Pengikut

07 November 2010

hai susahnye nak kerja.....

ari tu kalau tak silap, aku ada citer tak yang aku tgh tunggu interview polis.. makanya tarikh 3 November 2010 tu muncul jugaklah dalam idup aku.... setelah bermacam2 preparation yang aku buat... huhuhu aku dah bersedia... ewah!!! SEDIA KE LINDA OII!!!!

3 November 2010
bangun kul 5.00 nih.. punye la semangat nak interview... sebenarnya aku tak boleh nak tido dah.. mengenangkan soalan2 yang akan di tanya tu agak maut gile.... huhuhu.. aku rasa aku macam da baca semua.. emmm .. abes doa dah aku selongkar... huhuhu... sampai kat Maktab tu dalam pukul 6.40am.. huhuhu... awal gile... tapi bile tgk2 nama aku jadik calon terakhir sebab dia ikut urutan abjad... Nama aku kan mula huruf "S".... huh!

bila semua calon dah ada, kitorang semua dipanggil untuk briefing... dia bg tau la yang temuduga tu dato' n soalan tu agak unpredictable sket.. hehehe... pastu nak masuk pun ada jugak cara dia... ada 3 step... bagi salam, pastu jalan,sampai kat kerusi bagi salam, bagitau nama no ic pastu kena cakap " HADIR UNTUK DITEMUDUGA JAWATAN INSPEKTOR" dah abis kena ckp terima kasih 1st masa kat kerusi 2nd masa kat depan pintu.. nanti ada org bukak kan pintu... huhuhu...

disebabkan aku ni calon terakhir sempatla aku risik apa yg ditanye.. ada yg kena soalan senang, ada yg kena susah... mcm2.. memang unpredictable lah!!! memula, lepas 6 orang dia akan bgtau keputusan siapa yang dapat n yang tak dapat... oh lupe ulak nak bgtau calon ada 22 orang.. 11 lelaki 11 perempuan kalau tak silap... 6 orang pertama sorang je yang dapat... 6 orang kedua 2 orang yang dapat... masa ni pompuan baru sorang je dapat... aku dah cuak.. apsal sket sangat yg dapat nih... sampai la turn aku.... masa tunggu turn tu aku da cuak.. huhuhu memang nerves gila babeng... masuk je salam da ikut prosedur dia tu, memula :

1st panel tanye pasal pekerjaan bapak aku n tugas2 dia... yg aku tau bapak aku askar pegawai waran 1, ape tugas dia aku tak tau pulak... pastu dia tanye apa pangkat dalam polis pegawai waran 1 tu? - aku cakap sarjan mejar... pastu dia tanye pasal isu semasa.. satu kelemahan aku kalau diinterview: aku tersangatlah nerves... sampai berpeluh2.. jadi da tentu lah aku jawab pun gagap2 kan...... aaa... emmmm...ishhh... aaaa..eeeeaaa... macam2 bunyi!!! lantakla aku dah pasrah aku nak interview ni cepat abes dah tak sanggup da nak duduk dalam bilik ni.. tak bernyawa aku!!!

2nd panel dia tanye apa yang awak tau pasal PDRM : ni pun aku sangkut.. sebab nerves.. aku cakap ape yg aku ingat jelah... tapi tak banyak... huh!!! semua aku lupa... pastu dia tanye pasal NKRA.. ini aku ingat... sket jugaklah... lagi dia tanya kenape nak jadik polis aku cakap aku minat... minat????? minatlah jugak dari cikgu...

3rd panel dia tanye sukan yg aku masuk... sekali lagi dia tanye apa kenape aku nak masuk polis.. sekali lagi aku jawab minat dan nak sumbangkan sesuatu kepada masyarakat... soalan tak boleh blah: KALAU NAK SUMBANGKAN SESUATU, MASUKLAH KERJALAH DENGAN KEBAJIKAN MASYARAKAT... spontan aku jawab TAK BOLEH .. dia tanye kenape? aku kate KEBAJIKAN MASYARAKAT DIA ADA KUMPULAN SASARAN DIA SENDIRI.. pastu dia tanye : AWAK NI BOLEH LARI KE??? ... aku cakap boleh.. dia suruh BUKTIKAN! dia nak suruh aku lari kat deewan ni dengan baju kurung??? tetibe je aku jadi rasional aku cakap "SAYA DAH BUKTIKAN MASA UJIAN FIZIKAL HARI TU" aku pun tak tau aku boleh terkeluar jawapan camtu.. mungkin aku pikir gile nak suruh aku lari dalam nih??? apelaaa!!! last dia suruh terangkan maksud intergriti, intelligence, energy .. terang2 aku mengaku aku punya BI OUT!!! jadik aku cakap jelah.. lantaklah kau paham ke x kan... aku bgtau maksud je.. aku pun da tak peduli aku dapat ke x.. sebab aku kompiden aku tak dapat berdasarkan jawapan2 yang aku bagi n tahap kompiden aku yang macam tahi itu!!! lepas abes soalah tu dia suruh aku keluar...

masa ni ada 4 orang lagi yang tak dapat keputusan.. sorang dah di panggil - tak berjaya... tinggal lagi 3.. masa tgh tunggu nama di panggil tu ada sorang akak polis ni dia pandang kitorang dia dah angguk2 dah... dapat ke??? huh!!! tak caye lah! sebab dalam ati aku kuat kate yg aku tak kan dapat... pastu nama 3 calon terakhir tu di panggil : tuan DSP tu cakap"MACAM MANA KEPUTUSAN 3 ORANG NI?'' puan sarjan tu jwab " tiga2 keputusan sama .. muktamad" dalam ati aku berpikir maknenya kalau sorang tak dapat semua tak dapat lah ni!!... huhuhu...

tuan DSP ni teranglah kelemahan sorang2 masa interview... dia cakap aku punya english is very-very poor... you cannot achieveto the standard average... HAHAHAHA!!!! memang ar jawab macam taik nak sampai standard average ape nye.... HAMPEH LINDA!!!! pastu tuan DSP tu tanye aku... " AWAK KERJA KAT KESIHATAN MESTI SENANG NAK BUAT MEDICAL CHECK UP KAN?" ee..eh tuan ni cakap macam aku dapat je.. saje je nak bagi aku perasan... sorang budak pompuan tu dapat jadik akku pikir mesti aku dapat jugak sebab dia bgtau 3 orang ni result sama kan... bila turn aku dia cakap mat salleh... saje je perli aku encik DSP NIH.... dia cakap " awak boleh teruskan kerja awak dalam beberapa bulan lagi sebab awak berjaya jadik calon sesuai...(pandai2 lah meng'english'kannye ye!) lagi sorang budak laki tu pun dapat jugak!!! hehehehe memang la aku tak sangka aku dapat ... abeh da jawab macam budak tadika sape sangke nak dapat kan... aku smapai sekarang aku tak caye aku lepas interview... mesti sebab masa dalam bilik tu aku senyuuuummmm je memanjang kan!!! hehehehe....

so result dia utk hari tu 6 lelaki 4 prempuan yang berjaya.... ini baru step 1... aku ada lagi 2 step.. step ke-2 aku da lepas, nanti aku cerita dalam next entry... step-3 belum buat lagi... Final step bile selesai step 3..... aduhhh.. payah sehh!!! REZEKI AKU!!! aku selesai semua dalam pukul 7.15 mlm... lebih 12 jam aku ada kat sane.... gile punye!!!

Tiada ulasan: