu nangis petang sampai ke malam.. esoknye lagi malam je.. esookknye lagi masa aku nak masuk tido je... n esookk-esoknye lagi kalau teringat... hehehe...

bile dah lama2 aku pun tak tau ape punca aku decide nak tulis surat... bgtau dia tarikh aku keluar dari bertapa bile... kalau dia datang alhamdulillah kalau dia tak datang so aku anggap takde jodoh je la nak buat ape lagi kan... dalam masa2 tu aku cube recover diri aku balik utk tak fikir pasal dia aku cube tuk menyibuk kan diri aku, kawad... kawad.. kawad... aku fokus mcm mana nak jalan cantik lah taknak bg pengsan.. bile hari jadi tu aku sibuk kan dengan family aku dengan kawan2....

bile dah masuk kerja, aku fokus kerja aku pulak... pegi kerja...kerja.. balik kerja.. makan.. tidur.. so rutin ni tak berubah2... nasib baik jugak aku tak berape banyak lagi kenangan hehe so nak lupe tu boleh la sikit2... bile dah jadik camni aku dah tak berape ingat pasal dia... huhuhu... taklah jahat sangat kan aku nih... hehehe lagipun aku dah ingatkan diri sendiri jangan nak cintan lebih2 sangat dia bukan confirm jadik suami aku lagi.... hohoho!!!!!

lepas tu aku pikir kemungkinan dia tinggalkan aku begitu sahaja adalah :
a) dia balik dekat tunang dia...
b) dia bosan sebab kena tunggu aku lama.. ( sape suruh dah cakap awal2 .. )
c) kena belanja family aku makan mc donald.. lebih kepada aku pow dia... (ala sekali tu je paw dia ) ...
d) dia ada perempuan lain
e) dia nak fokus kerja dia..
f) emmmm... reason lain aku tak dapat pikir...

korang rasa kenape agaknye... whatever reason sekalipun .. gentleman la sket kan.... jumpa depan2.. masa nak kawan boleh plak approach aku .. pelik la lelaki ni... jgn risau aku ni dah 28 taun... takkan nak frust mcm budak 18 taun kot.....

p/s : semua lelaki cam ni ke??? :P hihihihi

07 Februari 2012

i broke the english!!!!

"selamat tengahari semua... hehehe today sangat best sebab my officemate no in the office.. so i can i lock the door and take a nap for a while .. hehehe...today takde benda yang interesting to share with.. " ape macam bahasa inggeris + bhs malay = bhs rojak me.. suke tak.. hahaha... saje nak kasi u all dizzy.. :P hari ni mcm bz sket sebab a lot data to complete before 10th..ala small matter je... dah biasa wat data2 nih.. kui..kui..kui... lunch pun tak turun coz my mom gave me bekal hahahaha!!!.. (uikk betul ke?) so that i dun hv to spent my money buy food... erkk~~WTH!!

about my plan untuk panjat gunung kinabalu... YESS i hv put my name .. then they all tell me to prepare about 1500k for 4n 3d! awesome.. can't wait to go there!!! hahaha!!~!!

okeylah nak sleep kejap!! wakakaka!!! ape lah aku tulis ni.. adakah aku tgh mamai?? okey babai.. asalkan update boleh tak camtu!!!!

04 Februari 2012

nak panjat gunung...

semalam (jumaat 3/2/2011) ada sorang cik ni tanye aku :

SM: Puan,(puan tu aku laa.. keh..keh.. saje eksyen sebab aku dah jadik puan wekkk!!!) nanti kami ada program panjat gunung kinabalu.. puan nak follow.. kalau nak bg nama kat saya... tapi belanja tanggung sendiri.. kita akan pergi bulan 6 @ bulan 9..
Puan (ceehh) : wahh menarik tu... emm macam nak join... nanti cik bgtau la berape harga dia ...

SM: boleh, nanti ape2 saya bgtau ... nanti kite ada trainng sikit untuk fitness sebelum panjat gunung tu.. petang2 camni kena lari.. naik turun tangge...
Puan: boleh takde hal!! (dalam ati.. boleh aku kuruskan badan kalo gini.. hehehe)

waaahh mcm seronok je ikut pegi panjat gunung... huhuhuhu... seriously aku x pernahhh panjat gunung... masa training pun ada wat jungle tracking tpi tak pasti la tu gunung ke hape... org dah invite ni da mcam pucuk dicita ulam mendatang la pulak kan.. huhuhuhu....

tapi nak kene wat preparation ape pun tak tau..( selain prepare fizikal la) aku pinjam brg2 apis jelah!!kui..kui..kui.. dia dah tentu takde panjat gunung dah... hehehe dari terbiar je baik bagi aku pinjam.. kan..kan..kan...

p/s : saya takde niat pun nak eksyen sebab org panggil saya puan.... saya nak citer pasal panjat gunung .. betul! saya tak tipu.. percayalah.. saya kan jujur~~~ hehehehe ;P

02 Februari 2012

to my secretos

selamat pagi secretos2 ku.. (hehehe ayat baru tuu) pagi ni tak berniat nak bercerita pasal proses tranformasi aku.. hehehe petang2 sket... pagi ni saje je nak menaip.. boleh merapu-rapu sikit... baru nak masuk 3 minggu aku kerja, berat badan aku dah naik 4 kilo.. NAIK !!!! bukan TURUN!!! huhuhu... aku punye uniform ni dah terasa sendat2 dia dah nih... cemane nih.... tu la yang aku malas nak kerja opis nih... ari tu JL aku telefon sempat la ngadu kat dia .. ingat nak support sekali dia bantainye gelak!!! hamppeh tul laaaa.... tasik perdana dekat je tapi nak gi jogging sana cam takut je sebab besar n baru aku tau tasik perdana tu besar wakakaka!!!! akun takut sesat je takpun manalah tau tgh aku joging sengsorang sekali aku kene culik ke kannn.. zaman sekarang nenek pun diorang rogol.. huhuu takut!!! jadik nak selamat terpaksalah aku joging kat putrajaya jugak..( terpakse tu hehehe)


ni nak citer perasaan aku sekarang... sejak dah berkecimpung dalam dunia yang "satu" nih, aku dapat rasa satu feel... u know feel..... hehehe dia lain mcm sket... rasa lebih hati2, rasa lebih nak menjaga diri dan maruah... waaaahhh gitu.... memang aku kerja ofis hour.. tapi aku rasa cemburu jugak bile ada kawan2 yang kene kerja luar.. huhuhu jeles taw!!! diorang gi sane la sini lah... mcm seronok je.. so dengan berani nye aku cakap dekat big boss kalau kekurangan tenaga, saya memvolunteer kan diri untuk memfollow.. hehehe... bukan ape nak gi tgk je mcm mana kerja tu dilakukan... dapat jugak lah belajar... hehehehe.....


01 Februari 2012

TRANSFORMASI: EPISODE 4- saya sakit....

dah petang 1530 hrs.. selamat petang semua.. hehehe... hari ni bz sket baru dapat kesempatan nak buka blog terkasih dan tercinta... ari ni aku nak citer pasal ape ehhh... emm... emm... japp~~ okeh ! dah dapat idea.. kalau rajin silalah baca blog yang busuk nih (pinjam dari shiela rusli... hihhihi)

bile dah lama dalam ni biasalah .. akal makin panjang hehehe.... tumbuh tanduk dahhh!! yelah dah susah sangat nak dapat keluar, jadik kitorang ni terpaksa lah menggunakan idea2 yang kreatif untuk keluar ambik angin kat luar hehehe...

step pertama:
aim dulu sape yang jadi JL 24 jam.. kalau yang kerek2 tu, padam kanlah niat.. yang baik2, yang boleh kawtim... hehe JALANNNN!!!

step kedua:
merayu dekat JL ...-
" cik ari ni tak pegi ke HKL ... ala tolong la cik... saya taknak tinggal kawad @ kelas rugi.. baik saya pegi malam....

" cik.. boleh tak saya eskot rumate saye.. sian dia cik .. dr kater tulang dia reput ... nanti jalan kang patah cemane.... sian dia cik... apalah gune saya jadik rumate kalau takleh nak tolong rumate sendiri"

" cik.. badan saya ni dah gatal2.. cube cik tgk... tgklah..tgk niii... dah terukkkk"

step ketiga :
bile JL malas nak layan nilah jawapan dia " YELAAHHHHH!!!!! JOMMM..JOM... ala tau diorang mesti faham sebab kitorang takleh keluar.. takleh gune hp... diorang layankan aje

step keempat:
standby syiling banyak dengan paper bag... syiling untuk Gune HP .. paper bag untuk borong makanan yang ada kat spital dari gula2 sampailah nasi goreng sejuk hospital... aku rasa masa kitorang ada tokey kedai kat HKL tu mesti kaya n tak sabar2 nak tunggu kitorang datang.. yelah sekali belanja mesti RM50 ke atas.. hehehe JL tak kater ape laaa... tapi kene Jaga2 la kot2 "pengawas" ada dia buat spot check naya ooo.. tapi tak pernah kantoi lagi... hehehe....

masa ni lah semua benda yang aku tak suke makan aku makan... yang bukan faveret pun aku makan... dah terdesak nak wat cemane... hehehehe


itulah syurga kitorang HKL .. sekarang nak pergi ke??

mungkin TIDAAAAAAAKKKKKKK

30 Januari 2012

I Hate U!!!

aku tak suke kau
tak pernah suke kau
dan tak akan pernah suke kau....
tolong paham ayat aku tu..

tolonglah!
jangan datang dekat dengan aku..
kehadiran kau buat aku sesak nafas..
susah nak bernyawa..
tidur malam aku terganggu sebab kau...
kau buat aku susah nak tidor.

aku tak jemput kau..
kau yang datang sendiri...
kedatangan kau bukan membahagia kan aku
tapi kedatangan kau menyeksa aku
kau seksa jiwa aku...

pergilah
aku tak perlukan kau
aku tak pernah perlukan kau dalam hidup aku..
aku bahagia je sebelum kau datang....
bebas ke sane sini...
tak perlu nak fikir ape2...

aku nak kau pergi sekarang.....
tolonglaaaahhh .. lupekan aku
lupekan aku buat selama-lamanyaaaa...
I HATE U ... SELSEMAAAA...

~_~" srooot..sroootttt......

tempat baru (^^,)v

selamat pagi kawan2.. hehehe... sekarang aku dah boleh menulis balik... emm... siapa sangka kan.. ingatkan dah takkan bukak dah blog ni kecuali dekat rumah... hehehe... dekat tempat baru nih aku kene masuk unit R&D (analisa, penyelidikan dan NKRA) ... yang sepatutnye aku masuk unit lain yang lagi interesting dan mencabar.. hehehe.. tapi sebabkan 'pengalaman' buat data.. aku ditarik masuk ke sini.. tapi takpelah sekurang2nya aku ada can baca buku untuk periksa undang2 tinggi.. boleh la fokus.. lepas aku dah komfem aku nak keluar masuk unit lain pulak... banyak lagi unit yang mencabar kat sini... hehehe.... semua mencabar kot....


dekat ofis aku ni ramai lelaki.. huhuhu aku perempuan paling muda kat sini wakakakaka walaupunnnn... hahak!!! dalam unit aku ada 3 org je.. pangkat paling rendah aku laaa... jadiknye paham2 je laaa... huhuhuhu... dalam unit ni aku kena buat analisa ataupun nama koman dia buat data sama mcm dulu n direct terus ke Bos palinnggggg besar.... huhuhu takut oooo.....


walaupun kerja ofis, aku kene jugak buat kerja luar... tapi paling tak sabar aku nak pegi Pilihanraya nanti.. 2 minggu kot... seronokkk... pengalaman masa kat depoh dulu walaupun jadik pemerhati rasa best.. hehehe... excited!!!


mcam biasa, aku ni masuk je opis berat aku mesti naik... dari 67 dah naik 71kg... camne nih... aku ni kene mintak ulu kinta agaknye... baru kurus kering... huhuhu..... yelah kat sini je meeting setiap hari.. dah meeting hari2 tu paham2 jela makan kompem ada.... huhuhu....


walau apepun aku tetap rindu kawan2 kat opis lama... kat sini takleh nak berjimba2 semua lelaki... huhuhuhuhu.... sedih!!!

transformasi - EPISOD 3: BERE OH BERE

bere yang kitorang dapat tu ada kepala rimau atas dia... aku tgk kepala rimau tu mcm dah kotor.. yelah JL aku kater kepala rimau tu akan kotor sebab kitorang berpeluh... atas kebijaksanaan aku yang bijak sangat nih, aku pun pergi la basuh bere tu... gonyoh punye gonyoh lagi teruk.. jadik hitam.. aku jadik geram ... lama lepas tu aku beli pulak spray untuk hilangkan karat konon2nye benda tu karat kena air lah kan... spray2 lagi itam.. adui aku dah cuak dah.. nanti kalau panggil nama mati aku!!!!

sebelum ujian kawad, JL aku ada tegur " kenape bere kau teruk sangat nih linda.. ?? ni nak ujian kawad nih abes ar nanti markah penampilan dia amek kire!" alamak aku dah cuakk... hari sabtu aku pegi beli utk kilatkan butang.. CHROME.. aku dengan gigihnye gosok2 la butang, lencana termasuklah kepala rimau tu.. gosok punye gosok.. ALAMAKKKKK!!!! LAGI JAHANAMMMM!!!! bengong betul la.... tipu la benda nih!!! kurang asam betul.. mampussss....

esoknye JL aku tegur lagi... kenape lal teruk sangat rimau kau tu.. ish..ish..ish... aku pun cakap ngan JL aku " tulah rimau tu karat saya gune Chrome tuk kilatkan benda tu.. kilat2 lagi jadik hitam sakit hati betul!" tibe2 ... "KAH..KAh..KAh.... kepala rimau kau tu benang bukan nye Chrome macam aku punye ni.. dh kau gonyoh camtu memang la karat.... " erkk~~ saya ingatkan besi huhuhu sebab tu la saya gosok dengan Chrome ..." Kalau rimau tu boleh cakap komfem dia nangis hahahaha!!!!!"
CIKKKK JGNLAHHH GELAKKAN SAYAAAAAA!!!!!!!

~~abes ar 7keturunan dia citer kat anak buah dia..... ==" malu i! hihihihi :P

11 Januari 2012

TRANSFORMASI - EPISOD 3 : ADENO OH ADENO!!!

kesinambungan daripada minum air paip tu... satu skuad aku termasuk dengan konstabel-konstabel sekali kene batuk2 yg maha dasyat dan demam2... huhuhu "KUNG..KANG..KUNG..KANG" batuk berlawan2 termasuk lah aku.. huhuhu... ubat batuk tu dah jadik makanan wajib.. takde benda lain pun takpe... seminggu lepas tu sorang2 masuk wad ...huhuhu kena isolasi... alhamdulillah aku x kena... n secara tak semena2 pusat latihan ditutup n diisytiharkan darurat... ada virus .. nama dia VIRUS ADENO... berehatlah kitorang dalam asrama dekat 2 minggu dalam tu...

semua tilam, bantal2 kena angkat nak jemur kat tgh padang... berusung la kitorang... tak lama lepas tu kitorang dikejutkan dengan kematian seorang pelatih konstabel akibat adenovirus.. masing2 dah cuak masa ni... huhuhuhu... semua pelatih wajib pakai topeng, minum air masak 6 botol sehari, tak boleh keluar dari asrama sebab udara tercemar... masa buat saringan, rupe2nya ramai lah yang kene isolasi, tahan wad.. mcam2.. alhamdulillah aku tak kena.. aku pun terpikir mungkin sebab masa aku dekat KKM aku ada suntik vaksin anti viral!! FUHHH!! alhamdulilahh...

dah lama tak boleh contact org luar, tetibe dia bg tepon suruh bgtau family yang kiter kat sini sihat.. masa tepon mak.. huhuhu sedih sangat dengar suara mak menangis...(haishh.. nak menangis pulak bile ingat balik) menangis yg betul2 menangis... :'(( kalau korang tak sedih ke bile dengar suara mak korang menangis ala2 hampir nak meraung.. huhuhu... sedih dowh!!!

ada lagi 2 orang pelatih yang meninggal 1 pelatih inspektor , 1 pelatih konstabel... jumah semua 3 orang yg meninggal.. sangat sedih tau.. tak tenteram hati nak2 yg inspektor tu sebab kenal... huhuhu~~~ memang sedih la pengalaman nih...

kalau ikutkan masa bulan 3 tu kitorang cume sempat training seminggu je , dua minggu kene kuarantin n then 2 minggu komandan yang baik hati bagi kami balik kampung.. untuk menaikkan semangat kami, siap dipanggil kaunseling lagi bg semangat... huhuhu... itulah pulapol .. takdelah kejam sangat .. ada je hati perut.. hehehe...

alhamdulillah .. lepas balik cuti, semua org dah recover... kami teruskan training mcm biasa..

apa2 pun sedekah al fatihah dekat ketiga2 arwah...
AL-FATIHAH...
semoga roh ketiga2 mereka berada dikalangan org2 mukmin..