Pengikut

09 November 2010

hai susahnyer nak kerja - part 2

mari sambung part 2 pulak.... kalau nak tau kisah yang pertama, korang klik sini ye.....

okeh.. lepas abes dari interview, mana yang dapat jadik calon sesuai akan dibg briefing pasal tapisan keselamatan.... ada 2 borang (boleh tahan jugak muka surat dia) dengan 2 keping borang .. satu borang penilai, satu lagi borang penyata pendapatan...lepas dah abes briefing cik puan polis tu suruh kitorang bawa 2 orang saksi ESOKNYE masa dia bg dua pilihan.. satu 8.30 pagi, lagi satu 10.00 pagi... masing2 pening kepala nak carik saksi.. sebabnya saksi kita tu mestilah dah kenal lebih 5 tahun... mana nak carik OIII!!!... abis briefing ni dalam pukul 7.15ptg.. bermakna inilah interview paling panjang sekali dalam idup aku... hai susahnye nak jadik polis... :(

bapak aku dah tunggu kat bawah tapi bukan terus balik rumah .. pergi cheras dulu pastu gi ampang kutip duit sewa rumah.. so sampai rumah dalam kul 11 mlm.... dalam pada tu jenuh jugaklah aku call member2 mintak jadik saksi... emm tapi tulah aku pun tak marah pun kalau ada kawan2 aku yg tak boleh pergi sebab yelah.. da last minit .. sape yg senang2 boleh cuti kan... call punye call dapat jugak la kawan yg sudi membantu aku menjadi saksi... fuhhh legaaa... ilang satu masalah... sampai je kat rumah aku tido jap pastu bangun aku terus isi borang polis yg tebal tu... aku tulis dengan pensel sebab aku takut salah... ingat nanti masuk opis nak tulis la balik.... huhuhuhu.....

esoknya pergi opis tak sempat pun tulis borang tu sebok borak ngan kawan2 pasal interview yang mencabar semalam.... aku sampai ke maktab cheras tu dalam pukul 1030pg.. ada ramai org tgh isi borang .. sama jugak mcam aku budak2 nih... hehehehe... tapi yg tak bestnye aku kena marah ngan cik puan polis tuuu.... huh!!! menyakitkan hati ... antara yg dia cakap :

CPP : NI KENAPE TAK ISI DARI RUMAH?
(memula aku buat tak tau je....)

CPP: HAZLINDA DENGAR TAK NI? SAYA NI CAKAP DENGAN AWAK BUKAN DENGAN PATUNG...
AKU: YE PUAN, SAYA TAK SEMPAT NAK ISI SEMALAM SEBAB BALIK LAMBAT..

CPP: BALIK LAMBAT PERGI MANA? DATING
AKU: TAK PUAN, SAYA PERGI CHERAS IKUT PARENT SAYE, LEPAS TU PERGI AMPANG...

CPP: ITU BUKAN ALASAN
(dalam ati aku... tadi tanye, pastu kate bukan alasan pulak!)

CPP: RUMAH AWAK KAT MANA?
AKU: PUTRAJAYA

CPP: BUKANNYA JAUH SANGAT PUN
(yelah tu!!!! dari cheras ke ampang pastu putrajaya.. tak jauh ke???)

CPP: TULAH SEMALAM BILA TANYA KATE PAHAM.. ANGGUK2... PASTU DATANG SINI TAK SIAP.. DAH TU BUKAN NAK TELEFON KALAU TAK PAHAM... KALAU CAMNI AWAK BALIK JELAH.... HAA BALLIK.. BALIK... SAYA TAK KISAH KALAU AWAK BALIK... DAH BALIK SEKARANG...AWAK MEMANG TAK NAK JADIK POLIS...
AKU: (aku sampai rumah kul 11mlm cik puan, bukan 11 pagi... kalau aku tepon kang kate ganggu pulak) SAYA NAK PUAN...

CPP: TAK PAYAH SAYA KATE BALIK JE ... TAK PAYAH ISI DAH... (sambil tangan dia menguis2 borang aku...)
AKU: SAYA NAK PUAN... (eiissh geram nye aku ngan CPP nih... aku bangun kang, nampak sangat aku ni tak kuat)
* dah beberapa kali dia suruh aku balik, aku buat tak tau je pastu baru dia blah.. heeee... angin nye... MESRA.. CEPAT.. BETUL... BETUL KE???

da selesai aku isi borang, gambar pulak tak kena... madam (pembantu CPP) dia kate gambar aku tu macam scan n bukan macam guna kertas gambar.. pastu aku cakap la ni kertas gambar.. dia cam tak puas ati... ding..dong..ding .. dong da pukul 1.. diorang suruh rehat... aku ajak kawan2 aku pergi cari kedai gambar.. sebab aku taknak nanti ada masalah lagi... pukul 1.30 aku da sampai balik kat maktab... kawan2 aku pergi makan.. aku tak pergi sebab aku takut nanti nama aku kena panggil.... tunggulah dalam bilik tu...

tak lama lepas tu memang nama aku kena panggil bukan sebab nak interview, tapi sebab nak kena marah lagi sekali ngan CPP tu... madam tu ckp ada yg CPP tu tak puas ati ngan borang aku... emm yelah kau bos kan!!! pergilah mengadap CPP.. aku nampak lah CPP tu bulat2kan alamat sekolah.. sebenarnya dia nak alamat tempat tinggal masa kita belajar/ sekolah.. masa form 2, aku sekolah asrama, dah tentu lah alamat tempat tinggal aku masa tu alamat sekolah aku ... betul tak.. da la aku sekolah kat hulu selangor, logik ke aku nak berulang dari kl nak ke hulu selangor.. CPP ni pulak tak tanye.. dia kate kalau aku isi balik borang ni lambat.. dia suruh aku datang ari senin... masa ni rasa cam nak nangis!!!! serius!!!!!... sebab aku pikir kalau ari senin sape pulak yang nak jadi aku punya saksi... kesian pulak kat dorang nih... huhuhu.... aku anggukkan aje depan CPP tu...

dalam bilik tu aku jumpa madam, aku tanye ape yang salahnye borang aku.. dia kate sebab aku tulis alamat tempat tinggal tu alamat sekolah... aku cakap ngan madam aku tinggal asrama, sebab tu tulis alamat sekolah... dia kate suruh masukkan no bilik .. mana lah aku ingat.. last2 aku tulis asrama puteri je... huhuhu... pastu madam tu slow talk dengan aku dia kate datang balik ari senin, borang bagi lengkap, nanti kejap je aku siap... masa tu memang nak menitik dah air mate... huhuhu tahan jeeee..... aku pun cakap ar dengan saksi2 ku psal hal itu... saksi2 ku ni pulak dah tak kuasa nak datang ari senin. dorang cakap sendiri ngan madam suruh setelkan jugak ari nih..... pom..pang..pom..pang.... berjaya jugak la aku setelkan saksi2 aku nih... pukul 5.30 baru abes... pergi makan dulu sebab aku kelaparan... pukul 7 sampai putrajaya... one of saksi aku duduk senawang.. kesian pulak... takkan nak tinggal dia kat KTM kan.. aku pun mencadangkan ngan bapak aku nak anta saksi ni sampai rumah....

huhuhu memang terasa sangat kesusahannye.... tapi tulah ... sikap yang tak melambangkan motto polis... masa tu ramai jugak budak2 yang down.... huhuhu... aku cuba sedapkan ati sendiri... "NI BARU MASA INTERVIEW, KALAU SEKARANG PUN AKU TAKLEH NAK HANDLE, NANTI KALAU AKU MASUK TRAINING CAMNE PULAK... MESTI LAGI DASYAT" terpakse lah aku menghadapinya sebab aku yang pilih nak jadik polis.. jujur cakap ar, masa dia suruh balik tu aku nak balik dah.... tapi memandangkan kesusahan yang aku dah hadap masa interview tu, nak cari saksi susah, terbayangkan masa kawan2 aku yang terbuang begitu saje kalau aku balik... tak jadik aku balik... kiranye mental aku ni kuat jugak lah kan......

ada sambungan lagi.... part 3 pulak.... hehehe nanti2 lah aku sambung... curik2 masa taip ni... bos tak nampak takpe... ngeh..ngeh..ngeh....


Tiada ulasan: