Pengikut

29 November 2010

MORNING MY LOVE ~~~

apa akan jadi jika korang tetiba dapat mesej seperti dibawah dari bestpren korang (PEREMPUAN)... KES TERSILAP ANTAR MESEJ.... wakakakakaka
1. UGUT member untuk menghebah2kannya kepada kawan2 lain.... YESS!!! gud idea~~
2. gelakkan dia setiap kali hangout bersame2.... YESS!!! brilliant!
3. peras ugut member kalau taknak rahsia pecah silalah belanja saya setiap kali keluar... woot..wooot...
4. tulis perkataan yang dia tersasul tu kat Wall FB, mesej, YM dan sebagainyaaa... wahahahaha

YESS!!! LINDA MEMANG KEJAM JAHANAM... huahahahaha (gelak jantan terkeluar.. opsss.. ngeeee)


"kejadian sama berlaku kepada blogger conteng2. tapi kes kitorang terbalik.. mr conteng2 penghantar, aku penerima... wakakakaka... 4 tahun beb... kompem!!! akan ku lakukan perkara yang sama seperti rakan2 mr. conteng2 buat!! YESSSZAAAA~~~"

28 November 2010

Jipaban- my 2010 Santarina

satu lagi contest kerjasama antara nuffnang & JIPABAN...:))


ape JIPABAN nih?? hehehehe.. kalau sesiapa yang suke shopping online (macam aku) mesti dah tau jipaban ni ape..

JIPABAN ialah satu blog shopping yang terhangat di pasaran masa kini... barang2 yang dijual UNISEX ... barang2 untuk lelaki pun ada barang untuk perempuan pun ada... apa lagi JOM SINGGAH...

berbalik kepada contest yang dianjurkan sempena krismas... kita mesti bgtau:

1) who you’d like to get a gift for:
MY SISTER!!!!!
2) which item in any one of the Jipaban shops you’d like to get him/her:
ETZY BEG TAN COLOUR.. like picture above....
3) and WHY??? :
because i love my sister so much... soon she will get married.. how sad.. but im happy actually ... this would be her wedding present hehehehe... I'm sure she will extremely love it as i was fall in love with this bag in first look.. hehehe ..

how much ?? RM 96.71 maa.....


p/s: JIPABAN luv u !! (ayat bodek aku bila nak dapatkan sesuatu!!!) thanks!

STOP CHILD ABUSE!!!

this is one of the campaign from nuffnang cooperate with UNICEF to stop child abuse... ME IN!!!






MARILAH BERSAMA-SAMA ANGKAT TANGAN ANDA BAGI MENYOKONG KEMPEN "STOP CHILD ABUSE" UNICEF ....
unicef

24 November 2010

Dua Alam?!

+

=

teringin nak jadik penyumbang RM 40 juta tuh.. hehehehe... tapi er.rr..... ermmm... pikir jap!!! urmmm... tunggu raya je lah kompem ada cerita2 melayu yang "box office" masuk TV punye ... ulang2 pulak tu... hehehehe...

p/s : terkejut tak bukak blog aku kuar muke DRR nihh... Jus Mate lime (baca dalam loghat perak) kata kawan aku!!! hahahahaha

23 November 2010

malas!!!!!!



pegi joging/ bersenam = malas! nak tgk citer cina kat tv2
keluar jalan2 ari sabtu @ ahad = malas! nak berehat.. hari isnin nak kena kerja...
masak = malas tak sedap cam mak masak..
kemas rumah = malas
mandi = PUN MALAS!!! bukan gi mana2 pun duk umah je
makan kat luar = malas..makan kat umah lagi sedap
pegi supermarket beli barang = malas nanti duit abes
buat kerja = malas... da nak benti da pon!!!
update pesbuk/ twitter = malas takde benda menarik
update blog = malas takde idea



apa yang rajin =
TIDO/ melengkau mcam ulau sambil makan anggur cam cerita dulu2...!!!
( tu je yang kau reti kan???)
malas2 pun terupdate jugak blog aku .... wakakaka!!!! header aku cantik tak?! tolong puji sket!
adakah aku bakal peyumbang peningkatan obesiti di MALAYSIA?? OH TIDAK!!

SURAT MOHON PEKERJAAN

disebabkan tempoh kontrak aku tamat pada hujung bulan Disember, makanya aku perlu melakukan sesuatu iaitu jeng...jeng..jeng....

TULIS SURAT PUJI DIRI SENDIRI PASTU HANTAR KE MANA2 COMPANY MINTAK KERJA!!!!

hasilnyaaaaa..........

v(n_n)v (letterhead linda)

Siti Norhazlinda binti Kamarudin
Putrajaya(alamatRahsia)

23 November 2010
_______________________________
Kepada sesiapa yang berkenaan
(terutama yang baca blog nih) ,

Tuan/ Puan,

MEMOHON JAWATAN YANG SESUAI DENGAN KELAYAKAN

Dengan segala hormatnya perkara di atas adalah dirujuk.

2. Saya seperti nama di atas ingin memohon pekerjaan di bahagian Tuan/Puan yang sesuai dengan kelayakan saya. Untuk pengetahuan pihak Tuan/Puan, saya merupakan graduan daripada Universiti Utara Malaysia kelulusan Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Awam dengan (kepujian) dan memperolehi gred 2.89.

3. Untuk makluman pihak Tuan/ Puan, saya kini sedang berkhidmat di Kementerian Kesihatan Malaysia sebagai Pegawai Tadbir N41 (Sambilan) dan akan tamat pada 31 Disember 2010. Sebelum ini, saya juga pernah bekerja sebagai Pembantu Tadbir N17 (sambilan) di Kementerian yang sama. Sepanjang bertugas di sini, saya bertanggungjawab dalam memantau pelaksanaan projek pembangunan fasiliti kesihatan di bawah Jabatan Kesihatan Awam selain melaksanakan tugas-tugas pentadbiran yang lain. Dengan pengalaman yang saya ada, saya mempunyai kemahiran yang luas dalam bidang pentadbiran dan pengurusan yang membolehkan saya mengaplikasikan di organisasi Tuan/ Puan. Selain itu, saya juga telah melengkapkan diri saya dengan kemahiran-kemahiran sekunder dari pengalaman yang telah saya perolehi dari organisasi -organisasi lain sebelum ini.

(ada sesape yang berminat tak nak amek aku kerja lepas tgk gambar ni.. hihihihi)

4. Bersama- sama ini dilampirkan resume bagi menunjukkan keupayaan saya untuk menjadi salah satu dari pasukan Tuan/Puan. segala perhatian yang Tuan/Puan berikan adalah amat saya hargai

sekian, terima kasih.

Yang Benar,

Siti Norhazlinda Binti Kamarudin


(p/s: laku ke tak surat aku ni???? ada tak org nak amek aku kerja... plis..plis... lagi sebulan je oi)

21 November 2010

special entry: KAK NANA sedihnyaaaa~


Bye kak nana... gud luck di tempat baru

haishh... sedihnya nak tulis cerita sedih UWAAAAAAAA!!!!! (tgk kiri kanan... okeh semua org takde.. boleh nangis hehehe))


kak nana dah pindahh..... huhuhuhu geng aku kat primer dah tak cukup .... pusing belakang tengok tempat dia da kosong!!!!! huhuhuhu...

haissshhh sedihnyeee......


masa bulan puasa...beberapa hari sebelum cuti raya .. kitorang tgk wayang... hehehe citer "THE UGLY TRUTH" dalam perut tu ada aryana... hehehe

sedikit cerita pasal kak nana ..:)

kak nana ni rupe2nya kelakar.... kui..kui..kui... sebelum ni aku selalu gelakkan dia sebab dia macam blur2 gitu.. hehehehe.... kadang2 kitorang da abes cerita baru dia tanye korang citer ape... tapi selalunye dapat detect kalau dia tak paham .. muka blur tu terserlah... :p selalunya kak nana ni wat lawak spontan... antara lawak2 dia yg aku ingat SENGKUANG @ LENGKUAS.... hehehehe... memang pecah perut gelakkan dia sampai terduduk2.. kalau aku ingat cerita ni mesti aku senyum sengsorang.... takpe cerita2 lawak ni aku cerita lain kali.. tapi masa raya aku mintak maap tau kat dia sebab selalu gelakkan dia.. Kan kak ct kan.... :p

semua da sedia maklumkan jawatan aku sambilan.. sama lah jugak dengan kak nana, lorna, kak ina, han ngan lain2.... semua org gigih nak carik kerja cumenye rezeki tu belum ada... tapi nampaknya rezeki kak nana dapat dulu...kebetulan pulak masa tu kitorang dapat tau yang kontrak kitorang akan tamat bulan 12...

masa dapat tau nih, aku pegi tempat kak ina, tgk semua org ada kat ctu... mata semua nak merah.. tak boleh blah... huhuhuhu... tanye2 rupanye dia dapat kerja tetap.... kena lapor diri esok 23/11/2010 utk jawatan PLV 41.... kalau nangis ni kompem ada org mulakan dulu... tentulah si LORNA!!!! tangisan tu berjangkit pulak dekat kak ina, kak ct ngan kak nana...!!!! hissshhh aku kena duk jauh2 ni ..kang dengan aku berjangkit sekali.... sabo jelaaa....

kitorang duk menghitung hari.. haishh kak nana dah nak pindah, x cukup korum lah ni nak pegi makan, lepak kat surau, kawan ngumpat, berjalan.... aduiyai!!!!!! sedih gile.. tapi takpela rezeki dia kan.. gembira bg pihak kawan2... masa jamuan perpisahan dia, buat makan2 kat luar.. masa tu pulak aku kena pergi tapisan keselamatan dengan lorna n kak ct.. tak dapatlah nak attend jamuan tu... heee gerammnyeee.. kenape bgtau last minit.... kenape tak buat jamuan mcm biasa... kecik ati ada jugak.. da la tak plan, pastu time2 tu la jugak diorang nak wat jamuan.. bes tu kitorang camne??? tak dapatlah nak nangis time jamuan tuu.... huhuhuu...

masa last day kak nana kat opis, kebetulan pulak member aku tepon... kak nana ngan lorna ada belakang tempat aku.. dengar diorang gelak ambil nangis... aku pusing belakang... haaa sudah!! nangis pulak dorang ni!!!! hishhhh... kontrol2 tgh bercakap kat tepon ni.. kang kawan aku heran pulak asal aku nangis... sape lagi yang mulakan kalau tak LORNA!!!! sensitip betulla makcik lorna nihh sambil bercakap kat fon aku menahan air mata.. TAK NAK NANGIS..TAKNAK NANGIS... MINUM AIR BANYAK2... sebenarnya bergenang jugak air mata aku... hehehehehe....

sekarang pun rasa sunyi je bila sorang dah takde... huhuhuhu.... pegi makan??? ermmm meja tak penuh... kalau tak meja kat anjung tu kitorang punyeee.....
masa jamuan raya... kak nana tgh mengandung masa ni.. tu yang kembang... dapat lagi ke nak kumpul camni?? :((

bergambar?? memang hobi kitorang.. kak nana ni suke ajuk ekin mawi... amik gambar mulut ternganga..
jamuan perpisahan hazizi... gambar bersama staff ... bile lagi nak horey2 masa jamuan camni.. :((

lepas ni tau kabar dia pun mungkin dari facebook @ blog je kot... tgk anak dia yang yang cumel.... huhuhuh....

peaceee... dah takde dah makan sesame camni... :((


apa2 pun, harap kak nana :
  • gembira di tempat baru,
  • dapat kawan yang besh2...
  • makan jgn lupe kitorang...
  • pegi surau pun ingat kitorang...
  • pegi mana2 pun ingat kitorang tau.. (sedih)
  • gambar2 kita posing maut jgn buang, no tepon kitorang jangan buang (isk..isk..)
  • kalau pindah rumah bgtau,
  • kalau aryana nak dapat adik pun bgtau..
  • ingat makanan pelik2 yang linda dah bg akak makan.. bg kawan2 baru akak makan pulak (gelak tapi air mata dah bergenang.. haish cam kak ct pulak!!! sedih)
  • kerja rajin2.. jgn tensen2.. selamat bekerja dan menjadi cikgu yang glamer dan sempoi!!!
  • kalau jumpa kat mana2 tegur ye...
  • Ayam goreng McD ngan bubur nasi McDmu sentiasa ku kenang.... (sob..sob)
  • UWAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (tak bleh tahan meh!)


kenangan ......

ni pun kenangan..... ramai dah yang takde....

p/s: ingat kitorang yeee!!!! cedihnyeeee!!!!!! (T_T)

17 November 2010

makanan favourite di kala aidiladha... nyumm..nyumm

aidiladha baru je sehari berlalu.. mesti banyak stok daging kurban kat umah korang kan.... hehehe... kalau aidilfitri kita ada makanan yg boleh dikatakan tradisi.. ketupatlah, rendanglah, lemang serunding... kalau adiladha cemane?? apa makanan favorite korang??

ermm... kecur air liur~~~ kalau family aku, kitorang akan menggunakan seluruh pemberian sedkah raya korban.. n kadang2 tak ramai yang makan.. ada jugak yang tak pernah makan... kalau ada kalangan korang yang makan memang aku... heh!!! memang aku suka lah jumpa korang boleh kongsi resepi makanan eksotik!! hehehe

antara menu kitorang kalau menjelang aidiladha ialah..............
.
.

GULAI OTAK
















BUKAN OTAK MCM CERITA ZOMBIE KAMPUNG PISANG YE.. OTAK LEMBU WAT GULAI CAM DALAM GAMBAR TU, KENA WAT PEDAS2 BARU SEDAP... KALAU TAKNAK GULAI, GORENG KUNYIT PUN BOLEH... TAPI TAKTAU LA EFFECT MAKAN OTAK LEMBU NI SAMA X MACAM MAKAN OTAK IKAN... HEHEHE

KERABU PERUT CICAH AIR ASAM








ni perut lembu yang dah di kerabu kan... hehehe kalau rebus pastu cicah pulak dengan benda yang kat bawah nih!! huhuhuhu tak yah makan nasik pun takpe beb!!!!
.
.
.









LIDAH MASAK MERAH


lidah ni kalau tak silap aku... dia masak cam wat daging masak merah.. mak aku selalu jugak masak ni.... tap lidah tu bakar, pastu rebus.. dah tu tak tau dah mak aku wat cemane... hehehehe

LAST SPECIAL SIKIT.... "TORPEDO" GORENG KUNYIT.. :p

yang ni gambar x jumpa hehehehe..... dah potong hiris halus2 semua org takkan perasan benda yang dorang makan itu ialah "torpedo" lembu!!! hehehe..

ada jugak kawan2 yang tanya.. lalu pulak kau makan.. dulu tak lalu jugak.. pastu asik sua2 je.. lama2 bpleh telan... hehehehe..

itulah sedikit sebanyak makanan aku di kala menyambut aidiladha... makanan ni bukan sahaja dikongsi oleh family aku.. malah sedara mara ku juge begitu... n bakal yang menjadi ahli keluarge ku juge kene mengadap bende yang serupeeee... kekekekeke...

p/s : saye org key ell~~~" thanks to sesiapa yang empunya gambar nih yeee.....

15 November 2010

award utk kamu semua

hehehe..... sini aku nak bg award "friendship" dekat korang... silalah amek ye....



nanti korang tag lima orang kawan n bagi tanda friendship nih kat diorang n bagitau kenape korang suka kawan ngan diorang... pastu ameklah award ni semadikan dalam blog korang cam aku buat ye... heehehhe

key, sekarang aku nak tag :
1) kak nana - dia ialah seorang blur yang bijak.. n mempunyai anak yang sangat comelllll!!!!!!

2) kak ct - teman mengumpat menggunakan mata... hehehe.... banyak rahsia aku dia tau.. yeke???

3) cik lorna - ibu beranak dua.. apa yang aku respek ngan dia ni masa mengandung dia sangatlah rileks ... huhuhu bangun pukul 5 pagi dari seremban ke putrajaya naik bas.. sampai dah nak sampai ari pun boleh naik bas lagi

4)kak ina: role model.. hehehe... lembut jeee.. baik ati... hehehehe

5) follower2 seramai 16 orang-walaupun tak kenal tapi aku tau diorang baik!!! ngeeeee.. kan..kan...

*aci tak? owner takpe main tipu .... hehehehe... dah tag kawan2 jangan lupa tinggal pesanan penaja ye... nanti sesiapa yang aku tak follow tu, aku akan follow.. sebagai salah satu langkah "mengeratkan friendship kiter"

14 November 2010

chicken dance .. bukan chicken pox...

chicken dance ni seronok tau.. aku kenal tarian ni masa kursus motivasi taun lepas... hehehe... sangat sesuai utk menghilangkan tensen dikala penat bekerja....
aku tgh belek2 gambar dalam folder PC .. tetiba terjumpa lah satu video ni... hehehehe... ni video kitorang buat chicken dance... memang kenangan mengusik jiwalah.. sebab lepas ni dah tak boleh buat dah! sob..sob... sedey!!! so kat sini aku akan ajar cara2 nak wat chicken dance.. sape tak paham silalah tgk video yang akan aku letak nanti ye....

1) bila muzik start je, dua tangan kiri dan kanan kena kuncup2kan....
2) tangan dikepak2kan.....
3) bontot digolek2kan- ikut lah kreaiviti masing2... nak golek inul pun boleh....
4) tepuk2 tangan
5) pastu terbanggggggg.... sambil buat bunyi ayam... kooookkk kokkkk kokkkk~~~ hehehe (bunyi tu sape nak buat buatlah... )
6) repeat step 1 sampai step 5.. muzik akan bertukar laju dengan slow... ikut muzik ye kawan2...


*(takleh nak upload video la.. nanti free aku upload video kitorang tu....)

gurau-gurau dengan emak ... hehehe!!!!!

inilah mak aku.... mak aku yang suka bunga.... hehehe lap u!!!
gurauan 1:

aku dalam bilik mak bercerita pasal husband kawan aku .. sebab baru pegi makan sesame ari tu... pastu aku bg tau mak :

aku : emm husband dia anak laki sorang je... tu sebab dia kena jaga mak dia
mak: ooo yeke.... patutlah... berape adik beradik dia?

aku: dua orang je... (hehehe... sebenarnya aku tersalah cakap.. :P)
mak: cehhh !!! memangla dia sorang lelaki, da adik beradik ada dua je.... apa laa linda nih!!!!

aku: SAJe je nak kenakan mak!!! hehehehe( coverline...)

gurauan 2:

sabtu lepas sepatutnya aku ada exam PTD.. tapi aku malas nak pergi.... memang da niat dah taknak pergi.. mak aku suruh pergi jugak.. masa hari kejadian .. ari sabtu 13/11/2010.. dah pukul 7.45 pagi..

mak: linda.. bangun taknak gi exam ke???
aku: alaaa... dah lambat!!!! tak sempat ni nak mandi lagi.... takyah gi la....

mak: tula sape suoh bangun lambat! pot..pet.. da tau exam.. pot..pet...
aku: (lalalalala~~~~~~ :P)

gurauan 3:

petang ahad mak aku siap masak awal.. makan sume siap dalam kul 1.30... pastu mak aku tertido.... dalam pukul 3.30 ptg dia jaga..

mak: eh... mak da masak ke belum ar...
(aku ngan kakak aku pandang2.. gelak2 kecik)
aku: mana ada masak lagi..... (hehehe... jahat!!!)

mak: eh rasa mcam da makan je tadi... (mamai mak aku nih)
kakak aku: mana ada mak masak.. kitorang yang masak... pegi lah makan .. ada ikan singgang kat dapur ngan budu je...

lama lepas tu mak aku berpikir2....

mak: ehh..dah makan la.. ingat mak nyanyuk ke????

aku ngan kakak aku: HAHAHAHAHA!!!! dah makan pun boleh lupe.... tapapentah mak ni...

gurauan 4:

mak aku suka main game dlm pc .. jadik game baru2 jgn lah ajar dia.. nanti mengadap sampai ke pagi.. ada satu game ni aku amik dari kawan kat opis.. game tanam2 bunga... mak aku ni ralit lah main... sampailah bapak aku ckp camni:

abah: tadi kat bawah ada org carik mak..
aku: sape??

abah: ntah! ada driver lori cari mak, dia kate mak telefon tadi
mak: mana ada telefon lori.. nak angkut ape pulak malam2 nih???

abah: dia kate mak ada telefon .. nak angkut bunga2 yang ditanam tu nak jual... hu... kaya la kita linda ... mak jual pokok bunga dia ribu2 sekali masuk..
mak: AMBOI..AMBOI..AMBOI.... DENGKI LA TU TAK DAPAT MAIN GAME... linda, berani gelaklaaaa.....

aku: hehehehehe..(nak gelak takut... nanti kena cubit hehehe)

09 November 2010

13 perkara yang aku nak - KAK NANA yg TAG aku....

bukak blog kak nana... nampak nama aku.. dia tag dua mende.. aku wat satu ni dulu... hehehehe...

13 perkara yang aku nak

aku nak>>>>>

  1. kerja baru yang tetap, ada pay slip bukan vaucher, gaji yang setengah daripadanya aku boleh simpan... kira gaji aku tak luak la ada baki lagi...boleh pakai kemeja ngan seluar slack.. da bosan asik pakai baju kurung je... ada sesape nak bagi ke???hehehehehe...
  2. pergi berjalan2 bercuti dan berehat dengan kengkawan dan keluarga tercinta.. berjalan bukan dekat2 ni kena naik kapal terbang punye... hehehehe...
  3. HP baru.. yang canggih ... sebab tepon aku da out dated...
  4. makan kat WILLIAM hehehe.. teringinnnnn sangat!
  5. kuruskan badan... hahahaha!!! dari dulu sampai sekarang...
  6. sambung belajar - Master- nak pergi umrah, buat korban lagi sekali...
  7. kahwin!!!! huh! sape kate aku takde perasaan?? ingat aku lesbian ke ape?? tentulah aku nak kawen ... orgnye je takde lagi... mulut yg cakap aku ni taknak kawen memang nak kene penyapu sekali.... hampeh!!!!
  8. 'up'kan duit yang aku bgi kat mak aku bulan2 hehehe... tunggulah ye mak... gaji tak bape nak cukup nih!
  9. kalau nak kawen, mestilah aku nak jumpa dengan org yang stabil kewangannya.. maksud aku bukanlah org tu kena ada company sendiri atau pangkat dato'2, cukuplah kalau dia ada kerja tetap... so nanti idup aku takde la terumbang ambing jika dilanda kegawatan ekonomi... huhuhu
  10. lekat solat..... 5 waktu! FULL~~~~
  11. pandai dalam hal ehwal rumah tangga...pandai masak... semua jenis masakan aku tau... western, melayu, cina, india, cupcake, cake.. ape2 jelah... kan senang .. menjahit... emm nanti senang... sekarang bukan tak pandai... belum terer lagi .. :P
  12. sentiasa ingat asal usul aku walaupun manalah tau aku jadik datin ke, dato' ke pangkat besar2 ke....
  13. last sekali, aku NAK SEMUA YANG DISEBUT DI ATAS>>>
okeh da abes... penat nak pikir!!!! lain kali jgn bagi kuiz yang susah camni ye KAK NANA!!!!!!

susahnya nak kerja - PART 3

part 1- pasal interview
part 2- kena bawak saksi
part 3- medical check up pulak!!!!

okeh sekarang kita sambung part 3.. iaitu medical check up... medical check up (MC) polis tak sama ye dengan MC SPA.... ada pertambahan dari segi ujian HIV ,Ujian Mengandung dan kumpulan darah. ujian mengandung takpe lagi boleh di uji dengan uijan air kencing tapi ujian HIV dgn kumpulan darah kena amik darah dekat pelipat lengan tu bukan dekat jari... huhuhuhu... berlubang lengan aku!!!!...

apa yg jadi susahnye MC aku ni sebab MC polis dia suruh buat kat hospital ... aku tekefon hospital putrajaya dia kata hospital tak buat MC.. yang buat KLinik Kesihatan (KK) ... aku pun tepon KK tanye, pastu dia kate kat KK kena wat appointment dulu... pastu dia kata hospital memang tak buatMC... aku takut jadi ape2, aku tepon bhg. Pengambilan Bukit Aman hari yang sama, dia kata tak kisah kalau wat kat KK ke Hospital, asalkan gomen.. jgn wat kat swasta je... emm boleh la tu maksudnya kan... aku pergi KK Putrajaya (KKPJ) pukul 930++ pg camtu lah... siap dalam kul 4.30ptg... huhuhuu... memula buat xray dulu, pastu pergi makmal... JTMP makmal tu ckp diorang tak buat kumpulan darah tu, yg kumpulan darah tu utk ibu mengandung sahaja.. so cemane???? nanti borang aku tak lengkap la... dia kate suruh wat kat swasta... huh! pening kepala aku! cessss~~~ sampai turn kene jumpa dr pulak.. aku ngan kawan aku ni dah stand by duk dalam klinik 10 minit awal sebelum klinik bukak lagi.. kitorang da scan, TAPI nama kitorang yang dipanggil last sekali... aduhh!! hangin gile.. dah la tu sampai turn aku, dr. bukan nak cek pun dia main 'tik' je... huhuhu... lantoklah... pastu kan aku ada skip satu tempat kumpulan darah tu... dia sign je.. tak tgk pun boraang tu lengkap ke tak... huhuhu... sabo jelah....

sekarang aku kena carik klinik swasta utk buat yg kumpulan darah tu... sebenarnya kalau ikut ati aku nak pos je borang tu, dah tak larat dah nak gi bukit aman tuuu... huhuhu penat gila..... tapi bapak aku risau surat tu tak sampai... so terpaksa lah aku hantar by hand... huhuhuhuhu...

ada sambung lagi tak cerita yang membosankan ni???? tentulah ada.. tu pun kalau aku dapat surat panggilan dari bukit aman.. kalau tak sampai sini jelah story mory aku pasal interview polis.... ada yg baca ke??? hehehe jenuh lah korang !!!!!!

hai susahnyer nak kerja - part 2

mari sambung part 2 pulak.... kalau nak tau kisah yang pertama, korang klik sini ye.....

okeh.. lepas abes dari interview, mana yang dapat jadik calon sesuai akan dibg briefing pasal tapisan keselamatan.... ada 2 borang (boleh tahan jugak muka surat dia) dengan 2 keping borang .. satu borang penilai, satu lagi borang penyata pendapatan...lepas dah abes briefing cik puan polis tu suruh kitorang bawa 2 orang saksi ESOKNYE masa dia bg dua pilihan.. satu 8.30 pagi, lagi satu 10.00 pagi... masing2 pening kepala nak carik saksi.. sebabnya saksi kita tu mestilah dah kenal lebih 5 tahun... mana nak carik OIII!!!... abis briefing ni dalam pukul 7.15ptg.. bermakna inilah interview paling panjang sekali dalam idup aku... hai susahnye nak jadik polis... :(

bapak aku dah tunggu kat bawah tapi bukan terus balik rumah .. pergi cheras dulu pastu gi ampang kutip duit sewa rumah.. so sampai rumah dalam kul 11 mlm.... dalam pada tu jenuh jugaklah aku call member2 mintak jadik saksi... emm tapi tulah aku pun tak marah pun kalau ada kawan2 aku yg tak boleh pergi sebab yelah.. da last minit .. sape yg senang2 boleh cuti kan... call punye call dapat jugak la kawan yg sudi membantu aku menjadi saksi... fuhhh legaaa... ilang satu masalah... sampai je kat rumah aku tido jap pastu bangun aku terus isi borang polis yg tebal tu... aku tulis dengan pensel sebab aku takut salah... ingat nanti masuk opis nak tulis la balik.... huhuhuhu.....

esoknya pergi opis tak sempat pun tulis borang tu sebok borak ngan kawan2 pasal interview yang mencabar semalam.... aku sampai ke maktab cheras tu dalam pukul 1030pg.. ada ramai org tgh isi borang .. sama jugak mcam aku budak2 nih... hehehehe... tapi yg tak bestnye aku kena marah ngan cik puan polis tuuu.... huh!!! menyakitkan hati ... antara yg dia cakap :

CPP : NI KENAPE TAK ISI DARI RUMAH?
(memula aku buat tak tau je....)

CPP: HAZLINDA DENGAR TAK NI? SAYA NI CAKAP DENGAN AWAK BUKAN DENGAN PATUNG...
AKU: YE PUAN, SAYA TAK SEMPAT NAK ISI SEMALAM SEBAB BALIK LAMBAT..

CPP: BALIK LAMBAT PERGI MANA? DATING
AKU: TAK PUAN, SAYA PERGI CHERAS IKUT PARENT SAYE, LEPAS TU PERGI AMPANG...

CPP: ITU BUKAN ALASAN
(dalam ati aku... tadi tanye, pastu kate bukan alasan pulak!)

CPP: RUMAH AWAK KAT MANA?
AKU: PUTRAJAYA

CPP: BUKANNYA JAUH SANGAT PUN
(yelah tu!!!! dari cheras ke ampang pastu putrajaya.. tak jauh ke???)

CPP: TULAH SEMALAM BILA TANYA KATE PAHAM.. ANGGUK2... PASTU DATANG SINI TAK SIAP.. DAH TU BUKAN NAK TELEFON KALAU TAK PAHAM... KALAU CAMNI AWAK BALIK JELAH.... HAA BALLIK.. BALIK... SAYA TAK KISAH KALAU AWAK BALIK... DAH BALIK SEKARANG...AWAK MEMANG TAK NAK JADIK POLIS...
AKU: (aku sampai rumah kul 11mlm cik puan, bukan 11 pagi... kalau aku tepon kang kate ganggu pulak) SAYA NAK PUAN...

CPP: TAK PAYAH SAYA KATE BALIK JE ... TAK PAYAH ISI DAH... (sambil tangan dia menguis2 borang aku...)
AKU: SAYA NAK PUAN... (eiissh geram nye aku ngan CPP nih... aku bangun kang, nampak sangat aku ni tak kuat)
* dah beberapa kali dia suruh aku balik, aku buat tak tau je pastu baru dia blah.. heeee... angin nye... MESRA.. CEPAT.. BETUL... BETUL KE???

da selesai aku isi borang, gambar pulak tak kena... madam (pembantu CPP) dia kate gambar aku tu macam scan n bukan macam guna kertas gambar.. pastu aku cakap la ni kertas gambar.. dia cam tak puas ati... ding..dong..ding .. dong da pukul 1.. diorang suruh rehat... aku ajak kawan2 aku pergi cari kedai gambar.. sebab aku taknak nanti ada masalah lagi... pukul 1.30 aku da sampai balik kat maktab... kawan2 aku pergi makan.. aku tak pergi sebab aku takut nanti nama aku kena panggil.... tunggulah dalam bilik tu...

tak lama lepas tu memang nama aku kena panggil bukan sebab nak interview, tapi sebab nak kena marah lagi sekali ngan CPP tu... madam tu ckp ada yg CPP tu tak puas ati ngan borang aku... emm yelah kau bos kan!!! pergilah mengadap CPP.. aku nampak lah CPP tu bulat2kan alamat sekolah.. sebenarnya dia nak alamat tempat tinggal masa kita belajar/ sekolah.. masa form 2, aku sekolah asrama, dah tentu lah alamat tempat tinggal aku masa tu alamat sekolah aku ... betul tak.. da la aku sekolah kat hulu selangor, logik ke aku nak berulang dari kl nak ke hulu selangor.. CPP ni pulak tak tanye.. dia kate kalau aku isi balik borang ni lambat.. dia suruh aku datang ari senin... masa ni rasa cam nak nangis!!!! serius!!!!!... sebab aku pikir kalau ari senin sape pulak yang nak jadi aku punya saksi... kesian pulak kat dorang nih... huhuhu.... aku anggukkan aje depan CPP tu...

dalam bilik tu aku jumpa madam, aku tanye ape yang salahnye borang aku.. dia kate sebab aku tulis alamat tempat tinggal tu alamat sekolah... aku cakap ngan madam aku tinggal asrama, sebab tu tulis alamat sekolah... dia kate suruh masukkan no bilik .. mana lah aku ingat.. last2 aku tulis asrama puteri je... huhuhu... pastu madam tu slow talk dengan aku dia kate datang balik ari senin, borang bagi lengkap, nanti kejap je aku siap... masa tu memang nak menitik dah air mate... huhuhu tahan jeeee..... aku pun cakap ar dengan saksi2 ku psal hal itu... saksi2 ku ni pulak dah tak kuasa nak datang ari senin. dorang cakap sendiri ngan madam suruh setelkan jugak ari nih..... pom..pang..pom..pang.... berjaya jugak la aku setelkan saksi2 aku nih... pukul 5.30 baru abes... pergi makan dulu sebab aku kelaparan... pukul 7 sampai putrajaya... one of saksi aku duduk senawang.. kesian pulak... takkan nak tinggal dia kat KTM kan.. aku pun mencadangkan ngan bapak aku nak anta saksi ni sampai rumah....

huhuhu memang terasa sangat kesusahannye.... tapi tulah ... sikap yang tak melambangkan motto polis... masa tu ramai jugak budak2 yang down.... huhuhu... aku cuba sedapkan ati sendiri... "NI BARU MASA INTERVIEW, KALAU SEKARANG PUN AKU TAKLEH NAK HANDLE, NANTI KALAU AKU MASUK TRAINING CAMNE PULAK... MESTI LAGI DASYAT" terpakse lah aku menghadapinya sebab aku yang pilih nak jadik polis.. jujur cakap ar, masa dia suruh balik tu aku nak balik dah.... tapi memandangkan kesusahan yang aku dah hadap masa interview tu, nak cari saksi susah, terbayangkan masa kawan2 aku yang terbuang begitu saje kalau aku balik... tak jadik aku balik... kiranye mental aku ni kuat jugak lah kan......

ada sambungan lagi.... part 3 pulak.... hehehe nanti2 lah aku sambung... curik2 masa taip ni... bos tak nampak takpe... ngeh..ngeh..ngeh....


07 November 2010

hai susahnye nak kerja.....

ari tu kalau tak silap, aku ada citer tak yang aku tgh tunggu interview polis.. makanya tarikh 3 November 2010 tu muncul jugaklah dalam idup aku.... setelah bermacam2 preparation yang aku buat... huhuhu aku dah bersedia... ewah!!! SEDIA KE LINDA OII!!!!

3 November 2010
bangun kul 5.00 nih.. punye la semangat nak interview... sebenarnya aku tak boleh nak tido dah.. mengenangkan soalan2 yang akan di tanya tu agak maut gile.... huhuhu.. aku rasa aku macam da baca semua.. emmm .. abes doa dah aku selongkar... huhuhu... sampai kat Maktab tu dalam pukul 6.40am.. huhuhu... awal gile... tapi bile tgk2 nama aku jadik calon terakhir sebab dia ikut urutan abjad... Nama aku kan mula huruf "S".... huh!

bila semua calon dah ada, kitorang semua dipanggil untuk briefing... dia bg tau la yang temuduga tu dato' n soalan tu agak unpredictable sket.. hehehe... pastu nak masuk pun ada jugak cara dia... ada 3 step... bagi salam, pastu jalan,sampai kat kerusi bagi salam, bagitau nama no ic pastu kena cakap " HADIR UNTUK DITEMUDUGA JAWATAN INSPEKTOR" dah abis kena ckp terima kasih 1st masa kat kerusi 2nd masa kat depan pintu.. nanti ada org bukak kan pintu... huhuhu...

disebabkan aku ni calon terakhir sempatla aku risik apa yg ditanye.. ada yg kena soalan senang, ada yg kena susah... mcm2.. memang unpredictable lah!!! memula, lepas 6 orang dia akan bgtau keputusan siapa yang dapat n yang tak dapat... oh lupe ulak nak bgtau calon ada 22 orang.. 11 lelaki 11 perempuan kalau tak silap... 6 orang pertama sorang je yang dapat... 6 orang kedua 2 orang yang dapat... masa ni pompuan baru sorang je dapat... aku dah cuak.. apsal sket sangat yg dapat nih... sampai la turn aku.... masa tunggu turn tu aku da cuak.. huhuhu memang nerves gila babeng... masuk je salam da ikut prosedur dia tu, memula :

1st panel tanye pasal pekerjaan bapak aku n tugas2 dia... yg aku tau bapak aku askar pegawai waran 1, ape tugas dia aku tak tau pulak... pastu dia tanye apa pangkat dalam polis pegawai waran 1 tu? - aku cakap sarjan mejar... pastu dia tanye pasal isu semasa.. satu kelemahan aku kalau diinterview: aku tersangatlah nerves... sampai berpeluh2.. jadi da tentu lah aku jawab pun gagap2 kan...... aaa... emmmm...ishhh... aaaa..eeeeaaa... macam2 bunyi!!! lantakla aku dah pasrah aku nak interview ni cepat abes dah tak sanggup da nak duduk dalam bilik ni.. tak bernyawa aku!!!

2nd panel dia tanye apa yang awak tau pasal PDRM : ni pun aku sangkut.. sebab nerves.. aku cakap ape yg aku ingat jelah... tapi tak banyak... huh!!! semua aku lupa... pastu dia tanye pasal NKRA.. ini aku ingat... sket jugaklah... lagi dia tanya kenape nak jadik polis aku cakap aku minat... minat????? minatlah jugak dari cikgu...

3rd panel dia tanye sukan yg aku masuk... sekali lagi dia tanye apa kenape aku nak masuk polis.. sekali lagi aku jawab minat dan nak sumbangkan sesuatu kepada masyarakat... soalan tak boleh blah: KALAU NAK SUMBANGKAN SESUATU, MASUKLAH KERJALAH DENGAN KEBAJIKAN MASYARAKAT... spontan aku jawab TAK BOLEH .. dia tanye kenape? aku kate KEBAJIKAN MASYARAKAT DIA ADA KUMPULAN SASARAN DIA SENDIRI.. pastu dia tanye : AWAK NI BOLEH LARI KE??? ... aku cakap boleh.. dia suruh BUKTIKAN! dia nak suruh aku lari kat deewan ni dengan baju kurung??? tetibe je aku jadi rasional aku cakap "SAYA DAH BUKTIKAN MASA UJIAN FIZIKAL HARI TU" aku pun tak tau aku boleh terkeluar jawapan camtu.. mungkin aku pikir gile nak suruh aku lari dalam nih??? apelaaa!!! last dia suruh terangkan maksud intergriti, intelligence, energy .. terang2 aku mengaku aku punya BI OUT!!! jadik aku cakap jelah.. lantaklah kau paham ke x kan... aku bgtau maksud je.. aku pun da tak peduli aku dapat ke x.. sebab aku kompiden aku tak dapat berdasarkan jawapan2 yang aku bagi n tahap kompiden aku yang macam tahi itu!!! lepas abes soalah tu dia suruh aku keluar...

masa ni ada 4 orang lagi yang tak dapat keputusan.. sorang dah di panggil - tak berjaya... tinggal lagi 3.. masa tgh tunggu nama di panggil tu ada sorang akak polis ni dia pandang kitorang dia dah angguk2 dah... dapat ke??? huh!!! tak caye lah! sebab dalam ati aku kuat kate yg aku tak kan dapat... pastu nama 3 calon terakhir tu di panggil : tuan DSP tu cakap"MACAM MANA KEPUTUSAN 3 ORANG NI?'' puan sarjan tu jwab " tiga2 keputusan sama .. muktamad" dalam ati aku berpikir maknenya kalau sorang tak dapat semua tak dapat lah ni!!... huhuhu...

tuan DSP ni teranglah kelemahan sorang2 masa interview... dia cakap aku punya english is very-very poor... you cannot achieveto the standard average... HAHAHAHA!!!! memang ar jawab macam taik nak sampai standard average ape nye.... HAMPEH LINDA!!!! pastu tuan DSP tu tanye aku... " AWAK KERJA KAT KESIHATAN MESTI SENANG NAK BUAT MEDICAL CHECK UP KAN?" ee..eh tuan ni cakap macam aku dapat je.. saje je nak bagi aku perasan... sorang budak pompuan tu dapat jadik akku pikir mesti aku dapat jugak sebab dia bgtau 3 orang ni result sama kan... bila turn aku dia cakap mat salleh... saje je perli aku encik DSP NIH.... dia cakap " awak boleh teruskan kerja awak dalam beberapa bulan lagi sebab awak berjaya jadik calon sesuai...(pandai2 lah meng'english'kannye ye!) lagi sorang budak laki tu pun dapat jugak!!! hehehehe memang la aku tak sangka aku dapat ... abeh da jawab macam budak tadika sape sangke nak dapat kan... aku smapai sekarang aku tak caye aku lepas interview... mesti sebab masa dalam bilik tu aku senyuuuummmm je memanjang kan!!! hehehehe....

so result dia utk hari tu 6 lelaki 4 prempuan yang berjaya.... ini baru step 1... aku ada lagi 2 step.. step ke-2 aku da lepas, nanti aku cerita dalam next entry... step-3 belum buat lagi... Final step bile selesai step 3..... aduhhh.. payah sehh!!! REZEKI AKU!!! aku selesai semua dalam pukul 7.15 mlm... lebih 12 jam aku ada kat sane.... gile punye!!!